Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Telefon kameralarının akıl almaz gelişimi!

Ana sayfa / Galeri

Cep telefonlarındaki kamera devrimi, değişken diyaflarımlı telefonlara kadar geldi. Peki, kameralı ilk telefon neydi? Portre modunu 2014’te hangi telefon kullanmaya başladı?

Instagram Focus ile her telefona portre modu!

Günümüzün mobil alandaki en popüler özelliklerinden olan portre modu Instagram ile tüm telefonlara geliyor. Ortaya çıkan Instagram Focus modu bakalım nasıl görünüyor?

Kameralarıyla devrim yapan telefonlar!

2000‘li yıllardan beri düşen fiyatları sayesinde yaygınlaşan cep telefonları, başlangıçta ne bir ekrana ne de gelişmiş özelliklere sahipti. Cep telefonunun mucidi Martin Cooper, ilk cep telefonunu geliştirirken, şu an yaşanan inanılmaz gelişimi büyük ihtimalle tahmin edemezdi. Ancak, şu an 89 yaşında olan Cooper’ın icat ettiği cep telefonları, 2000’li yıllarından başından itibaren inanılmaz bir değişim yaşadı. İşte kameralı ilk cep telefonu ve sonrasında telefonlarda yaşanan kamera devrimleri!

1- Sony Ericsson T68i 

Dünyanın ilk kameralı cep telefonu olan Sony Ericsson T68i, dahili bir kamera içermiyordu. 640×480 çözünürlükteki kamerayı, telefona ek bir modül ile takabiliyordunuz. Ek bir kablo ile uzatılabilen kamera modülü, şimdiler için çok düşük çözünürlükte kayıtlar gerçekleştirebiliyordu. Telefonun 101×80 çözünürlüğündeki ekranı ise sadece 256 renk gösterebiliyordu. 

2- Nokia 7650

Telefona sonradan takılan bir modül, pek çok kişi tarafından kullanışlı görülmedi. Üretimi kısa süren T68İ’den sonra Nokia’nın en önemli telefonlarından birisi tanıtıldı.

Haziran 2002‘de tanıtımı yapılan Nokia 7650, dahili kameraya sahip ilk telefondu. Nokia’nın 10 yıldan uzun süre kullandığı Symbian platformunun da temelleri bu telefonla atıldı.

2.1 inç TFT ekranında 176×208 piksel çözünürlük sunan Nokia 7650, tam 4096 renk gösterebiliyordu. 104 MHz hızındaki tek çekirdekli ARM 9 işlemcisi, Symbian 6.1’i çalıştırıyordu. Telefondaki 4 MB büyüklüğündeki hafızaya, infrared ve Bluetooth 1.1 ile dosya aktarabiliyordunuz.

3- Sanyo SCP-5300

Avrupa pazarında haziran ayında satışa çıkan Nokia 7650’den birkaç ay sonra, Aralık 2002’de, Amerika’da ilk dahili kameralı telefon satışa çıktı. Sanyo SCP5300 adını taşıyan telefon, 0.3 megapiksel fotoğraflar çekebiliyordu. İki ekrana sahip olan telefonun ikinci ekranına, çektiğiniz fotoğrafları sabitleyebiliyordunuz. Üstelik ikinci ekran renkliydi!

4- Nokia N90

Sadece 3 yıl sonra, 2005 yılında, Nokia’dan bir efsane daha geldi. Hem ekranı hem de kamerası hareket edebilen Nokia N90, o dönem büyük ses getirmişti. O zamana kadar tüm telefonlar  benzer tasarımlara sahipti. Nokia N90 ile birlikte radikal tasarımlara geçiş yapılmaya başladı.

Nokia N90, el kameralarından esinlenen tasarımında, 2 MP çözünürlüğünde tek bir kameraya sahipti. Nokia’nın halen devam eden Carl Zeiss ortalığı da ilk olarak bu telefonda karşımıza çıkmıştı. 256 bin renk gösterebilen 2.1 inçlik ekran, 352×416 piksel çözünürlük sunuyordu. İkinci ekran ise 65 bin renk gösterebilirken, 128×128 piksel görüntüler oluşturabiliyordu. Symbian işletim sistemi ise 3 yıl içerisinde 8.1a sürümüne kavuşmuş ve TI OMAP 1710 yonga seti üzerinde çalışır olmuştu. İşlemcinin çalışma frekansı ise sadece 220 MHz’di.

5- Nokia N95

Hem önde hem de arkada kameraya sahip olan Nokia N95, arka tarafta 5 MP çözünürlüğünde bir sensör kullanıyor. Kameraların her ikisinde de bir adet led flaş bulunuyor. Kameraların telefonda tercih sebebi olabileceğini ortaya koyan N95, gelişmiş kamerasıyla 2007‘de çok konuşulmuştu.

Çift çekirdekli ARM 11 işlemcisine sahip olan telefon, 3 boyutlu grafik hızlandırma destekli bir GPU ile geliyordu.

6- Samsung Pixon

Samsung’un ilk ciddi kamera atılımı ise Pixon serisiyle birlikte yaşandı. İlk modeli 8 MP çözünürlükte kameraya sahip olan Pixon, 2008’de piyasaya çıkmıştı. Bir yıl sonra da 12 MP çekimler yapabilen Pixon 2 tanıtıldı. Telefonda GPS, Wİ-Fİ ve AMOLED ekran bulunuyordu.

7- Apple iPhone 4

İlk iPhone kamera konusunda bir devrim yaratmamıştı. Ancak, 2010‘da tanıtılan iPhone 4 ile önemli bir değişim yaşandı. 5 MP arka kameraya sahip olan iPhone 4, f/2.8 diyafram açıklığı ile düşük ışıkta da iyi fotoğraflar çekebiliyordu. Aynı zamanda, telefonda FaceTime için VGA ön kamera bulunuyordu.

8- HTC EVO 3D/LG Thrill

Bir dönem televizyon dünyasını kasıp kavuran 3D teknolojisi, artık hiç kimsenin bahsetmediği ve önemsemediği bir teknoloji. Ancak, 2011 yılında, 3 boyutlu fotoğraf çeken cep telefonları bile tanıtılmıştı. HTC’nin Evo 3D modeli de ilk 3D çekim yapabilen telefonlardan birisiydi.

9- Nokia 808 PureView

Nokia, 2012’de 808 PureView’ı tanıtarak, telefon dünyasında çok büyük ses getirmişti. Uzun süre en gelişmiş kameraya sahip telefon olarak gösterilen 808, 41 MP fotoğraflar çekebiliyordu. SLR kameralarda gördüğümüz Xenon flaşa sahip olan telefonda, Carl Zeiss lensleri kullanılıyordu. Telefonun tasarımı ise en büyük sorunuydu. Kamera nedeniyle 808’de çok büyük bir çıkıntı bulunuyordu.

10- Nokia 1020

808 PureView başarısı ile yetinmeyen Nokia, bir yıl sonra, Windows Phone kullanan Lumia 1020‘yi tanıttı. f/2.2 diyafram açıklığına sahip telefon, Xenon flaşı ve geliştirilmiş 41 MP sesnsörüyle, döneminin ötesinde görüntüler kaydedebiliyordu. Telefonda yine Zeiss optikler kullanılıyordu.

11- Samsung Galaxy S4 Zoom

Telefonların kamera özelliklerini iyileştirmek yerine, kameralara telefon özelliği eklemeyi tercih eden Samsung, 2013‘te Galaxy S4 Zoom’u tanıttı. 10x optik yaklaştırma yapabilen S4 Zoom, 1/2.3 inç CMOS sensöre sahip. Herkesin garipsiyerek karşıladığı telefonun devam modelleri gelmedi

12- HTC One M8

Günümüz telefonlarında standart olan iki kamera ilk kez HTC tarafından kullanılmıştı. One M8‘de derinlik ölçen ikinci bir kamera kullanan HTC, 2015 yılında portre modunun temelini atmıştı. Aynı zamanda 4 megapiksel fotoğraflar çekebilen telefonun kamerası UltraPixel teknolojisini kullanıyordu. Çok büyük sensör boyutu sayesinde gece çekimlerinde rakiplerinden daha iyi performans sunmayı amaçlayan HTC, daha iyi gece çekimi için çözünürlükten feragat etti.

13- HTC Desire Eye

One M8 ile aynı platformu kullanan Desire Eye, hem önde hem de arkada 13 MP kameraya sahipti. Arka taraftaki 13 MP kamera ve çift led flaş, telefonun önüne de yerleştirilmiş ve bu sayede ilk selfie telefonu üretilmişti.

14- Panasonic Lumix DMC-CM1

2014 Aralık‘ta tanıtılan Panasonic Lumix DMC-CM1, devasa bir sensör boyutuyla piyasaya sunuldu. Telefon 1 inç sensörü sayesinde diğer telefonlardan çok daha iyi görüntüler kaydedebiliyordu. Telefon pazarındaki denemeleri başarılı olmayınca, Panasonic pazardan çekildi.

15- LG V10

Şimdiye kadar anlattığımız telefonların neredeyse hepsi videodan çok fotoğrafa odaklanmıştı. Ancak, LG V10 video konusunda da oldukça iddialı bir modeldi. Telefonunun en önemli özelliği ise ilk kez video kaydında detaylı elle kontrol özelliklerini barındırmasıydı. Bu özellikler sayesinde, çok detaylı görüntü ayarları yapılabiliyor, mikrofonların kaydettiği ses düzeyini bile anlık olarak görebiliyordunuz.

16- Motorola Hasselblad True Zoom Kamera

Modüler bir yapıya sahip olan Motorola Moto Z, pek çok farklı üniteyi arkasına rahatlıkla yerleştirebileceğiniz bir yapıya sahipti. 2016‘da tanıtılan telefon, kamera modülü ile Hasselblad deneyiminden yararlanmaya başladı. Zenon flaşa sahip olan Hasselblad True Zoom modülü, 12 MP çözünürlüğe ve 10x optik yakınlaştırmaya sahipti. Fiyatı biraz yüksel olan modül, fotoğraf meraklılarının dikkatini çekmişti.

::20 yıldan kısa sürede yaşanan kamera değişimi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorum Ekleyin