Her geçen gün mobilite çağı biraz daha gelişiyor. Bununla birlikte telefonumuzda kullandığımız uygulamaların sayısı da artıyor. Tabi artan kullanım süreleri beraberinde sürekli batarya bitmesi, şarj noktası aramak gibi sorunlarla karşı karşıya bırakıyor. Peki telefonunuz şarj olmuyorsa sorun ne olabilir? İşte sizin için hazırladığımız “Telefonum neden şarj olmuyor?” sorunu ve rehber niteliğinde çözüm yolları…
Telefonum neden şarj olmuyor? Telefon şarj olmama sorunu ve çözüm yolları!
Burada sorunları birkaç farklı kategoriye ayırmamız gerekiyor. “Telefonum neden şarj olmuyor?” sorusunun yanıtı kategori olarak sınıflandırdığımızda 3 gruba ayrılmaktadır:
- Şarj kablosu veya adaptör kaynaklı sorunlar
- Telefonunun şarj girişinden kaynaklı sorunlar
- Yazılım, akım ve batarya kaynaklı sorunlar
1- Şarj kablosundan veya adaptörden kaynaklanan sorunlar
Telefonunuzun şarj olmamasına sebep olabilecek unsurlardan biri kullandığınız kablodur. Bazı kablolar, özellikle orijinal Apple kabloları, narin bir yapıya sahiptir. Aşırı katlama, sıkıştırma gibi durumlara maruz kalan kabloların iç yapısı zarar görebilir. Bu sebeple telefonunuz şarj olmaz. Kabloyu değiştirerek tekrar deneyin.
Kablodan yana bir sıkıntı olmadığına eminseniz sıra adaptörü kontrol etmeye geliyor. Adaptörünüz artık bozulmuş, az akım çekiyor veya hiç akım çekemiyor olabilir. Bu tür durumlarda bozulan adaptörü bir daha kullanmamanızı tavsiye ediyoruz zira akım düzenleme özelliğini yitiren adaptörler birçok cihazın anakartının yanmasına sebep olmaktadır.
2- Telefonun şarj girişinden kaynaklı sorunlar
Günde belki de 3 kere şarja takılan cihazların şarj girişlerinde bazı sorunların yaşanması olasıdır. Bu sorunlardan en kolayı ise toz ve pislik girmesidir. Cihazınızın şarj girişine bir ışık yardımıyla bakın. Eğer içeride biriken toz ve kirler var ise “bir tahta çubuk” yardımıyla “yavaşça” temizleyin. Bu işlemi yapmaktan korkuyorsanız en yakın tamirciden şarj girişinizi temizlemesini isteyin ve telefonu test edin.
Sorun buradan kaynaklı değilse direkt olarak şarj girişiniz bozulmuş veya anakartınızda bir takım sorunlar olabilir. Bunu güvendiğiniz bir telefon tamircisinden veya yetkili bir servis noktasından kontrol etmesini isteyin. Yeterli teknik bilginiz yoksa lütfen cihazın içini açmaya çalışmayın.
3- Yazılım, akım veya batarya kaynaklı sorunlar
Son olarak cihazın yazılımı, adaptörün veya telefonunun anakartının çektiği akım miktarıyla alakalı sorunlar yer alıyor. Bu tarz durumlarda maalesef kullanıcıların uygulayabilecekleri bir çözüm yolu yok. Bu sebeple cihazınızı yine güvendiğiniz bir tamirciye veya teknik servise götürüp kontrol ettirin.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}