Telefonların fonksiyonel özelliklerinin hızla artmasına karşın mobil cihazlarda kullanılan pil teknolojisinin oldukça gerilerde kalması, kullanıcıların tüm bu özellikleri kullanırken bir kez daha düşünmelerini yol açar hale geldi. Özellikle 3G, GPS, Wi-Fi gibi özellikler şarj tüketimi konusunda önemli bir etken olarak dikkat çekiyor. İşte en gerçekçi verilerle bir akıllı telefonda şarj tüketim değerleri…
Bekleme Modu
Üreticiler telefonların pil sürelerini açıklarken, bekleme modunda ne kadar süre şarj edilmeye ihtiyaç duymadıklarını açıklarlar. Yüzlerce saat olarak ifade edilen bu değerler, telefon üzerinde yaptığınız her işlemin, bastığınız her tuşun ardından eksi olarak kayıt edilir. Ve sonuçta kullanıcıya kalan birkaç günden daha uzun değildir. Görselde LCD’nin kapalı olduğu ve sadece şebeke fonksiyonlarını yerine getirdiği durumdaki tüketim değerleri gözleniyor.
{pagebreak::Şebeke Modu}
Şebeke Modu
Telefonunuzda eğer 3G desteği mevcutsa ve kullanma izni aktif halde ise bu durum, şarj sarfiyatını artıran önemli bir etken olarak dikkat çekecektir. Yalnızca GSM şebekeleri kullanım durumu ile 3G aktif edildiği durum arasındaki fark, telefon bekleme modunda olduğunda çok farklı değil. GSM şebekelerine bağlanıldığında 0.62W olarak ölçtüğümüz değeler, UMTS üzerinden bağlandığında çok fazla değişmeyerek 0.63 W ile 0.64 W arasında seyrediyor.
{pagebreak::Ekran Parlaklığı}
Ekran Parlaklığı
Ekran parlaklığının yüksek olması oldukça önemli. Özellikle de güneş altında görüntülenebilirliği artırması açısından parlaklık değerinin taşıdığı anlam tartışılmaz. Ancak bu durumun şarj performansından da bir götürüsü var. 3 adımda incelediğimiz parlaklık değerlerine baktığımızda, arada büyü fark olduğunu görüyoruz. Maksimum parlaklık göze hoş gelirken şarj sarfiyatını ilk değerlere göre neredeyse iki kat artırıyor.
{pagebreak::Wi-Fi Kullanımı}
Wi-Fi Kullanımı
Akıllı telefonları şarj konusunda belki de en çok yoran işlem Wi-Fi üzerinden internete bağlanmak. Mobil cihazlarda ortalama üç saat civarı kablosuz ağlar üzerinden internete bağlanabiliyorsunuz. Tabi bu süre yeni cihazlarda biraz daha yüksek oranlarda. Cihazımızdan aldığımız görüntülere baktığımızda bir bataryanın başına gelebilecek en olumsuz durumlardan biriyle karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Bekleme modundaki tüketim oranının sadece 0.09 W olduğunu düşününce bu değerlerin ne kadar ciddi boyutlarda olduğu daha açık görülüyor.
İşte ShiftDelete.Net anasayfasının açılışı esnasında cihazın enerji tüketimi.
{pagebreak::GPS}
GPS
Mobil cihazların son dönemdeki en çok tutulan özelliklerinden biri de hiç kuşkusuz GPS. Özellikle ülkemizde GPS kullanımının yaygınlaşmasında mobil cihazların önemi oldukça yüksek. Ancak bu özelliği akıllı telefonunuzda yoğun olarak kullanmak pek de mümkün olmayabilir. Zira GPS’in aktif olduğu durumdaki tüketim değerlerini incelediğimizde telefonumuzun Wi-Fi kullanımından daha uç noktalarda şarj tükettiğini görüyoruz. Zaten birçok üretici GPS’i özellikle araçlarında etkin olarak kullanmayı düşünen kullanıcılar için 12V şarj cihazları kullanmalarını öneriyorlar.
Görselde yer alan değerlerin, sadece GPS yongansın aktif olduğu durumu gösterdiğini de belirtmemizde fayda var. Bir de üçüncü şahıs yazılımların yoğun ram ve cpu meşgul ettiğini düşünürsek tüketimin ne kadar uç noktalara geleceğini tahmin etmek pek de güç olmayacaktır.
{pagebreak::Bluetooth}
Bluetooth
Bluetooth’un kapalı olduğu bir durum ile açık olduğu durum arasında günümüzde üretilen cihazlarda artık ciddi uçurumlar mevcut değil. Geliştirilen yongalar bekleme durumunda daha az enerji tüketiminin yanında kullanım esnasında da düşük enerji seviyelerini korumayı başarıyorlar.
{pagebreak::Kamera Kullanımı}
Kamera Kullanımı
Mobil cihazlara girdiğinden beri belirleyici rol oynayan önemli bir ayrıntı olan kameralar, şarj tüketimi konusunda da önemli etken. Görüntünün yakalanması ve işlenmesi telefonun tüm donanımlarını meşgul eden bir işlem olduğundan şarj süresi ciddi manada etkileniyor. İlk görselde flaş kullanılmadan çekim, ikinci görselde ise flaşlı çekim yaptık. Ayrıca çekim esnasında konum bilgisi ekleme gibi hiçbir ek özelliği kullanmadığımızı da belirtelim.
{pagebreak::Xenon Flaş}
Xenon Flaş
Mobil cihazlarda kullanılan iki farklı flaş bileşeni şarj tüketimi konusunda ciddi oranda etkili. Çoğunlukla gördüğümüz led flaşın ciddi bir götürüsü bulunmazken, Xenon flaş bataryayı ciddi manada yıpratıyor. Görselde Xenon flaş ile yapılan çekim esnasındaki enerji dalgalanması görüntüleniyor.
{pagebreak::Müzik}
Müzik
Mobil cihazlarda müzik dinlemek vazgeçemediğimiz alışkanlıklarımızdan. Şarj tüketen kalemlerin başında gelen müzik fonksiyonuna dair veriler aşağıdaki görsellerde görülüyor. İlk görüntüde kulaklık kullanmadan maksimum ses seviyesinde yaşanan enerji dalgalanması görülürken, ikinci görüntüde standart bir kulaklık ile gerçekleşen tüketimi görüyoruz.
:: Telefonunuzun şarjını en çok hangi işlevler için harcıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}