Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

IPTV Nedir, Ne İşe Yarar?

Ana sayfa /

Tanım olarak incelediğimizde aslında çok yabancı olmadığınız iki bölüm halinde değerlendirebiliriz IPTV‘yi. TV kısmı bildiğimiz anlamda televizyonu ifade ederken; IP, yani Internet Protocol kısmı veri akışını ve yöntemini gösteriyor. Bu ikisini birleştirdiğimizde en sade tanımıyla internet yoluyla veri akışı sağlayan ve neredeyse bir bilgisayar haline gelecek olan televizyonlardan bahsettiğimizi söyleyebiliriz.


IPTV ile yapılabileceklerin sınırı yok, hayal gücünüzü çalıştırmanız yeterli.

IPTV ile neler yapılabilir sorusuna yanıt olarak hayal gücünüzü çalıştırın dememiz yeterli. İlk adım olarak internete bağlı interaktif bir televizyon olarak düşünmeye başlayabilirsiniz. Örneğin televizyonun karşısında bir basketbol maçı izliyorsunuz, kumandanızla en sevdiğiniz oyuncunun üzerine gelip formasını seçerek satın almak için anında siparişini verebileceksiniz. Sadece satın alma değil elbette, televizyonunuzdaki yayınları kişiselleştirebilirsiniz. Örneğin haberleri düzenli olarak takip eden, ama içerisindeki magazin haberlerinden hoşnut olmayan birisiniz. Hiç sorun değil, ilgi alanınıza yönelik birkaç anahtar kelime belirleyip o konuyla ilgili haberleri izlemekle yetinebilirsiniz. Oturduğunuz şehir, tuttuğunuz takım, sevdiğiniz sanatçı, tercih size kalmış.

Reklam
Reklam

{pagebreak::IPTV’yi Kullanabilmek İçin}

IPTV’yi Kullanabilmek İçin

IPTV’yi kullanabilmeniz için öncelikle bu servisi sunan bir firmaya üye olmanız gerekiyor. Bunu örneğin Digiturk’e abone olmak gibi düşünebilirsiniz. Türkiye’de yukarıda bahsettiğimiz kapsamda bir IPTV uygulaması henüz bulunmuyor. Şu an biz IPTV‘yiz diyenler daha çok İnternet üzerinden canlı yayın yapan bazı kanallar sadece. Düz bir mantıkla bakıldığında ‘evet, onlar IPTV’dir’ diyebiliriz ama ulaşabileceği noktaları ve yukarıda verdiğimiz örnekleri eklerseniz ciddi bir uygulama henüz söz konusu değil.


İyi bir IPTV altyapısı için HES Kablo’nun üretimi bu tür fiberoptik kabloların her yere döşenmesi gerekiyor.

IPTV’nin etkin olarak kullanılabilmesi için internet altyapısının da
geliştirilmesi gerekiyor. Mevcut bakır kablolar üzerinden iletişim,
taşınan veri yoğunluğu düşünüldüğünde yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden
de evlere dağıtılan internetin fiber optik kablolar sayesinde olması
tercih ediliyor. Altyapıyla ilgili bir diğer konu ise internet
hızlarıyla bağlantılı. Ülkemizdeki internet kullanıcılarının daha çok
kotalı bağlantı paketlerini tercih etmeleri, IPTV’nin yeterince verimli
olmasının önündeki en önemli etkenlerden biri. Uzmanlar IPTV için
minimum 4 megabit hızda ve limitsiz paketlerin tercih edilmesi
gerektiğinin altını çiziyor.

Büyük Paralar Dönüyor

IPTV konusunda dünyanın önde gelen şirketleri son birkaç yıldır deyim yerindeyse harıl harıl çalışıyor. Örneğin Ericsson, IPTV alanında faaliyet yürüten Tandberg TV, Redback Networks gibi çeşitli çözümler sunan 10 firmayı milyarlarca dolar ödeyerek bünyesine katmıştı. Bu firmalardan IP edge çözümleri sunan Redback Networks’e iki yıl kadar önce 1,9 milyar dolar ödediğini düşünürseniz sektörün büyüklüğünü ve nerelere gelebileceğini tahmin edebilirsiniz.

{pagebreak::Türkiye’de IPTV}

Türkiye’de IPTV

Türkiye’de çeşitli firmalar IPTV konusunda yatırım yapıyorlar. Şu an yayında olan bazı kanallar IPTV’ye geçiş yapmak için hazırlıklarını sürdürüyorlar. Konuyla ilgili Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) da geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. RTÜK, bir tebliğ yayınlayarak test amaçlı IPTV yayınına izin verdiğini duyurdu. Tabii bu izin, normal televizyon kanallarında olduğu gibi RTÜK tarafından denetlenecek ve kanuna aykırı durumlarda yayın yapılırsa yetkililerine ceza verebilecek.


IPTV’nizi açtığınızda karşınızda böyle bir program menüsü göreceksiniz.

IPTV için sadece televizyon kanalı kurmak ve program hazırlamak yeterli olmuyor. İnternet üzerinden yapılan bir yayın olduğu için ciddi bir teknolojik altyapı gerekiyor. Bu noktada Türkiye’de bazı firmalar ilk adımları atmış durumda. Örneğin TTNET, IPTV için gereken ve set top box olarak adlandırılan kutular için ihaleye çıkmış durumda. İlk aşamada 50 bin olmak üzere toplamda 100 bin set top box alınması planlanıyor. Diğer firmalar da rekabette yer alabilmek için hazırlıklarını sürdürüyor.

{pagebreak::TiVo: Reklamsız Eğlence}

TiVO: Reklamsız Eğlence

TiVo, tam olarak IPTV ürünü olarak adlandırılamayacak olsa da internet bağlantısı onun için olmazsa olmaz koşullardan biri. Bu yüzden kısa da olsa IPTV konusunu işlerken TiVo‘dan bahsetmemek olmaz. Aslında bir teknolojinin değil, bu konuda çıkan ilk ürünün adı olan TiVo, televizyon programlarını kaydedebilmenizi, bunu internet üzerinden yapabilmenizi sağlayan bir cihaz.


ABD’dekiler TiVo sayesinde beyzbol için top çizgiyi geçti mi geçmedi mi tartışmasını daha rahat yapabiliyor.

ABD’deki televizyon meraklıları tarafından ‘müthiş icat’ olarak tanımlanan TiVo’nun bu denli popüler olmasının sebebi ise reklamları hızlı bir şekilde ileri sarabilmeniz ve bu sayede izlediğiniz heyecanlı filmin devamını izlemek için çok fazla beklemek zorunda kalmıyor olmanız. Ayrıca TiVo ile tıpkı yazının başlarında verdiğimiz örneklerde olduğu gibi sipariş verebiliyorsunuz. Ama bunu tam bir IPTV uygulaması olarak değil, açılan menüden pizzanızı seçmek gibi düşünebilirsiniz. Benzerlik kurmak için TiVo’yu Digiturk webtv ile karşılaştırmak mümkün.

{pagebreak::Sonuç Olarak}

Sonuç Olarak

Sadece Türkiye’de değil, dünyanın geri kalanı da IPTV ile tam anlamıyla tanışmış değil. İnternet üzerinden televizyon yayıncılığı yapılıyor, bu yayınlar hem bildiğimiz kanalların tarafından hem de sadece internet üzerinden yayın yapanlar tarafından yürütülüyor. Ama gerçek anlamda etkileşimin ön planda olduğu, aynı zamanda ticari bir platform olan, istediğiniz programı istediğiniz an izleyebileceğiniz, kanaldan ziyade program seçebileceğiniz ve tüm bunları kişiselleştirebileceğiniz platformlar henüz hayat bulmuş değil.


IPTV’nin çalışabilmesi için arka planda bu tür cihazların kullanılması gerekiyor.

IPTV ilginizi çekti ve bir an önce gelmesini istiyorsanız aslında çok beklemenize de gerek yok. Beklentiler 2012’den itibaren tüm dünyanın aktif bir şekilde IPTV’yi kullanacağı yönünde çünkü. Siz yeterki o zamana kadar mevcut internet altyapınızın IPTV’ye uygun olup olmadığına, değilse de nasıl uygun hale getirebileceğinize bakın, gerisi siyah beyaz televizyondan renkli televizyona geçişi anımsatırcasına çorap söküğü gibi gelecek…

:: IPTV sizde olsaydı ne izlerdiniz?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam