Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Teşekkür Borçlu Olduğumuz Teknolojiler

Ana sayfa /

Teknolojinin çok hızlı geliştiği bu günlerde piyasaya sürülen yeni ürünlerin birçoğunun devrim niteliğinde olduğu iddia ediliyor. Hemen hemen her yeni teknolojiye yapıştırılan bu damganın doğru olup olmadığı zaman içinde ortaya çıkıyor.

Şimdi unutulmuş bazı teknolojiler bugünkilerin varolmasını sağladı

Teknolojinin bu hızlı ilerleyişi sırasında, zamanında gerçekten de devrim yaratan ve başka yeniliklere ilham kaynağı olan gelişmeleri unutmak çok kolay. Geride bıraktığımız teknolojiler arasında öyleleri var ki, bugünkü seviyeye ulaşmamızda büyük katkıları var.

İşte bizler de zamanında devrim niteliği taşıyan fakat günümüzde çoktan unutulmuş bazı teknolojileri sizler için derledik. Bakalım onları hatırlayabilecek misiniz?

{pagebreak::OS2}

OS/2

OS/2, Microsoft ve IBM tarafından IBM PS/2 modelleri için geliştirilen bir işletim sistemiydi. 1987 yılında piyasaya sürülen PS/2, IBM’in ikinci nesil kişisel bilgisayar mimarisini taşıyordu ve rakip PC üreticilerinin pazar paylarına göz dikmişti. PS/2 kendinden beklenen başarıyı gösteremese de OS/2 kullanıcıların beğenisini kazanmıştı.

OS/2, Microsoft ve IBM tarafından geliştirildi

OS/2 piyasaya sürüldüğü zaman insanlar hala komut satırı üzerinden işlem yapılan DOS’u kullanıyordu. Oysa OS/2′de grafik arayüz bulunuyordu. İlk sürümü DOS’a benzeyen OS/2, ikinci sürümünde grafik arayüze kavuşmuştu. Ayrıca piyasadaki DOS hakimiyetini kırmak için, DOS programlarını da çalıştırabiliyordu.

Çoklu platform desteği sunan ve grafik arayüze sahip olan OS/2′nin üçüncü sürümü ticari sebeplerden dolayı asla piyasaya çıkamadı. Ancak onun açtığı yoldan ilerleyen Microsoft, Windows NT’yi tasarladı. Windows 2000, XP, Vista ve 7’nin hepsinin temelinde NT mimarisi yattığı düşünülürse, OS/2′nin ne kadar etkili olduğu rahatlıkla görülebilir.

{pagebreak::Windows 3.1}

Windows 3.1

İlk Windows 1985 yılında piyasaya sürüldüğünde hiç de büyük bir etki yapmamıştı. Aynı durum 2.0 ve 2.1 sürümleri için de geçerliydi. Ancak Windows 3.1 sürümü Microsoft’un şeytanın bacağını kırdığı sürüm oldu. 1992 yılında piyasaya sürülen Windows 3.1 ilk birkaç ay içerisinde 2 milyondan fazla sattı.

Windows 3.1 modern işletim sistemlerine ilham kaynağı oldu

İlk Windows sürümleri işletim sisteminden çok, DOS üzerinde çalışan grafik arayüzlerden başka bir şeye benzemiyordu. Windows 3.x serisi, başta 3.1 sürümü olmak üzere bu kanıyı değiştirdi. Her ne kadar çoğu temel işlemlerini yapmak için DOS’a ihtiyaç duysa da, Windows 3.1 kendi ayakları üzerinde durabilen ilk Windows işletim sistemiydi.

Kendinden önceki işletim sistemleri uygulamalar için 640 kb’lık sınır koyarken Windows 3.1 bu sınırı 16 MB’a çıkardı. Böylece bellek miktarının artmasının da yolu açılmış oldu. Bunun dışında yazı fontları ve oluşturulan belgelerin ekranda göründüğü şekilde çıktısının alınması, anlık mesajlaşma ve e-posta gibi özellikler Windows 3.1′i modern işletim sistemleri için çok önemli bir örnek haline getirdi.

{pagebreak::ICQ}

ICQ

1996 yılında ortaya çıkan ICQ, İnternet üzerinden anlık mesajlaşma uygulamalarının atası olarak kabul edilebilir. Mesaj geldiğinde gelen uyarı sesi akıllarda yer eden ve her kullanıcıya belli bir numara veren ICQ bir dönem tam bir fenomen haline gelmişti.

ICQ’nun mesaj geldiğinde çıkardığı sesi hatırlamayan yoktur

IRC’den farklı olarak kendi arkadaşlarınızı listeye ekleme ve tanıdıklarınızla daha kolay bir şekilde konuşma şansı taşıyan ICQ, kendinden sonra gelen yazılımlara ilham kaynağı oldu. ICQ’nun MSN Messenger, AIM ve Skype gibi sonradan gelen rakiplerinin gerisinde kalmasının nedeni ticari fırsatları değerlendirememek oldu.

ICQ günümüzde hala kullanılmaya devam ediyor fakat rakiplerinin oldukça gerisinde kalmış durumda. Her ne kadar bugün popüler olmasa da, eğer ICQ olmasaydı anlık mesajlaşma uygulamalarının bugünkü halini alması daha uzun zaman alabilirdi.

{pagebreak::RealPlayer}

RealPlayer

İnternet üzerinden video izlemek denilince bugünlerde akla gelen ilk ve belki de tek şey Adobe Flash oluyor. Ancak bu durum her zaman böyle değildi. Bir zamanlar İnternet’te nereye baksanız RealVideo’yu görüyordunuz. Tamamen ortadan kalkmış olmasa da RealVideo formatını bugünlerde görebilmek bir hayli zor.

İlk olarak 1995 yılında kullanıma sunulan ve o zamanlar adı RealAudio olan RealPlayer, internet üzerinden sadece ses aktarımı yapabiliyordu. 1997 yılında RealPlayer adını alan program internet üzerinden canlı olarak video aktarımı yapabilen ilk yazılım olma özelliğine sahip. Programın en önemli özelliği videoyu tamamen indirmeden izleyebilmeye olanak tanımasıydı.

Bir zamanlar İnternet’teki videoların büyük çoğunluğu RealVideo’ydu

Ancak bir alanda ilk olmak bazen çok erken olmak anlamına da gelebiliyor. İlk kullanıma sunulduğu günde 100 bin kez indirilen RealPlayer, o dönemde bağlantı hızlarının çok düşük olmasının kurbanı oldu. RealPlayer’ın geride kalmasının nedeni ise Adobe Flash’ın kolay kullanımı ve videoları sıkıştırabilme özelliğiydi. YouTube’un da Flash kullanması RealPlayer’ın tabutundaki son çivi oldu. Yine de RealPlayer, bugün İnternet’in büyük çoğunluğunu kaplayan videoların önünü açan isim oldu.

{pagebreak::Intel MMX}

Intel MMX

Günümüzde çoğu işlemcinin yerine getirebildiği temel komutlara, temeli 1978′de ortaya çıkan 8086′ya dayanan, x86 komut seti adı veriliyor. Ancak günümüzdeki x86 işlemcilerle o günkü işlemcileri kıyaslamak hata olur. Tüm x86 işlemciler geriye uyumlu olsa da, 32 yıllık tarihinde x86’lara yeni birçok komut eklendi.

MMX komut sesi getirdiği paralellik sayesinde grafik teknolojisinin önünü açtı

Intel’in 1996′da Pentium işlemcilerine eklediği bir grup ek komuta MMX adı verildi. MMX, x86 mimarisinde 16-bit’ten 32-bit’e geçişten sonra yaşanan en büyük gelişme olarak adlandırılıyordu. MMX komutları sıkıştırılmış 64-bit paketlerinden oluşuyordu. Bu da komutların iki adet 32-bit, dört adet 16-bit ve sekiz adet 8-bit değer kullanabilmesini sağlıyordu.

Bu özellik, grafik işleme başta olmak üzere paralel tüm işlemlerde performans artışını sağlıyordu. MMX komut seti olmasaydı, bugün gördüğümüz grafik teknolojisine ulaşmak mümkün olmayabilirdi.

:: Geçmişten aklınızda kalan ve unutulmuş başka önemli teknolojiler var mı?

Yorum Ekleyin