Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

The Elder Scrolls Online – İnceleme

Ana sayfa /

Nereden başlamak lazım pek emin değilim. MMO oyunlar ile ilk kez Ultima Online ile tanışmıştım. Her öldüğümde gelip birilerinin tüm eşyalarımı çalması yüzünden bırakmıştım. Sonra World of Warcraft hayatıma girdi. Dile kolay beş yıl sağa sola koşturdum, reputation kastım, baktım olacak gibi değil, sonu gelmiyor, onu da bıraktım.

Ancak bir kere MMO dünyasına adım atan birisi bu bağımlılıktan kurtulabilir mi? WoW’dan dost olduğum pek çok güzel insan; “Abi Rift geliyor harika” dediler. Aldık, bir süre de Rift dünyasında takıldık. Sonra Star Wars The Online Republic geldi. O quest bu gezegen derken o da tükendi. Guild Wars 2 devrim yapıyor dediler, oraya da adım attık…

Reklam
Reklam

Kısacası çok günler geçirmiş görmüşüm. Geçen hafta Elder Scrolls Online (artık kısaca ESO diyeceğiz) kutusunu masamın üstünde görünce tüm MMO geçmişim gözlerimin önünden bir film gibi geçti. Neyse biz konumuza geri dönelim; ESO nasıl bir oyun? Gerçekten almaya değer mi?

{pagebreak:::: 2}

ESO’ya Başlarken

Öncelikle bilmelisiniz ki The Elder Scrolls serisi uzun yıllardır oyuncuların gönlünde taht kurmuş, hikâye akışı ve dinamikleri ile kendini sevdirmiş bir oyun serisidir. Özellikle sernini son oyunlarındaki çevrezel zenginlik ve görsel muhteşemlik oyuncuyu mest eder. Çok net hatırlıyorum Skyrim‘i bilgisayarıma ilk kez kurduğumda; “Bu bir MMO olmalıydı” diye düşünmüştüm. Dileğim gerçek oldu.

Kurulum

Eğer oyunu kutulu olarak aldıysanız uzun bir yükleme süresini beklemeniz gerekecek. Eğer almadıysanız uzun bir download süresini beklemeniz gerekecek. Oyun tamı tamına 37 GB. Eğer DVD’lerden yükleme yaparsanız yaklaşık 5 GB kadar ek dosya indiriliyor.

Ben oyunu ilk kurduğumda oyun içinde ses ile alakalı bir problem yaşadım. Sonra Launcher ekranında Repair seçeneği ile dosyaları elden geçirince düzeldi. Siz de bunu göz önünde bulundurun belki ihtiyacınız olur.

{pagebreak:::: 3}

Klasik Yaklaşım Farklı Bir Deneyim

Oyuna ilk girdiğinizde her MMO’da olduğu gibi klasik bir karakter yaratma ekranı ile baş başa kalıyorsunuz. Irk ve karakter seçimini kaşınızın eğriliğinden boyunuzun uzunluğuna, dudak bükümünüzden kulak şeklinize kadar ayarlayabildiğiniz tonla ayar takip ediyor. Eğer tipim düzgün görünecek diye takıntılıysanız uzun zaman harcayabilirsiniz.

Karakteriniz oluştuktan sonra oyuna dalıyoruz. Klasik The Elder Scrolls grafikleri, dinamikleri, ortamlar muhteşem her şey dört dörtlük.

Özellikle arabirimde bu güne kadar alışık olduğumuz MMO mantığına inat bir şeyler yapılmamış kurallar yeniden yazılmamış ama farklı bir deneyim sunulmuş. Örneğin çantanız 60 slota sahip ama bir sürü kutucuk yok. Çok sade sekmeler ile her şeyi düzenli görebildiğiniz slotsuz bir çanta sistemi var.

Genel olarak tüm arabirim sadece The Elder Scrolls standartları ile bire bir uyumlu. Ben arabirimi gerçekten çok beğendim.

{pagebreak:::: 4}

Görevler Başlasın

Bu güne kadar görev (quest) tabanlı olmayan MMO sadece Guild Wars 2 vardı. Bunun dışında bütün oyunlarda size görev veren bir NPC (insan olmayan karakter) sizin görev peşinde koşturduğunuz bir senaryo ve görevi tamamlayınca teslim edip ödül aldığınız bir yapı vardı.

Bu durum ESO’da değişmiyor. Ancak görevlerin senaryo akışları çok güzel kurgulanmış. Sizi sıkan “yardır şunu bul” veya “koş beş domuz öldür” veya “git ayılardan post topla” gibi saçmalıklar yok. En azından ben rast gelmedim.

Oyunda bir Minimap yok. Tasarımcılar ilk dönemlerde bir Minimap koymuşlardı ancak daha sonra kaldırıp klasik Skyrim’deki gibi bir pusula sistemi koydular. Çok sade ve net. Gideceğiniz yeri bulmak çok kolay.

Gözünüzü sürekli minimape dikip ana ekranda olup biteni kaçırmak yok. Görevler kolaylıkla hem Quest Tracker‘dan hem de pusuladan takip edilebiliyor.

Harita sistemi ise benzer şekilde sade ve derli toplu yapılmış.

{pagebreak:::: 5}

Peki, Savaşlar, Dövüşler Kısacası Aksiyon

Dostlar Skyrim veya daha önceki bir TES oyunu oynadıysanız deneyim aynı deneyim. Üstüne biraz MMO şerbeti verilmiş. Internetteki videolardan, forumlardan, karakter analizlerinden daha detaylı bilgi edinmelisiniz zira bu noktada ben ne yazarsam yazayım beklentiler ve beğeniler kişiden kişiye değişir.

Ben hayret verici bir yenilik görmedim ama sıkıcı bir durum ile de karşılaşmadım.

Çevre, Meslekler ve Geri Kalan Her şey

Haritaların her köşesinde açacak bir kutu, çekmece, varil buluyorsunuz. Eğer benim gibi her şeyi açıp bakma meraklısı iseniz bir süre sonra bu bir işkenceye dönüşüp artık umursamamaya başlayabilirsiniz. Ancak istisnasız her kütüphaneyi bir kontrol etmelisiniz çünkü oyunun akışında çok değerli olan yetenek puanlarını kütüphanelerden bulabiliyorsunuz.

Oyunda okunabilecek o kadar çok metin var ki oyun resmen adının hakkını fazlası ile vermiş.

Gidip şu mesleği alayım, bunu seçeyim diye bir saçmalık yok. Zaten oldum olası bu sınırlamalara gıcık olmuşumdur. Oyunda tüm meslekleri birden icra edebiliyorsunuz. Hangisinde ilerleyeceğiniz tümüyle sizin tercihinize kalmış.

Meslekler için gerekli bileşenler haritalardan toplandığı gibi bazı gereksinimler tüccarlardan satın alınabiliyor. Mesleki malzemelerin çantanızda olması şart değil, bankanızdaki eşyalarınızı da otomatik olarak kullanıyorsunuz.

{pagebreak:::: 6}

Son Değerlendirme – Alsak mı? Almasak mı?

Arkadaşlar oyun hiç ucuz değil; tavsiye edilen satış fiyatı 169 TL. Üstelik bu paket sadece 30 günlük oyun süresi ile geliyor ve sonra her ek 30 gün için abone olup aylık 12,99 Euro daha ödemeniz lazım. Bu da 40 TL’yi geçiyor.

Oyun içinde pek çok hata (bug) olduğundan bahsedilmiş ama ben öyle aklımda kalacak bir sorun ile karşılaşmadım. Kaldı ki bu ölçekteki tüm MMO oyunların toparlanıp kendini bulması en az 2-3 ay hatta bir kaç yılı bulabilir. ESO da bu süreçten geçecektir.

Bu incelemede oyunun incik cincik detayına girmek istemedim, bunları zaten internette her yerde bulacaksınız ama kişisel deneyimim şu; gerçekten sade arabirimli ama devasa online bir oyun oynamak hayatınızın bir parçası ise bu oyun alınır. Sadece etrafı gezmek, görevleri yapmak ve hikayeleri dinlemek için bile buna değer.

Ama şu da bir gerçek; bütün dünyada MMO yapısı F2P arenaya giderken Bethesda’nın bunu göz önüne alması lazım. Diyelim ki almadı, bu durumda sıkı bir MMO oyuncusu için günlük 1,5 TL çok büyük bir rakam değil. Zaten bu parayı oyuna değil, oyun içindeki sosyal faaliyetlere verdiğinizi unutmayın.

Puanlar

Grafikler: 9
Sesler: 8
Deneyim:
Genel: 8 –> aylık abonelik fiyatı yüzünden puan kırdım.

Son sözümüz de bir mesaj versin: MMO oyun bahane arkadaşlık dostluk şahane. Kılıcınız keskin, başlığınız fiyakalı olsun.

:: Sizce Elder Scrolls Online dünyasına adım atmaya değer mi?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam