Son günlerde havacılık dünyasının ana gündeminde Boeing 737 Max 8 var. Zira, bundan sadece iki gün önce Etiyopya Havayolları’na ait bir Boeing 737 MAX 8 tipi yolcu uçağının düşmesi sonucunda 157 kişi hayatını kaybetti.
Altı ay içerisinde ikinci Boeing 737 Max kazası yaşanınca, havacılık dünyası bir anda karıştı. Birçok havayolu şirketi havacılık otoritelerinden uçağın güvenli olduğuna dair açıklama gelene kadar 737 Max’ları kullanmama kararı aldı.
THY Boeing 737 Max uçaklarını yere indirdi!
Kaza sonrasında yaşananlar bununla sınırlı kalmadı ve İngiltere, Amerikan Boeing 737 MAX uçaklarının kendi hava sahasında kullanımını yasakladığını duyurdu. Bu kararın hemen ardından Türk Hava Yolları’ndan bir açıklama geldi.
Türk Hava Yolları filosunda 12 adet bulunan Boeing 737 Max tipi yolcu uçakları ile operasyonların durdurulduğu açıklandı. İngiltere’nin hava sahasını kapatması nedeniyle THY’nin birçok 737 Max’ı İstanbul’a geri dönüş yapmak zorunda kaldı.
THY Genel Müdürü Bilal Ekşi tarafından sosyal medyada yapılan açıklama;
Sevgili Yolcularımız, uçuş emniyeti ve güvenliğimiz birinci önceliğimizdir. 737 MAX uçaklarında uçuş sırasında ortaya çıkan emniyeti etkileyecek belirsizlik durumu netleşene kadar; uçaklarımız 13 Mart itibariyle ticari seferlerden çekilmiştir. 737 MAX uçaklarımızın sizin emniyetiniz için seferlerden çekilmesi sebebi ile oluşabilecek aksaklıkları hoşgörü ile karşılamanızı istirham ederiz. Seferleriniz ile ilgili detayları size göndereceğiniz mesajlardan. Web sitemizden ve çağrı merkezlerimizden öğrenebilirsiniz. Bu süre zarfında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzün yakın yönlendirmesi ve yardımları bizim için yol gösterici olmuştur.
Türkiye hava sahası B737 Max’lara kapatıldı!
Tüm bunların yanı sıra İngiltere ile benzer şekilde Türkiye hava sahasının B737 Max tipi uçaklara kapatıldığı açıklandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’den yapılan açıklama şu şekilde;
Yurtdışında 5 ay içerisinde Boeing 737 MAX 8 ve/veya Boeing 737 MAX 9 tipi uçakların karıştığı iki farklı kazanın muhtemel oluş sebepleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilmiştir.
Söz konusu değerlendirmeler neticesinde Boeing 737 MAX 8 ve/veya Boeing 737 MAX 9 tipi hava araçlarının uçuşları, uçuş emniyetini teminen tedbir amaçlı olarak ikinci bir karara kadar durdurulmuştur.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}