Mars’taki toz fırtınası, hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Uzay araçlarının düşük güç moduna alınmasına neden olan toz fırtınası, tüm Mars’ı kaplıyor.
Toz fırtınası büyümeye devam ediyor
Haziran ayının başlarında meydan gelen toz fırtınası, iki hafta boyunca etkisini artarak sürdürdü. İki haftalık süre boyunca etkileri artan fırtına, neredeyse Kuzey Amerika ve Rusya’nın toplam boyutuna ulaşmış durumda. Mars’ın büyük bir kısmını etkisi altına alan bu fırtına, uzay araçları için de tehlikeye neden oluyor.
Hatta Mars’taki Opportunity aracının güneş enerjisinden yararlanamayıp düşük güç moduna alınmasına ve dünya ile iletişimini kesmesine neden oldu. Ondan yaklaşık 8,200 km uzaklıkta bulunan Curiosity gezicisi de bu fırtınadan etkilenmeye başladı.
Fırtınadan kaynaklanan loş ışık nedeniyle Curiosity, ekstra pozlama ihtiyacı duyuyor ve fotoğraflamada sorunlar yaşıyor. Ancak Curiosity, etkileri neredeyse 6-8 kat artan bu fırtınayı gösteren fotoğraflar göndermeyi başardı. Marstaki fırtına hakkında NASA şu açıklamalarda bulundu:
“Mars toz fırtınaları, özellikle güney yarımkürede ilkbahar ve yaz aylarında, gezegenin Güneş’e en yakın olduğu zamanlarda gerçekleşir. Atmosfer ısındıkça, farklı bölgelerde yüzey sıcaklıklarında daha büyük kontrastlar ile oluşan rüzgarlar, toz parçacıklarını harekete geçirir. Bazı durumlarda toz bulutları 60 km yüksekliğe kadar çıkabilir.”
Mars’taki fırtınaların bazıları birkaç hafta sürerken, bazıları yıllar boyu sürebiliyor. Bu varyasyonları harekete geçiren faktörler hala tam olarak anlaşılamadı. 2007 yılından bu yana Mars’taki en büyük fırtına olduğu tahmin edilen bu olay, bilim insanlarının ilgisini çekiyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}