Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Trafikte Geçirilen Zaman Arttı

Ana sayfa /

İstanbul’un trafiğini analiz eden Yandex; sürücülerin, 2012 ve 2013 Ekim aylarında şehrin kenar semtlerini şehir merkezine bağlayan en önemli cadde ve sokaklardan arabayla geçmeleri için gereken süreleri araştırarak, İstanbul’daki yollardan ortalama geçiş sürelerini haritaya aktardı ve bir yıl içerisinde trafik yoğunluğunun ne kadar değiştiğini kullanıcıların dikkatine sundu.

Araştırılan yol kesitlerinden elde edilen verilere göre; Ekim 2013’teki arabayla geçişler, Ekim 2012 ile karşılaştırıldığında sabahları %17 ve akşamları %12 oranında daha fazla zaman gerektiğini belirledi. Bu verilere göre, 2013 sonbaharında İstanbul’un trafik durumunun bir yıl öncesine göre daha da sıkışık olduğunu söylemek mümkün.

Reklam
Reklam

Resmin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Resmin büyük halini görmek için üzerine tıklayınız.

Araştırılan caddelerde Ekim 2013’te sabahları trafiğin en yoğun olduğu yerler; biri Anadolu Yakası, diğeri Avrupa Yakası’nda olmak üzere ikisi de Boğaziçi Köprüsü dolayları olan ortalama ilerleme hızının 5 km/saat’ten az olduğu İstanbul Çevre Yolu’nun Uzunçayır Kavşağı ile Altunizade Köprülü Kavşağı arası ve ortalama ilerleme hızının 8 km/saat’ten az olduğu E5 Otoyolu’nun Barbaros Kavşağı ile Ortaköy Viyadüğü arası kesitleriydi. Akşamları ise trafiğin en yoğun olduğu yerler, Avrupa Yakası’nda bulunan ve ilerleme hızının 7 km/saat’ten az olduğu E5 Otoyolu’nun Okmeydanı Kavşağı ile Barbaros Kavşağı arası ve ayrıca yine Avrupa Yakası’nda olan Büyükdere Caddesi üzerindeki İş Kuleleri ile Barbaros Kavşağı arası, Atatürk Bulvarı’nı takiben Gazi Mustafa Kemal Caddesi üzerindeki Aksaray Tramvay Durağı ile Kennedy Caddesi Girişi arası ve E5 Otoyolu’nun Vatan Caddesi Kavşağı’ndan Merter Kavşağı’na kadar olan kesiti idi.

Eylül – Ekim 2013 döneminde İstanbul’daki genel trafik durumu

Eylül – Ekim 2013 döneminde hafta içi günlerinde ortalama olarak 4.5 derece değerinde belirlenen İstanbul trafik yoğunluğunun, trafiğin önemli ölçüde azaldığı tatil günlerinin haricinde bu iki ay boyunca genellikle sabit düzeyde kaldığını söylemek mümkün. Ayrıca okulların açıldığı 16 Eylül’de ek toplu taşıma hatlarının açılması, vapur, tramvay ve metro hatlarındaki ilerleme modunun ayarlanması ve toplu taşımanın 06:00 – 13:00 arası ücretsiz yapılması gibi alınan ek tedbirler sayesinde tüm şehirde trafiğin alışılmadık derecede akıcı olduğunu belirtelim.

Yağışlı günlerde trafik genellikle daha yoğun olduğuna göre, araştırılan dönemde 2 Ekim Çarşamba günü şiddetli yağışlar nedeniyle trafik ortalaması 6.2 dereceyi aşan İstanbul’da trafik yoğunluğu, akşam üzeri en fazla 9 derece düzeyine çıkmıştır.

İstanbul’da trafiğin en yoğun olduğu saatler, sabahları saat 08:00 ile 10:00 arası ve akşamları saat 18:00 ile 20:00 arası olup, akşam saatlerindeki trafik sabah saatlerine göre genellikle daha yoğun ve karmaşıktır.

İstanbullu sürücüler için hafta içi günlerinden Pazartesi en kolay, Cuma ise en zor günü sayılabilir. Cumartesi günleri trafik yoğunluğu, hafta içi günlerine göre genellikle %16 daha hafif olurken Pazar günleri trafiği, hafta içi günleri trafiğinden 3.5 kat daha hafiftir.

:: Trafikte ne kadar zaman harcıyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam