İçeriğe geç
ShiftDelete.Net
Haber ara/ SDN'ye SorGiriş
Haber Akışı SDNTV İnceleme Forum Yapay Zeka Akıllı Telefon Elektrikli Otomobil Oyun ShiftDelete.Net Global Teknoloji Haberleri Mobil Otomobil Donanım Savunma Bilim Sosyal Medya İnternet Giyilebilir Teknoloji Rehber Ürünler Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Donanım
  3. Ekran Kartı

Trump’tan NVIDIA’ya kötü haber

Trump, NVIDIA’nın yapay zeka çiplerinin Çin pazarına ihracatını engelleyince şirketin on milyarlarca dolarlık pazara girme umutları tükendi.

Hakan Hasırcıoğlu

okunma

Trump’tan NVIDIA’ya kötü haber

ABD Başkanı Trump, NVIDIA’nın en yeni Blackwell yapay zeka çiplerinin Çin pazarına satılmasını engelleyen bir karar aldı. Bu hamle, teknoloji devinin Pekin pazarına yeniden girme umutlarını sona erdirdi. Hükümet, NVIDIA’nın bölgedeki yapay zeka pazarları için geliştirdiği planları şimdilik durdurmuş oldu.

NVIDIA’nın Çin hayali başka bahara kaldı: Blackwell yapay zeka çipleri yasaklandı

Başkan Trump, yabancı basına verdiği bir röportajda, ABD’nin Çin gibi diğer ulusların “üst düzey” yapay zeka çiplerine erişmesine izin vermeyeceğini açıkladı. Trump, “En gelişmiş olanları, ABD dışında kimsenin almasına izin vermeyeceğiz. (Blackwell) çipini başka insanlara vermiyoruz,” ifadelerini kullandı. Bu net açıklama, NVIDIA ve Çin arasındaki durumu şimdilik bir çıkmaza sokmuş durumda.

NVIDIA, Trump, Blackwell, Çin pazarı

Bu son açıklamalar sürpriz olarak karşılandı. Başkan Trump, yakın zaman önce NVIDIA-Çin durumunun tamamen iki taraf arasında olduğunu ve ABD hükümetinin sadece bir “hakem” görevi gördüğünü belirtmişti. Ancak NVIDIA için Çin’deki durum her geçen gün daha da zorlaşıyor. Şirket yalnızca ABD hükümetinin kısıtlamalarıyla değil, aynı zamanda Çin yönetiminin de yapay zeka çiplerine yönelik olumsuz tavrıyla karşı karşıya.

NVIDIA CEO’su Jensen Huang, daha önce yaptığı açıklamalarda Çin’den elde edilen gelirin “sıfıra” indiğini ve pazara dönüşün bir “bonus” olacağını söylemişti. Bu açıklamaya rağmen şirketin Çin yapay zeka pazarından “on milyarlarca dolarlık” bir geliri kaybettiği biliniyor. İhracat kontrolleri getirilmeden önce Çin, NVIDIA’nın toplam gelirlerinde büyük bir paya sahipti.

Başkan Trump’ın son açıklamasıyla birlikte NVIDIA, Çin pazarı için geliştirdiği Hopper H20 yapay zeka çipiyle baş başa kalmış görünüyor. Ancak bu modelin de Çin pazarında yaygın bir şekilde benimsenmediği rapor ediliyor. Şirketin Çin pazarında tekrar bir atılım yapma umudu, yaşanan bu gelişmelerle her zamankinden daha düşük bir seviyeye inmiş durumda. Peki siz, ABD’nin yüksek teknoloji ihracatına yönelik bu kısıtlamaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar

İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.