TÜBİTAK MAM önderliğinde Kocaeli’de kurulan ilk ”Atık Pil Geri Kazanım Tesisi” ile atık piller geri dönüştürülerek, elektrikli araçların batarya üretimine katkı sağlanacak. İşte yeni tesise dair detaylar…
Elektrikli araç bataryası üretimine katkı sağlanacak
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) Avrupa Birliği projeleri desteğiyle hayata geçirdiği Pil Geri Kazanım Tesisi ile elde edilen lityum ve kobalt sülfat, elektrikli araçların bataryalarının ham maddesini oluşturacak. Bu adım ekolojik ve ekonomik olarak önemli bir kazanım oluşturacak.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kimyasal Teknoloji Enstitüsü tarafınca Kartepe’deki 3 bin metrekaresi kapalı, 8 bin metrekarelik Exitcom Recycling tesisinde, ömrünü tamamlamış elektronik ürünlerinin bataryaları Avrupa Birliği standartlarına uygun şekilde dönüştürülecek.
İlk hedef: Yılda 3 bin ton
Türkiye’de yaklaşık 5 bine yakın elektrikli aracın olduğunu, 2035’li yıllarda Avrupa’nın birçok ülkesinde ve dünyada elektrikli araçlara geçileceğini aktaran Exitcom Recyling Genel Müdürü Murat Ilgar, şöyle dedi:
“Bu araçların batarlarının ham maddesi çok önemli. Bunlar Türkiye’ye yurt dışından geliyor. Ülkemizde de bazı önemli kuruluşlar pil imalatı için start verdi. İleriki dönemlerde bu ham maddeye Türkiye’nin ihtiyacı olacağını düşündük. Şu anda konuyla ilgili 2 AB projesi aldık. Konuyla ilgili Çevre Bakanlığında gerekli izinleri alarak, pilot tesisimizi de kurduk. Yakın zamanda ana tesisimizde faaliyete geçireceğiz. Yılda yaklaşık 3 bin ton elektrikli araçların lityum pilinin geri dönüşümünü yapacağız ve buradan çıkan ham maddeyle de pil üretimi yapılacak. Lityum kobalt sülfat bu ham maddeleri ülkemizde üreteceğiz ve ekonomiye kazandıracağız.”
{{user}} {{datetime}}
{{text}}