24 Nisan itibariyle ülkemizde 104912 kişi corona virüse yakalanırken, maalesef 2600 kişi hayatını kaybetti. Diğer ülkelerde çok daha vahim bir tablo karşımıza çıkarken, corona virüs aşısı için dünya genelinde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
Aşı konusunda yapılan açıklamalara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. En erken Eylül ayında piyasaya sürülebilir diyenlerden, 2021’den önce mümkün değil diyenlere kadar yüzlerce bilim adamı tarafından yapılan açıklama bulunuyor.
Corona virüs aşısı ve ilacı için tarih!
TÜRKİYE Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 25’i üniversite olmak üzere toplam 41 kuruluştan oluşan Covid-19 Türkiye Platformu’nun aşı ve ilaç için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesi ile Aralık sonunda çalışmaların başladığını açıklayan Mandal, “Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanacak” ifadelerini kullandı.
Corona virüsü aşısı ve ilacı için tarih veren Mandal, “Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken biz bunu sentezleme ve üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanmış olacak. Takibinde sürecin yönetim başarısında örnek ülke noktasında olacağımızı düşünüyoruz“ ifadelerini kullandı.
Şu anda 16 proje yürütülüyor!
“Biz bununla ilgili hocalarımızdan 9 ay veya 12 aylık zaman dilimi içerisinde projelerini gerçekleştirilebilecek olanlardan önerilerini aldık. 10 günde projelerin alımı, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması gerçekleştirildi. Başlangıçta 14 projeyle başlandı. Daha sonra 15 ve yakın zamanda da 16 proje şu an yürürlükte. Bu projelerden hem ilaçla hem aşıyla ilgili gruplarımız var. Bu oluşan platformun en büyük özelliği bu yapılar birbirinden bağımsız çalışmıyor.Dolayısıyla hem ilaç grubundakiler hem de aşı grubundakiler bir sinerji halinde çalışıyor”
Corona virüs aşısı konusunda yürütülen çalışmalar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınız bekliyoruz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}