Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Tüketici Elektroniği ve Intel

Ana sayfa /

IDF tüm hızıyla devam ediyor. Birçok alanda yenilikleri görme şansı yakaladık. Fakat bu sefer durum çok farklı. Bu sefer tüketici elektroniği ile karşı karşıyayız. Yani günlük hayatımızda elimizden bırakmadığımız teknolojiler. Buna en iyi örnek kuşkusuz TV sistemleri.

Intel bu alanda da göz dikti. Sabahın erken saatlerinde yapılan sunumda yeni nesil TV sistemleri tanıtıldı. Televizyonun önünde oturan iki kişi ile başlayan sunumda, TV yayınların kayıt edilmesinden tutun var olan videoların paylaşmasına kadar birçok uygulamalar gösterildi. Bu esasında bildiğimiz şeyler. Fakat televizyonun sosyalleşmesi gerçekten ilgi çekiciydi.

 

Reklam
Reklam

Yeni nesil TV sistemleri oldukça gelişmiş fonksiyonlar sunuyor. Video görüşme, arkadaş listesi ekleme ve video paylaşımı bunlardan sadece birkaçı.

 

Yeni nesil televizyonlar arkadaş listesi tutabiliyorlar, kimin ne izlediğini gösteriyor, video paylaşıyor, internet’e çıkıyor ve bundan da iyisi Video görüşme yapmanızı sağlıyor. Burada ilgi çeken bir özellik, TV yayını varken yayını kesmeden video görüşmelerinin yapılması.

 

Intel, televizyon sistemlerde kullanılacak olan yeni Atom CE4100 medya işlemcisinin duyurusunu yaptı.

 

Intel CE3100 Media işlemcisi ile başlayan bu macera tüm hızıyla devam ediyor. Geçen sene mart ayında duyurulan bu işlemci sayesinde televizyonlar internet’e girip Yahoo Widget‘ları çalıştırabiliyor. Fakat bu işlemcinin de sonu geldi. Çünkü Intel yep yeni bir işlemci geliştirdi.

 

Bu yeni işlemci oldukça güçlü. 2D/3D desteğinin yanı sıra 1080P A/V kayıt yapıyor.

 

Atom işlemcileri televizyon sistemlerinde de göreceğiz. 45 nm mimarisi ile üretilecek olan Intel Atom CE4100 sayesinde 1080p gösterim, 2D/3D grafik desteği ve 1080P audio/video kayıt yapılabiliyor. DDR2/DDR3 desteğine sahip olan bu işlemci CE3100’e göre çok daha performanslı.

{pagebreak::TV’de Oyun Oynama Zamanı}
TV’de Oyun Oynama Zamanı

Yapılan demolar oldukça ilgi çekiciydi. Dijital Ev başkanı Eric Kim‘in yaptığı sunumlar elbette bununla sınırlı değildi. Kim konuşmasında, insanların oturma odalarına PC sistemlerini tercih etmediklerini söyledi. İnsanlar oturma odalarında rahatlığa çok düşkünler ve TV’ye dokunmak istiyorlar. Intel, oturma odaları için farklı PC konseptleri denedi. Ama hiç biri başarılı olamadı. Bundan ders alan Intel Televizyonları daha akıllı hale getirmek için düğmeye bastı. CE3100 ile başlayan bu gelişim yakın gelecekte CE4100 ile devam edecek. Fakat yapılan değişiklikler sadece bununla sınırlı değil.

 


Yeni nesil televizyonlar Flash desteğine sahip olacak.

 

Yeni nesil televizyonlarda yer alan Widget desteği bunun sadece başlangıcı. Intel bunu çok iyi görmüş olmalı ki farklı fonksiyonlar geliştirmeye karar verdi. Bunlardan biri Flash desteği. Intel’in yeni CE4100 işlemcisi, Flash desteğine sahip olması oldukça ilgi çekti. Adobe ile birlikte çalışan Intel, Flash 10 demosunu yaptı. Flash 10 ilk kes IDF2 009’da tanıtıldı. Yapılan demoda Flash videolar izlenebildiği gibi Flash oyunlar da oynanabiliyor.

 


Televizyonda oyun oynamak hiç de hayal değil. İnternet’ten yüklenen oyunu televizyonda oynamak mümkün.

 

Televizyonda oyun oynamak birçok kişi için büyük bir avantaj. İşin ilginç tarafı ise CE4100 kullanılan ürünlerde Linux işletim sisteminin yüklü olması, ama bu destek sayesinde Windows için yazılan eski oyunların da oynatılması. İşte burada Transgaming adlı şirket ön plana çıkıyor. Bu şirket bu işlemci ile birlikte çalışarak bir uygulama geliştirdi. Bu uygulama var olan eski Windows oyunları TV’de oynamanızı sağlıyor.

Yapılan demoda internet’e bağlanan televizyon gametree adlı servise bağlanıyor. Kullanıcılar buradan oyunu seçip televizyonlarına yüklüyorlar. Yüklenen oyun anında oynanabiliyor.

 

Kişiye özel maç özetine ne dersiniz. En sevdiğiniz oyuncudan görüntüler ve maçta atılan goller emrinize amade. Yakın gelecekte bunları da göreceğiz.

 

Hepsi bu kadar mı? Tabiî ki hayır. Intel TV’nin geleceği hakkında bilgiler vermeyi de ihmal etmedi. Yapılan demolarda futbol yayını gösterildi. Bu futbol yayını akıllı bir şekilde kayır ediliyor Akıllı dedik, çünkü yapılan demoda futbolcular tek tek hafızaya alınıyor. Futbol topu ve kaleler ayrı kayıt ediliyor. Siz televizyon MID cihazı ile yaklaştığınızda, televizyon MID’deki bilgileri alıp en sevdiğiniz futbolcunun görüntülerini televizyonda gösteriliyor. Futbolcunun golleri ve önemli anlarını anında gösteriliyor. Dolaysıyla kendi futbol özetine sahip olmuş oluyorsunuz.

Televizyon, MID (taşınabilir internet cihazı) cihazından farklı bilgiler de alabiliyor. Örneği gitar ile ilgilendiğinizi anlayıp internet’te arama yapıyor ve gitar ile ilgili videoları size gösteriyor.

{pagebreak::Evde Üç Boyutlu Görüntü Keyfi}
Evde Üç Boyutlu Görüntü Keyfi

Eric Kim’den sonra sıra geldi Intel Labs’ın CTO’su Justin Rattner’in konuşmasına. Justin Rattner daha çok yeni teknolojilerden bahsetti. Örneğin üç boyutlu televizyonlar gibi. 2011 yılında piyasaya çıkacak olan yeni üç boyutlu televizyonlar Full HD desteği ile ilgi çekecek. Sunumda birçok yenilikten bahsedildi. İnsanların neler istediği söylendi. Sonra ise günün sürprizi açıklandı.

 


Üç boyutlu projeksiyon cihazı ile tanışın.


Justin Rattner, üç boyutlu projeksiyon cihazını gösterdi. HDI tarafından tasarlanan bu ürün oldukça küçük olmasıyla ilgi çekti. Hala gelişim aşamasında olan bu ürün önümüzdeki senelerde karşınıza çıkarsa hiç şaşırmayın.

 

Gerçek zamanlı Real 3D. Canlı yayınları üç boyutlu olarak izleyebileceğiz.

 

IDF’de en çok ilgimizi çeken Real 3D deneyimini canlı olarak yaşamaktı. Geçen sene IDF’e katıldığımızda herkese 3D gözlükler verip Monster vs Aliens filmini izlettirmişlerdi. Bu sene yine gözlükler dağıttılar ve biz de yeni bir filmin duyurusu bekliyorken, Reald 3D deneyimini canlı olarak gördük. Justin Rattner, IDF Fuar alanında olan 3Ality Digital CTO’su Howard Postley ile canlı görüştü. 3Ality’nin çift kamera teknolojisi sayesinde Real 3D görüntüsü canlı olarak aktarıldı. Ardından da U2’nun konseri Real 3D de gösterildi.

 

Light peak teknolojisi sayesinde Blu-Ray filmler 30 saniyede bilgisayara kopyalanabilecek.

 

Intel sunumlarının sonlarında doğru Light Peak adlı bir teknoloji tanıttı. Oldukça ince optik bir kablo olan bu teknoloji 10 Gbit/sn’lik bir veri transfer hızına (1,25 GByte/s) ulaşması ile ilgi çekti. Bu kablo yakın gelecekte tüm televizyon ve mültimedya cihazlarında kullanılması düşünülüyor.

Birçok I/O protokollerini destekleyen bu teknoloji ile yapılan sunumda RAID bağlı dört adet SSD diskler Light Peak teknolojisi ile bağlanmıştı. Bu iş istasyonunda HD video oynatan Intel mühendisleri aynı zamanda yüksek kapasiteli bir dosyayı 2 Gbit/sn’lik bir veri transfer hızı ile başka bir sisteme kopyalıyorlardı. HD filmin bu işlemden etkilenmemesi oldukça ilgi çekiciydi.

Light Peak, 100 metrelik kablolarda kullanılabilecek. 2010 yılında göreceğimiz bu teknoloji, on yıl içinde 100 Gbit/sn ile karşımıza çıkacak.

:: Tüketici elektroniğinde en çok hangi yenilik sizi etkiledi?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam