Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Tüm Yönleriyle Bilgisayar Zararlıları!

Ana sayfa /

Internet dünyasında, yalnızca bir günde yüz milyarlarca dolar değerinde veri alışverişi yapılıyor. Kredi-banka kart bilgileri, hesap numaraları ve envai çeşit bilgi, köpekbalıklarını kan misali çekiyor. Binlerce TL’lik cihazlarımız ve hatta akıllı telefonlarımız, gün aşırı kötü niyetli kişilerin saldırısına uğruyor.

 

Peki bilişim dünyasının en popüler(!) zararlıları ve çalışma prensipleri neler? Eğer düşmanımızı iyi tanımazsak, kaybetmeye mahkumuz. Biz de Shiftdelete.net ailesi olarak size onları tanıtmayı görev ediniyoruz.

{pagebreak::Worm (Solucan)}

Worm (Solucan)

Bilgisayar solucanları, kendilerini kopyalayabilen zararlı kodlardır. Bunu yapmak için bilgisayar ağından faydalanırlar. Virüslerin aksine, herhangi bir yazılıma veya uygulama dosyasına bağlanmazlar. Güvenlik açıklarından faydalanırlar ve işgale başlarlar.

 

Onların asıl amacı, ağ bağlantısına zarar vermektir. Bant genişliğini daraltmak, kullandıkları yöntemin başındadır. IP adresleri üzerinden de sık sık saldırıda bulunurlar. Virüsler ve truva atlarına kıyasla, daha az tehlikeli olarak nitelendirilirler. En tanınmış üyeleri Win32: Conficker’dır.

{pagebreak::Spyware}

Spyware

Spyware’ler varlıklarını saklayıp, bilgisayarınızdan önemli verileri çalma amacı güderler. Kredi kartı şifreleri ve banka hesap numaraları başlıca hedefleridir. Sık rastlanan örneklerinden keylogger, klavyede yazdığınız her şeyi kopyalayarak maddi bilgilere ulaşmaya çalışır.

 

{pagebreak::Truva Atı}

Truva Atı

Truva atları, virüslerle beraber en çok tanınan zararlı uygulamalardır. Adını, Homeros’un “Truva” eserinden alan kodlar, masum görünürler ama veri hırsızlığı, önemli sistem dosyalarının değiştirilmesi veya silinmesi, sistemi kilitlemek ve spam yağmuru gibi sorunlara neden olurlar.

 

{pagebreak::Virüs}

Virüs

Virüsler kendileri kopyalayan ve bilgisayarları arsenik misali zehirleyen kodlardır. Diğer zararlılarla sıklıkla karıştırılan virüsler, aslen “exe.” dosyalarıyla bir bilgisayardan, diğerine bulaşılırlar ve internetten de yayılırlar. Bir solucan PC’deki açıktan faydalanır, bir truva atı kendini gizler ama virüs açıktan saldırır, belleği tüketip bilgisayar performansını dibe çeker.

 

Tarihin ilk virüsü, 70’lerde ortaya çıkan Creeper olarak bilinir. Creeper, geliştirildiği zamanlarda son derece iddialı bir de slogana da sahipti: Yakalayabiliyorsan yakala!

:: Zararlılarla nasıl mücadele ediyorsunuz ve hangi araçlardan faydalanıyorsunuz?

Yorum Ekleyin