Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Türk sivil havacılık tarihinde yaşanmış en büyük uçak kazaları!

Ana sayfa / Havacılık

Havacılık çok eski dönemlerden beri ülkemizde merak duyulan ve gelişen bir sektör. Havacılık sektörünün belki de kilit taşı konumu kabul edilen Hezarfen Ahmed Çelebi’nin Galata Kulesinden yaptığı uçuşla birlikte Türklerin de havacılık dünyasında olduğu kabul edildi. Tabii güzel gelişmelerin yanında çok büyük trajediler de yaşandı. Bir daha yaşanmaması dileğiyle işte Türk sivil havacılık tarihinde yaşanmış en büyük uçak kazaları…

Bir daha yaşanmamaları dileğiyle işte en büyük Türk sivil havacılık kazaları listesi!

Listemizde 5 adet uçak kazasına yer verdik. Listemizi beğenmeniz halinde geri kalan kazalar hakkında da yorumlar yapabiliriz.

1- 3 Mart 1974/ Türk Hava Yolları İstanbul-Paris-Londra seferi/ 346 ölü

3 Mart 1974 tarihinde THY belki de Türk Havacılık tarihindeki en trajedik olayın başrol oyuncusu olacağını bilmeden İstanbul’dan havalandı. İstanbul-Paris-Londra şeklinde aktarmalı uçuşunu gerçekleştirecek olan TC-JAV tescilli Amerikan yapımı McDonnell Dougles DC-10 tipi uçak Paris Ory Havalimanından kalkışını yaparken kargo kapağı açıldı. Ve ardından hem Türk hem de dünya havacılık tarihindeki en trajedik olay yaşandı. 346 kişi hayatını kaybetti.

Reklam
Reklam

2- 6 Şubat 1996/ Birgen Air Atlas Okyanusu/ 189 ölü

Bir dönem Birgen Air adında çok ortaklı charter uçuşlar düzenleyen bir Türk havacılık şirketi vardı. Birgen Air düzenli seferlerden ziyade servis işi yapan otobüs firmaları gibi talep oldukça seferler düzenliyordu. Bu yüzden de çoğu zaman Birgen Air uçakları haftalar boyunca apronda park şeklinde bekliyordu. Yine böyle bir dönemde Birgen Air’ın TC-GEN tescilli Boeing 757’si de apronda yattı.

Pitot tüpleri kapatılmayan uçak apronda sessiz sedasız beklerken uçağın başka ziyaretçileri oldu. Pitot tüpleri açıkta olan uçağın tüplerine arılar yuva yaptı. Bu yuvalanma sebebiyle uçak kalkışını yaparken pilotlar hız ve irtifa hakkındaki bilgileri hatalı aldı ve alçakta kalan Atlas Okyanusu açıklarında çakıldı.

3- 19 Eylül 1976/ Türk Hava Yolları Isparta/ 154 ölü

19 Eylül 1976 yılında Türk Hava Yolları’na ait TC-JBH tescilli Boeing 727 tipi uçak İstanbul-Antalya seferini yapmak için havalandı. Isparta yakınlarına gelen uçağın kaptan pilotu Isparta çevre yolunun ışıklarını Ankara Esenboğa havalimanının pist ışıkları zannederek uçağı inişe geçirdi. Durumu Antalya havalimanı kulesi bildirse de uçak gerekli irtifaya ulaşamadı ve Isparta’nın Karatepe ilçesinde bir tepeye çakıldı. Olayda 154 kişi hayatını kaybetti. Bugün halen daha Isparta Karatepe mevzisine gittiğinizde uçağın enkazından kalan parçaları bulabilirsiniz.

4- 1 Şubat 1963/ Middle East Airlines Ankara / 100+ ölü

1 Şubat 1963 tarihinde Ankara semalarında her zamanki gibi havacılık okulu eğitim uçuşlarını yapıyordu. O döne C-47 tipi askeri uçaklarla eğitim uçuşları yapılıyordu. Ancak 1 Şubat 1963 tarihinde işler ters gitti. Eğitim uçuşunu yapan C-47 uçağı ve tarifeli seferini düzenleyen Middle East Airlines’a ait Vickers Viscount tipi yolcu uçağı havada çarpıştı.

Enkazlar Ankara’nın tam göbeğine düştü. Olayda kesin bir ölü sayısı yok ancak gerçekten kafasına uçak düşerek ölen ilk insanlar tarihe bu olayla geçtiler. Ayrıca bu olay Ulus Faciası olarak adlandırılmaktadır.

5- 8 Ocak 2003/ Türk Hava Yolları Diyarbakır/ 75 ölü

8 Ocak 2003 tarihinde Türk Hava Yollarının TC-THG tescilli Avro RJ 100 tipi uçak İstanbul-Diyarbakır seferini yapmak üzere havalandı. Yolculuk sırasında bir sıkıntı yoktu ancak yolculuğun iniş aşaması geldiğinde havada yoğun sis vardı. Bu sebeple pilotlar önlerini göremediler. Araziye çakılan uçaktaki yolculardan 5’i ağır yaralandı ve 75 tanesi hayatını kaybetti.

Havacılık tarihinin en ölümcül uçak kazası: Tenerife

Havacılık tarihinin en ölümcül uçak kazası olan ve 583 kişinin ölümü ile sonuçlanan Tenerife faciasını en ince detaylarına kadar anlattık.

Peki siz Türk sivil havacılık tarihinde yaşanmış en büyük uçak kazaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Beğendiyseniz yorumlarda belirtmeyi unutmayın! Serinin ikinci haberi için takipte kalın…

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam