Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Turkcell 1.Çeyrek Sonuçlarını Açıkladı

Ana sayfa /

Gelirlerini geçen yıla göre TL bazında %12,3’lük artışla 2.103 milyon TL’ye çıkaran Turkcell’in net karı yıllık bazda hafif gerileme ile 563 milyon TL oldu. Global piyasalardaki dalgalanmaların etkisiyle TL, ABD Doları karşısında yıllık bazda %38 değer kaybına uğrarken Turkcell, 1.283 milyon ABD Doları gelir ve 344 milyon ABD Doları net kar kaydetti.


Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv

Turkcell, içinde data paketlerinin de yer aldığı katma değerli servislerden elde ettiği gelirleri de %26 artırmayı başa”rdı.  İnternet paketlerinde geçen yıla göre yüzde 90 artış sağlayan şirket, 3G ile bu alanda da büyük gelişmeler olacağı muhakkak. Turkcell aynı dönemde geçen yıla göre %69’luk artışla 1.098 milyon TL tutarında nakit temettü dağıtma kararı aldığını açıkladı.

{pagebreak::Güçlü Operasyonel Performans Devam Etti}

2009’un birinci çeyreğinde tamamına yakını ön-ödemeli olan yaklaşık 600 bin abone kaybeden Turkcell aynı çeyrekte faturalı abone sayısını 329 bin kişi artırmayı başardı. Böylece Turkcell, etkin pazarlama stratejisi ve iletişim çalışmalarıyla toplam aboneler içinde faturalı abone payını 2008’in 1. çeyreğindeki seviyesi olan %18,8’den, %21,4’e çıkardı.

Abone Başı Aylık Ortalama Geliri (ARPU) ekonomideki yavaşlamaya rağmen bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9 artışla 17,1 TL olarak gerçekleşirken Abone Başı Aylık Kullanım Dakikası (MoU) 2009 yılı birinci çeyrekte %46’lık artışla 107,1 dakikaya yükseldi.

{pagebreak::Ciliv 3G Konusunda Heyecanlı}

Turkcell’in 2009 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv global makro ekonomideki tüm olumsuzluklara rağmen, Turkcell Grup’un performansından çok memnun olduğunu ifade etti.

Turkcell’de sürekli kazanmaya odaklı kültür yaratma konusunda yardımlarından ve desteklerinden dolayı tüm çalışanlara, müşterilere, iş ortaklarına ve hissedarlara teşekkür eden Ciliv “Teknoloji, verimlilik ve müşteri hizmetleri konusunda gücümüzü artırmayı planlıyoruz. Özellikle 3G teknolojisi ile ilgili servisleri üç ay içinde Türkiye’de hizmete sunacak olmaktan dolayı çok heyecanlıyız. Biz 3G’yi Turkcell’i yenilikçi ürünlerle rekabette farklılaştıracak ciddi bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.

Ciliv yaptığı sunumda regülasyon ortamıyla ilgili sorunlara da değindi. Özellikle güncel regülasyon kararlarıyla ilgili değerlendirmesinde, gelinen noktanın lisans anlaşması ve rekabet kanununa aykırı müdahaleler olarak gördüklerini, yasal süreçleri başlatmak konusunda çalıştıklarını belirtti.

{pagebreak::Mobili Bırak, Sabite Bak!}

Sabit telefon ve genişbant pazarında daha adil bir rekabet ortamına ihtiyaç var. Şehir içi ses pazarı 10 Mayıs itibarıyla serbestleşti ancak uygulama için atılacak adımlar olduğuna dikkat çeken Ciliv, yetkilendirme ve yetkilendirme ücretleri, numara tahsis planı, dünyada mobil numara taşınabilirliğinden daha önce hayata geçen ancak bizde halen altyapısı konusunda bile çok geride olduğumuz sabit numara taşınabilirliği konularına da dikkat çekti. Turkcell CEO’su MNT ile giden abonelerin sayısına ve gelirlere etkisine ise fazla değinmedi.

Mobil sonlandırma ücretlerinde ortalama %29 düşüş gerçekleştiğini, bu oranın AB ortalamasının %70 altında olduğuna işaret eden Ciliv, sabit sonlandırma ücretlerinde AB ortalamasının üzerinde olmasına karşın değişiklik olmadığının altını çizdi.

:: Turkcell’in mali sonuçları ve dikkat çektiği sabit numara taşınabilirliği hakkındaki düşüncelerinizi burada paylaşabilirsiniz.

 

Yorum Ekleyin