Günümüzde gelişen teknoloji, insanların bilgiye çok daha ulaşmasını ve yakın geleceğini çok daha detaylı planlayabilmesini sağladı. Bu da tarım gibi risklere karşı hassas sektörler için hayati önem taşıyor.
Örneğin 4 gün sonra gelme ihtimali yüksek, olası bir sel, don ya da başka bir doğa afetine karşı önceden bilgi almış ve ne yapacağını bilen bir çiftçi, ürününün yok olmasını daha rahat bir şekilde engelleyebilecektir.
Hem verimlilik hem de yukarıda anlattığımız gibi oluşacak kazaları minimize ederek Turkcell, çiftçilere 3 yılda 560 milyon TL kazandırdı.
Turkcell, çiftçilere neler sunuyor?
Turkcell, bir operatör olarak kullanıcılarına internet, cihaz ve M2M gibi hizmetler sunmanın yanında, katma değerli hizmetlerle verimin artmasını sağlıyor. Bu hizmetleri sıralayalım.
5 TL’ye ziraat mühendisi desteği
Her çiftçiye ayda yalnızca 5 TL’ye ziraat mühendisi desteği sunan Turkcell Tarım Doktoru servisi, çağrı merkezi üzerinden tarlasını kaydettiren abonelere tarlasına özel yetiştiricilik ve gübreleme programı sunuyor. Tarım Doktoru, hizmete açıldığı 2012 yılından bu yana çiftçiye 560 milyon TL toplam kazanç sağladı.
Ziraat mühendisi var da çiftlikler için veteriner olmaz mı?
Hayvan yetiştiriciliğine yönelik çözümler sunan Turkcell Çiftlik Doktoru servisi, kişiye özel veterinerlik hizmeti sayesinde et ve süt verimliliğini önemli ölçüde artırıyor ve yem maliyetinden tasarruf elde ediliyor.
Güvenlik
Trafom Güvende servisi, çiftçiyi 30 bin TL zarara uğratan trafo hırsızlığı sorununa çözüm getiriyor. GSM tabanlı bir alarm sistemiyle trafoları koruma altına alan servis, çiftçinin kaybını ortadan kaldırıyor.
Detaylı hava raporunun iletilmesi
İlçeye, köye ve ürüne özel haber servisleri, nem oranı, rüzgâr hızı ve yönü, don bilgisi, yağış miktarı gibi meteorolojik olaylardan bölgesel alım-satım fiyatları ve hastalık erken uyarı mesajları gibi pek çok kritik bilgiyi anında çiftçinin cebine ulaştırıyor.
Çiftçilere özel çağrı merkezi
Turkcell, Türkiye’nin GSM sektöründe ilk ve tek çiftçilere özel çağrı merkezinde ziraat mühendisi müşteri temsilcileri istihdam ediyor. Mühendisler hem zirai sorunlara hem de çiftçinin iletişim ihtiyaçlarına tek noktadan çözüm sağlıyor.
Çiftçiler bu hizmetlerden nasıl yararlanabilir?
Her çiftçiye bir ziraat mühendisi atanabilmesini sağlayan Tarım Doktoru servisi, dünyada bir ilk olma özelliğine sahip. Çiftçiler Turkcell Tarım Doktoru’na kayıt olduktan sonra çağrı merkezi tarafından aranıp il, ilçe, köy bilgisi, ne kadarlık bir arazide hangi ürünü yetiştirdikleri, sulama tipi gibi bilgiler aktarıyor. Eldeki veriler sonucunda tarlaya özel bir yetiştiricilik ve gübreleme programı hazırlanıyor. Ekim döneminde çiftçinin dikkat etmesi gereken detaylar, dekar başına ne kadar su ve gübre atılması gerektiği gibi çiftçinin maliyetini düşürücü verimini artırıcı içerikler sunuluyor. Servise kayıt olmak için TARIM yazıp 2222’ye göndermek yeterli.
Turkcell Tarım Doktoru ile yeteri kadar ve zamanında gübreleme sayesinde yüzde 35, doğru ve yeterli ilaç kullanımı sayesinde yüzde 10, akaryakıt kullanımındaki düşüş nedeniyle yine yüzde 10 maliyet tasarrufu sağlanıyor. Verimlilikte ise, hastalık zararlıdan ve dondan zamanında haberdar olup koruyucu önlemleri almak sonucu yüzde 25, teknik yetiştiricilikten dolayı yüzde 20 artış elde ediliyor.
Çiftliğin doktoru Turkcell’den
Turkcell, hayvancılıkla uğraşan çiftçileri de verim artırıcı önerilerle destekliyor. Turkcell Çiftlik Doktoru servisine kayıt olan yetiştiriciler, çağrı merkezine verdikleri bilgiler doğrultusunda hayvan cinsine uygun yem içerikleri, çiftlik verimliliğinin takibi, bölgesel salgın uyarıları ve borsa fiyatlarının düzenli takibi konusunda destekleniyor. Bu servise kayıt olmak için ÇİFTLİK yazıp 2222’ye göndermek yeterli.
Tarlaların can damarı trafolar Turkcell’e emanet
Turkcell’in Trafom Güvende servisi, kırsal alanda çok yaygın görülen trafo hırsızlığı sorununa yönelik geliştirildi. Trafonun içindeki yağın ve bakır kabloların çalınması amacıyla trafolara verilen zarar, çiftçiye 30 bin TL maliyet yaratıyor. Üstelik kullanılmaz hale gelen trafolarını yenilemek için harcadıkları sürede çiftçiler sulama yapamadıkları için hasat kazançları da sekteye uğruyor. Üretimin durması ve ithalat zorunluluğu nedeniyle ülke ekonomisinin yaşadığı zarar ise yılda 9 milyar TL’yi buluyor.
Turkcell Trafom Güvende servisi, trafo hırsızlığına karşı duvar örme, bekçi tutma, söküp takma gibi yöntemlerle korunan trafoların GSM tabanlı bir alarm sistemiyle korunmasını sağlıyor. Trafonun kontrol paneli açıldığında, yağ tıpası oynatıldığında, elektrik kesildiğinde yüksek sesli siren ötüyor ve çağrı merkezi tarafından çiftçiler anında aranıp haberdar ediliyor. Dileyen çiftçiler alarm sistemine ek olarak kamera da takarak istedikleri zaman trafolarını cep telefonlarından ya da bilgisayarlarından takip edebiliyorlar.
Köye özel hava durumu yalnızca Turkcell’de
Çiftçiler için hayati önem taşıyan ve sulama, ilaçlama gibi pek çok işlemi etkileyen hava durumu bilgisi, Türkiye’de ilk kez yalnızca Turkcell tarafından köye özel lokasyon bazlı olarak sunuluyor. 18 bin 736 köyün faydalanabildiği sistem sayesinde çiftçilere 3 günlük en yüksek ve en düşük sıcaklık, meteorolojik hadise, nem oranı, rüzgâr yönü ve hızı, don bilgisi, yağış miktarı bilgileri SMS ile gönderiliyor.
Turkcell’li çiftçilere canlı destek
Hem tarımsal hem de hayvansal üretimle uğraşan çiftçiler, Türkiye’de ilk ve tek olan 8099 çiftçiye özel çağrı merkezini arayarak sorunlarıyla ilgili danışmanlık hizmeti alabiliyorlar. Turkcell’in geçtiğimiz yıl sunmaya başladığı hizmet sayesinde, uzman müşteri temsilcileri hem zirai sorunlara hem de çiftçinin iletişim ihtiyaçlarına tek noktadan çözüm sağlıyor. Çiftçiye özel çağrı merkezi, günde ortalama 500 çağrı yanıtlıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}