Toplamda 100 üzerinden 33.8 puan alan Türkiye, alt kategoriler bazında en yüksek puanı 75.9 puanla genel iş ortamı kategorisinden, en düşük puanı ise 3.5 puanla AR&GE ortamının geliştirilmesi kategorisinden elde etti.
Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından Business Software Alliance’ın (BSA) sponsorluğunda bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen araştırma, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 66 ülkenin bilgi teknolojileri (IT) pazarlarını değerlendirip karşılaştırarak bu ülkelerin, IT sektörünün rekabetçiliği konusuna verdikleri destek düzeyini belirliyor.
Araştırma sonuçlarına göre Türkiye, ülke bazında en yüksek puanları 75.9 puanla genel iş ortamı kategorisinden, 61 puanla da yasal ortam kategorisinden aldı. IT sektörünün gelişiminin desteklenmesi kategorisinde 54.4 puan alan Türkiye, insan kaynakları kategorisinde ise 34.4 puanda kaldı. Türkiye’nin geliştirmesi gereken alanlar arasında kategorileri 20.7 puan aldığı IT Altyapısı ve 3.5 puan aldığı AR&GE geliştirme kategorileri yer alıyor. Doğu Avrupa ve Ortadoğu bölgelerindeki ülkeler arasında toplamda en yüksek puanı alan ilk beş ülke ise İsrail, Estonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovenya oldu.
Endeks sonuçları ve metodoloji ile ilgili daha fazla bilgi için www.eiu.com ya da
www.bsa.org/globalindex adlı web sitelerinde ücretsiz olarak yayınlanan “Karmaşaya Rağmen Dirençlilik: BT Sektörünün Rekabetçilik Düzeyeinin Karşılaştırmalı Değerlendirmesi 2009″u inceleyebilirsiniz.
Economist Intelligence Unit’e göre IT sektörü için sağlam bir ortam yaratılmasında altı faktör birarada rol oynuyor: yüksek sayıda kalifiye çalışan; yenilikçilik-sever toplum, kültür; dünya standartlarında, birinci sınıf teknoloji altyapısı; fikri mülkiyet haklarını koruyan, güçlü, yasal düzenlemeler; tutarlı, açık ve rekabetçi ekonomi; teknolojiyi desteklemek ile pazar dinamiklerinin çalışmasına olanak sağlamak arasında doğru dengeyi sağlayan bir hükümet liderliği. Bu altı rekabeti destekleyici faktör açısından yüksek performans gösteren ülkeler genel olarak güçlü IT sektörlerinin olduğu ülkeler.
:: Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}