Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Türkiye, dünyanın ilk akciğer kanseri aşısı için testlere başladı!

Ana sayfa / Haberler

Küresel çapta her yıl milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine sebep olan akciğer kanseriyle mücadelede umut vadeden bir gelişme yaşandı. Dünyada ilk kez denenen bir mRNA aşısının klinik çalışmaları, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede başlatıldı.

NTV’de yer alan habere göre aşı, BioNTech tarafından geliştirilecek ve BNT116 adıyla anılacak. Vücudun kendi bağışıklık sistemini kanser hücrelerine karşı silahlandırmayı amaçlıyor. Aşı, tıpkı COVID-19 aşılarında olduğu gibi mRNA teknolojisini kullanıyor.

Bilim insanları, bu aşının özellikle ileri evre akciğer kanseri hastaları için çığır açıcı bir tedavi seçeneği olabileceği görüşünde. Bu teknoloji sayesinde, bağışıklık sistemine kanser hücrelerinde bulunan özel belirteçler tanıtılıyor. Böylece vücut, bu belirteçleri taşıyan kanser hücrelerini tanımayı ve yok etmeyi öğreniyor.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin ilk yerli çeviri platformu Transleyt kullanıma sunuldu!

Türkiye'nin ilk yerli ve milli çeviri platformu Transleyt, 30 farklı dilde çeviri yapma yeteneğiyle kullanıma sunuldu. İşte detaylar!

Klinik çalışmaların ilk aşamasında, farklı evrelerde akciğer kanseri bulunan yaklaşık 130 hasta üzerinde aşı test edilecek. Çalışmalar, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye’de toplam 34 farklı araştırma merkezinde yürütülecek.

Uzmanlar, mRNA aşılarının klasik kemoterapi yöntemlerine göre birçok avantaj sunduğuna dikkat çekiyor. Bu aşılar, sadece kanser hücrelerini hedef aldığı için sağlıklı hücrelere zarar verme riski çok daha düşük. Ayrıca kişiye özel olarak tasarlanabilme potansiyeline sahip olması da önemli bir avantaj.

Klinik çalışmaların sonuçları henüz alınmamış olsa da, BNT116 aşısının akciğer kanseriyle mücadelede önemli olacağı düşünülüyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam