Türkiye’de tablet denince artık akla eskisi kadar baskın bir oranda iPad gelmiyor. Bunun bir nedeni de muhtemelen TV ve radyolardaki tanıtım programlarında denk geldiğiniz sözde astronomik indirimlerle (peynir ekmek gibi) satılan Android yüklü tabletler. Her seviyede bir veya iki model seçeneği sunan Apple’a karşın, Android tabletler 100 TL seviyesinden başlayarak 1000 TL ve üzerine kadar yükseliyor.
Çeşitliliğin ve bahsettiğim giriş seviye tabletlerin yanı sıra Samsung, Asus gibi markaların başarıyla yönettiği pazarlama stratejilerinin sonucu olarak artık neredeyse her hanede bir tablet bulunuyor. Aileler çocuklarına nazaran daha yüksek maliyete sahip bir dizüstü ya da masaüstü PC almak yerine karne dönemlerini tablet ile geçiştirme fırsatı yakalıyor. Üstelik bu tabletlerin çoğunun yuvarlak bir Home tuşu bulunmuyor.
Ülke olarak tablet teknolojisini bu denli benimsemiş olmamız, ayrıca tabletlerin kurumlar genelinde kullanımını hedefleyen büyük ölçekli projelerle (ki bunların en bilineni Fatih Projesi olsa gerek) dünya sıralamasında da Türkiye’nin tablet kullanımında ilk 10’a girmesini sağladı.
{pagebreak::Platformlara Göre Dağılım}
Platformlara Göre Dağılım
Global Web Index’in mobil cihazlar ile ilgili yaptığı 2013 4. çeyrek araştırmasının atlanmaması gereken başlıklarından biri de dünya genelinde işletim sistemlerine göre tablet kullanımı. Bu listeyi ülke bazında incelediğimizde Android, iOS, Windows 7 ve Windows 8 platformlarındaki tabletlere olan rağbetin ülkelere göre büyük farklılıklar gösterdiğini görüyoruz.
Dünyanın dört bir yanından 16 ila 64 yaş arası katılımcılara yöneltilen “tabletinizde hangi işletim sistemi yer alıyor?” sorusunun yanıtı, Android’in tablet pazarında %53 gibi bir ortalama kullanıma sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Dünya genelinde en çok kullanılan Google’ın mobil işletim sistemine en çok rağbet gösteren ilk 10 ülke ise Polonya, Endonezya, Brezilya, Hindistan, Filipinler, Rusya, Malezya, Türkiye, İspanya ve Arjantin olarak sıralanıyor.
Açıkça görüldüğü üzere, Android tabletler gelişmekte olan ülkelerde daha fazla rağbet görüyor. Öte yandan yüzde 40 kullanım oranı bulunan iOS en çok Japonya, Singapur, Avustralya, İsveç, Malezya, Vietnam, Çin, ABD, Tayland ve İngiltere’de kullanılıyor. iOS kullanımının daha dengeli bir biçimde dağıldığını, ancak gelişmiş ülkelerin daha çok göze çarptığını söylemek mümkün.
Microsoft’un işletim sistemlerini (Windows 7 ve 8) tabletlerinde bulunduranlar ise Tayland, Meksika, Güney Kore, Suudi Arabistan, Hindistan, Brezilya, Vietnam, Güney Afrika, Arjantin ve Rusya gibi yine Android listesinde de görülen ülkelerden oluşuyor.
:: Sizin tabletinizde hangi işletim sistemi var?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}