Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, bugün yaptığı açıklamayla tüm Türkiye’nin dikkatini üzerine çekmeyi başardı. Yener, Türkiye’nin elektronik seçime geçmesi gerektiğini ve 31 Mart 2024’te yapılması planlanan yerel seçimlerden sonra konuyla ilgili çalışmaların başlayacağını söyledi.
Türkiye, elektronik seçim sistemine geçiyor!
Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birçok sektörde değişimlerin yaşandığını görüyoruz. Bunlardan biri de seçim süreci. Bugün yapılan açıklamaya göre, önümüzdeki yerel seçimlerden sonra Türkiye de dijital demokrasiye adım atarak elektronik seçim sistemine geçecek. Peki hakkında çok az şey bildiğimiz bu elektronik seçim nedir? Nasıl oy kullanılır? Güvenli midir? İşte tüm sorularınızın yanıtları…
Elektronik seçim, geleneksel oy verme yöntemlerinden farklı olarak bilgisayarlar, internet ve diğer elektronik cihazlar aracılığıyla gerçekleştirilen bir oylama yöntemidir. Aynı zamanda seçmenlerin oy kullanma sürecini kolaylaştıran ve modernize eden bir sistemdir.
Geleneksel oy kullanma yöntemlerinde vatandaşlar, seçim günü belirli bir merkeze giderek fiziksel olarak oy kullanırken, elektronik seçimde bu süreç dijital ortama taşınıyor. Yani seçmenler, internet üzerinden oy kullanabilecekleri bir platforma (muhtemelen e-Devlet üzerinden olacak) erişim sağlayarak tercihlerini elektronik olarak bildirecek.
Elektronik seçim sistemi, birçok avantajı beraberinde getiriyor. Öncelikle, fiziksel oy verme merkezlerine gitmek için uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalmadan oy kullanma imkanı sunuyor. Bu da teknik olarak kalabalık akşam saatlerinde 2 saati bulan oy verme işleminin yalnızca birkaç dakikaya düşmesini sağlıyor.
Bu da seçmenlere zaman ve enerji tasarrufu sağlıyor. Ayrıca, elektronik seçimle birlikte hızlı ve güvenilir sonuçlar elde etmek mümkün oluyor. Manuel oy sayımı ve sonuçların duyurulması sürecindeki hatalar ve gecikmeler direkt olarak en düşük seviyeye indiriliyor.
Tabii Türkiye bu dijital sürece adım atan ilk ülke olmayacak. Özellikle teknolojiye yüksek düzeyde entegre olan ülkeler halihazırda elektronik seçim sistemlerini aktif olarak kullanıyor. Bunlar arasında başlıca Estonya, Norveç, İsviçre, Hollanda ve Belçika’yı sayabiliriz.
Yine de bir parantez açarak elektronik seçimin bazı dezavantajları olduğunu da söyleyelim. Her ne kadar kağıt üstünde son derece güvenli ve hızlı olsa da tüm ülkelerde halk nezdinde en önemli endişe güvenlik konusudur.
Zira elektronik seçim sistemlerinin siber saldırılara karşı savunmasız olabileceği ve güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığı tartışmalıdır. Ayrıca teknik sorunlar veya sistem hataları nedeniyle oy verme sürecinde aksaklıklar yaşanabilir. Bu durum da seçim sonuçlarının güvenilirliğini zedeleyebilir.
Örneğin kimlik bilgilerim veya e-Devlet bilgilerim ile sisteme giriş sağladım, ancak oy kullanma esnasında tam seçimimi kaydet tuşuna bastığım anda sistem çöktü ve bir daha giriş yapamadım, “Peki oy verebildim mi?” benzeri sorular şimdiden ortaya çıkmaya başladı.
Fakat önümüzde uzun bir süreç olduğunu unutmayalım. Her bir soru da zaman içerisinde yanıtlanacaktır. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}