Türkiye, son yıllarda hızla gelişen dijital dönüşüm süreciyle adından söz ettiren bir ülke haline geldi. Özellikle internet ve bilgi teknolojileri alanında sağlanan önemli gelişmeler, ülkemizi dijital bir güç olarak konumlandırdı. Tabii bununla beraber internet kullanımının artması, mobil teknolojilerin yaygınlaşması ve dijital altyapının güçlenmesiyle birlikte dijital dönüşüm hız kazandı. Bugün ise tam bu noktada Türkiye’nin dijital girişimlerinin büyüme oranını gözler önüne seren bir rapor yayımlandı. İşte ayrıntılar…
Türk girişimler, beş yılda 10 kat değerlendi!
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, Türkiye TechnoHub ve dealroom.co ortaklığıyla hazırlanan rapor, Türkiye’nin son yıllardaki dijital dönüşüm hızı ile ilgili detaylı bir istatistik sunuyor.
Türkiye’de kaç tane girişim var?
Raporda yer alan istatistiklere göre şu anda Türkiye’de 3 binden fazla büyük girişim var. Bununla beraber 6 unicorn, yani değeri 1 milyar doları aşan şirket bulunuyor. Bu noktada market ürünleri ve yemek teslimatı gibi birkaç alanda hizmet veren Getir ve e-ticaret platformu Trendyol, oldukça öne çıkıyor.
Rapora göre bu girişimlerin değeri 2018 yılında sadece 4 milyarken, şu anda ise 39 milyar seviyesine yükseldi. Bu, tam 9.75 kat / yüzde 878 oranında büyüme anlamına denk geliyor.
Trendyol ve Getir, Türkiye’deki en büyük girişimler!
İstatistiklere göre şu anda Trendyol ve Getir, Türkiye’de büyük bir başarı sergileyerek en hızlı büyeyen girişimler olarak öne çıkıyor. Öyle ki şu anda Trendyol 15 milyar euro iken, Getir ise 9.1 milyar euro değere sahip.
Bu da onları geriye kalan 2 bin 998 girişim arasında öne çıkarıyor. Hesaplamaya göre geriye kalan diğer girişimlerin toplam değeri ise 14.1 milyar euro.
Türkiye, rakip ülkelere kıyasla önde!
Raporda yer alan bilgilere göre Türkiye, yerli girişimlerin değeri bakımından komşu ülkere kıyasla birinci sırada. Öyle ki 39 milyar ile lider olan ülkemizin hemen ardından, 35 milyar euro ile Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor. Onu, hemen ardından ise Suudi Arabistan takip ediyor.
Oyun sektörünün yükselişi!
2005 yılında Armagan ve Ipek Yavuz çifti tarafından kurulan Ankara merkezli TaleWorlds Entertainment şirketi, Türkiye’deki oyun sektörünün başlangıcı oldu. Öyle ki piyasaya sürdükleri bilgisayar oyunu Mount and Blade ile önemli bir başarı yakalayan şirket, ülkemiz bir yana dünya genelinde de oyun sektöründeki rekabete bir ivme kattı.
Öyle ki istatistiklere göre Mount and Blade, 2020 yılında her hafta iki ila beş milyon kopya sattı. Aynı zamanda dünyadaki oyun sektörüne yön veren TaleWorlds Entertainment, böylelikle Türkiye’deki oyun endüstrisi için önemli bir başarıya imza attı.
Verilere göre Türkiye’de 140’tan fazla oyun geliştirme şirketi, 2022 yılında 428 milyon euro yatırım ile Avrupa’da öne çıktı. Bu şirketler, bir önceki yıldan yüzde 60 daha fazla yatırım alarak güven verdiklerini göstermiş oldu.
Ocak 2020’de yayımlanan bir rapora göre Türkiye, dünya genelinde video oyunları oynayan ülkeler arasında 7. sıraya adını yazdırdı. Ocak 2023’te ise 5. sıraya yükseldi. Bununla beraber resmi verilere göre ülkemizdeki internet kullanıcılarının yüzde 92,3’ü oyun oynuyor. Bu oran, dünya gelinde ise yüzde 81,9 seviyesinde.
Oyun sektörü bir yana, finans, yemek ve ulaşım ile ilgili girişimler de önemli seviyede bir yükseliş gösterdi. Öyle ki Getir gibi 138’den fazla büyük şirketin rekabet ettiği yemek sektörü, 2022 yılında 736 milyon euroluk bir yatırım aldı.
2022 yılında en fazla yatırım alan sektörler şu şekilde;
- Yemek: 736 milyon euro
- Oyun: 428 milyon euro
- Finans teknolojileri: 70 milyon euro
- Ulaşım: 22 milyon euro
Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki Yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}