Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı, Ay yolculuğu için tarih verdi!

Ana sayfa / Uzay

2018 yılında ülkemizin uzay operasyonlarını yürütmek amacıyla kurulan Türkiye Uzay Ajansı (TUA), faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Önümüzdeki dönemlerde uzaya çıkmak, Ay’dan örnek toplamak ve bir uzay üssü kurmak gibi görevleri olan kurum, en büyük eksiği olan nitelikli iş gücünü yaratmak için sık sık gençler ile bir araya geliyor.

Son olarak Azerbaycan’da üniversite öğrencileriyle bir araya gelen Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, oldukça kritik açıklamalarda bulundu. Uzay yarışında diğer ülkeleri yakalamanın öneminden bahseden Yıldırım, bu uğurda para harcamanın gerekli olduğunu söyledi. İşte ayrıntılar…

Uzay aracı Mars Büyük Kanyon’da ‘gizli su’ keşfetti!

Avrupa Uzay Ajansı ve Rus uzay ajansı Roscosmos tarafından işletilen ExoMars Trace Gas Orbiter, Mars Büyük Kanyon'da 'gizli su' keşfetti.

Reklam
Reklam

TUA Başkanı Yıldırım, Uzaya yatırım lüks değildir

Bir öğrenci birliği tarafında düzenlenen etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Serdar Hüseyin Yıldırım, Milli Uzay Programı hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin uzay konusunda çalışmalara geç başladığını söyleyen TUA Başkanı, hedeflerinin bu açığı kapatmak olduğunu dile getirdi.

Gelişmiş bütün ülkelerin uzaya yatırım yaptığına vurgu yapan Yıldırım, uzayda güçlü olmayan ülkelerin, dünyada da güçlü olamayacağının altını çizdi. Etkinlikte en çok dikkat çeken açıklama ise “Uzay lüks değil ihtiyaçtır.” cümlesi oldu.

Ayrıca yaptıkları çalışmalardan da söz eden TUA Başkanı, Ay’a gidecek milli aracın ilk tasarımının belli olduğunu açıkladı. Söz konusu araç, en kısa süre içerisinde tamamlanacak ve SpaceX, Blue Origin gibi şirketler aracılığı ile en geç 2024 yılına kadar Ay‘a gönderilecek.

Bildiğiniz üzere uzaya çıkmak oldukça maliyetli bir durum. Bu iş için milyar dolarlık alt yapı ve seneler süren çalışma gerekiyor. Bu nedenle hali hazırda bu yatırıma sahip olmayan ülkeler, çözümü çok daha uygun fiyatlı olan özel şirketler ile anlaşmakta buluyor. Oldukça popüler olan bu yöntem, dönem dönem NASA tarafından bile kullanılıyor.

Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Türkiye, uzay yarışında diğer ülkeleri yakalamayı başarabilecek mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam