Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Türkiye’de depremler artık can almayabilir: Yapay zeka olaya el attı!

Ana sayfa / Popüler Bilim

Texas Üniversitesi’ndeki bilim insanları, yapay zeka kullanarak depremleri tahmin etme konusunda önemli bir adım attı. Geliştirilen algoritma, Çin’de yapılan çeşitli denemelerde, depremlerin yüzde 70’ini tam bir hafta önceden başarıyla tahmin etmeyi başardı.

Depremler bir hafta önceden tahmin edilebilecek!

Teksas Üniversitesi bünyesinde geliştirilen bu yapay zeka, önceki depremlerle eşleştirilmiş gerçek zamanlı sismik verilerdeki istatistiksel değişiklikleri tespit etmek üzere eğitilmiş durumda… Özetle algoritma, yer kabuğundaki sürekli hareketlilik içinde, gelecekteki depremlerin habercisi olabilecek sinyalleri yakalamaya çalışıyor.

Texas Üniversitesi’nin geliştirdiği yapay zeka, Çin’de düzenlenen uluslararası bir yarışmada 600’den fazla tasarım arasından birinci oldu. Bu başarı, algoritmanın etkinliğini ve gelecekteki potansiyelini gözler önüne seriyor.

Reklam
Reklam

Araştırmacılar, bu yöntemin Kaliforniya, İtalya, Japonya ve ülkemiz gibi güçlü sismik izleme ağlarına sahip bölgelerde daha da geliştirilebileceğine inanıyor. Hedef, deprem tahminlerini birkaç on kilometrelik alanlara kadar daraltmak ve başarı oranını daha da artırmak olarak belirlenmiş durumda.

OpenAI Yönetim Kurulu’nda deprem: Microsoft ve Apple geri çekildi

OpenAI Yönetim Kurulu, oldukça hareketli günler geçiriyor: Microsoft ve Apple, şirketin yönetim koltuğunda olmak istemiyor.

Yapılan çalışma Türkiye gibi deprem riski yüksek bir ülke için büyük önem taşıyor. Yapay zeka destekli deprem tahmini, can ve mal kayıplarını azaltma potansiyeliyle deprem hazırlığı ve risk yönetimi alanlarında çığır açabilir.

Tüm bu gelişmeler ne kadar ilgi çekici ve heyecanlandırıcı olsa da, işimizi yapay zekaya bırakmadan, bulunduğumuz coğrafyanın depremle ilgili gerçeklerine eğilmek, toplumun bu konuda bilinçlenmesini sağlamak ve her şeyden önemlisi; depreme dayanıklı yapıların devamlılığını sağlamak her şeyden önemli diye düşünüyoruz.

Siz de konuyla ilgili görüşlerinizi bizlerle yorumlarda paylaşmayı ihmal etmeyin.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam