Bir zamanlar bilgisayarlarımızda 56K modemler vardı. Bu modemlere telefon hattını bağlardık ve çevirmeli ağ ile bağlanırdık.
O yıllarda işletim sistemleri bir CD boyutunda bile değildi. Sadece işletim sistemleri değil, tüm veriler günümüze göre çok daha az yer kaplıyordu. O zamanlar 20 – 30 MB büyüklüğünde bir veri, oldukça yüksek seviyedeydi ve indirmeye ihtiyaç duymuyordunuz.
Ya sonra?
Bilişim teknolojileri esasında internet ile doğru orantılı olarak gelişiyor diyebiliriz. Eskiden internet olmasa da olmazdı. Şimdi internet bağlantısı olmayan bir bilgisayarın başında, kaç dakika durabilirsiniz ki?
Ülkemize 2003 yılında merhaba diyen ADSL hizmeti, 2005 yılında tam anlamıyla kullanılabilir olmuştu. 256 Kbps seviyesindeki bağlantılar, günümüzde oldukça yüksek seviyeye çıkmış durumda.
Artık internete bağlanmak isteyen bir kullanıcının, ADSL‘den çok daha fazla seçeneği bulunuyor. ADSL, VDSL, Fiber ve UyduNet başta olmak üzere, ülkemizdeki alabileceğiniz hizmetlerin ne olduğunu, bu yazımızda ele alıyoruz.
ADSL
Ülkemizde 2003 yılında sınırlı sayıda, 2005 yılında da yaygın olarak kullanıma geçen ADSL, hala en çok kullanılan internet seçeneği.
Asimetrik sayısal abone hattı olarak açılımı yapılabilen ADSL‘in başında geçen Asimetrik kelimesinin anlamı, indirme ve yükleme hızlarındaki farlılıklardan ortaya çıkıyor.
Yükleme hızı konusunda 256 Kbps ile 1 Mbps arası bir performans sunan ADSL hizmeti, indirme hızında da 1 Mbps ile 16 Mbps arası bir performans sunuyor.
Yaygın olarak ülkemizde kullanılan ADSL hizmetinin, 8 Mbps‘e kadar olduğunu, 16 Mbps hizmet için UltraNet gibi başka isimlerle, farklı tarifelerin uygulanabildiğini hatırlatalım.
ADSL, şimdilik en uygun fiyatlı internet seçeneği olarak görülüyor. Ayda yaklaşık 30 TL fiyatla, 4 GB kotalı 8 Mbps‘e kadar seçeneğe sahip olabiliyorsunuz. Adil kullanım kotası olmayan limitsiz 8 Mbps‘e kadar olan internetin fiyatı da ayda 120 TL seviyesinde.
Genellikle merkez kutusundan 4 kilometre ileriye kadar taşınabilen ADSL hizmeti, gelişmiş kablolarla beraber 8 kilometreye kadar çıkabiliyor.
Bakır telefon kablolarıyla veri aktarımı sağlanan ADSL teknolojisi, ADSL2 ile beraber biraz daha güncellenmiş olsa da, özellikle düşük dosya yükleme ve yüksek gecikme değerleriyle, yerini yavaş yavaş Fiber‘e bırakmaya başladı.
{pagebreak::2}
VDSL
VDSL, ADSL çok benzeyen bir DSL teknolojisidir. ADSL‘de santral kutularından modeminize kadar ulaşan hat, tamamen bakır kablolardan oluşuyor.
FTTN tabanlı VDSL bağlantılarında, santral kutularından, apartmanın içinde ya da yakınlarında yer alan optik ağ ünitesi olarak adlandırılan çeviricelere kadar, fiber kablolar kullanılır. Bu da hıza olumlu olarak yansıyor.
Bakır kablolarla sağlanan VDSL hizmetinin de iletim mesafesi oldukça kısadır. Bu yüzden yaygın olarak kullanılmamaktadır. 13 Mbps’lik bir hız elde etmek için, bakır kabloların 1.5 kilometre uzunluğu geçmemesi gerekir. Bu hızı 55.2 Mbps‘e çıkardığımızda, mesafe 300m‘ye kadar kısalmaktadır.
ADSL teknolojisine benzese de, ADSL modemlerle çalışmayan bağlantı için VDSL2 destekli bir modeme ihtiyacınız var.
Ülkemizde Fiber tesisatı olmayan binalar başta olmak üzere, bazı bölgelerde VDSL hizmeti verilmektedir. VDSL hizmetine HiperNet adı gibi başka isimler takan firmalar da bulunuyor.
20, 35, 50 ve 100 Mbps’e kadar hızı destekleyen HiperNet‘teki en yüksek adil kullanım kotasının 125 GB olduğu görülüyor. 100 Mbps ve 125 GB AKK sunan bir paketin, yaklaşık 120 TL seviyesinde olduğunu görüyoruz.
İndirme hızının artırıldığı HiperNet, 2 Mbps‘e kadar yükleme hızı sunuyor. ADSL‘e göre iki katı daha yüksek yükleme hızı sunsa da, bölgesine göre Fiberin gerisinde kalan bir teknoloji diyebiliriz.
{pagebreak::3}
UyduNet (KabloNet)
Uydu üzerinden sağlanan internet hizmeti, dünyada oldukça yaygın kullanımı olan bir hizmet. Kablolardan bağımsız olan ve Uydu çanaklarından alım yapılan hizmet, doğal afetlerde de herhangi bir zorlukla karşılaşmaz.
Tek ve çift yönlü seçenekleri bulunan bu internet hizmetinden farklı olarak, ülkemizdeki UyduNet diğer bir adıyla KabloNet, kablolu TV yayını üzerinden sağlanıyor.
Uydu yayınlarını aldığınız kablolarla aldığınız hizmet, günümüzde 100 Mbps’e kadar hız sunabiliyor. 100 GB adil kullanım kotası sunan hizmet, bizlere 100 Mbps hız sunuyor. Ayrıca fiyatı da 99 TL seviyesinde. Tabi kotayı aştıktan sonra hız azalmıyor, faturanıza ek olarak yansıyor.
Sınırsız tarifelere baktığımızda da en yüksek 10 Mbps hızı görüyoruz. Onun da fiyatı 99 TL seviyesinde.
UyduNet‘in ülkemizdeki en büyük avantajlarından bir tanesi, sabit telefona gereksinim duymuyor olması. Böylece sabit telefon ücreti vermemiş olacaksınız.
{pagebreak::4}
Fiber
Fiber internet Türkiye‘de Turkcell Superonline ve Türk Telekom tarafından verilen bir hizmet. Türkiye çapında fiber hizmeti sunan Turkcell Superonline özellikle büyük sitelerde yaygın olarak kullanılıyor. Fiber internette hız teorik olarak sınırsız bir şekilde verilebiliyor.
Ülkemizdeki fiber internet hızının üst limiti ise 1000 Mbps. Turkcell Superonline‘ın sunduğu bu hıza sahip olmak için ilk 3 ay 399, sonrasında ise ayda 999 TL ödemek gerekiyor. Daha makul hızlarda ise fiyatlar 25 Mbps için 49 TL‘den başlıyor. 100 Mbps hız içinse aylık 199 TL ödemek gerekiyor.
Türk Telekom‘da ise durum biraz farklı. Kendisi perakende olarak satış yapmayan şirket başta TTNET olmak üzere internet servis sağlayıcılara altyapısını kullandırtıyor. TTNET‘in sunduğu fiber hizmetinde ise (firmanın verdiği isimle FİBERNET) hızlar 20 Mpbs‘den ve fiyatlar da 38 TL‘den başlıyor. FİBERNET‘te tavan hız 100 Mbps ve bu hız için aylık 119 TL ödemek gerekiyor.
Fiberde de kota var
Hem Turkcell Superonline hem de FİBERNET abonelerinin belli bir kota sınırlaması bulunuyor. TTNET‘in Adil Kullanım, Turkcell Superonline‘ın ise Hız Alanı adını verdiği kota dolunca hız düşürülüyor. Kota dolduğunda hem TTNET‘te hem de Turkcell Superonline‘da hız 3 Mbps‘ye düşürülüyor.
Her yerde yok
Fiber internetin en büyük sıkıntılarından biri her yerde olmaması. Türk Telekom ülke genelinde Mart 2013 itibariyle 168.000 km fiber kablo altyapısı kurmuş. Turkcell Superonline ise bugüne kadar 425.000 aboneye fiber hizmeti verdi.
Ancak bugün fiber internet abonesi olmak istediğinizde önce bulunduğunuz yerde bu altyapının bulunup bulunmadığını araştırmanız gerekiyor.
Hem Türk Telekom’un hem de Turkcell Superonline’ın bölgenizde fiber altyapı olup olmadığını gösteren online uygulamaları bulunuyor. Ayrıca çağrı merkezlerinden de bu bilgiyi alabiliyorsunuz. Ancak yine de ülkemizin çok büyük bir bölümünün fiber altyapısından mahrum olduğunu belirtelim.
Her iki firma da bu altyapı için ciddi yatırımlar yapıyor ve önümüzdeki 2-3 yıl içinde binlerce haneye fiber altyapısının ulaştırılması hedefleniyor.
En düşük hız 1 Mbps
Ülkemizde halen kullanılan en düşük hız 1 Mbps. Fiber ve VDSL gibi alternatiflerde ise bu rakam 20-25 Mbps’ten başlıyor. Önümüzdeki yıllarda ADSL’in yerini yavaş yavaş fiber ve VDSL gibi teknolojileri bırakacağını söylersek çok yanılmayız.
:: Türkiye’deki en avantajlı internet sizce hangisi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}