Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Türkiye’deki PC Oyuncuları Mercek Altında

Ana sayfa /

Online video oyunlarının, her yaş grubundan insanın, cinsiyet veya gelir seviyelerini bağlı olmaksızın hayatlarında yer verdiği son derece zengin bir kültürel ortam halini aldığı yadsınamaz bir gerçek.

Konu üzerindeki tartışmalar devam ededursun, ülkemizde bilgisayar oyuncu kitlesinin de ciddi bir rakama ulaştığı görülüyor. Online eğlence servisleri için iletişim ve pazarlama stratejileri geliştiren Jack in the Box, Akampüs ve sencebence.com platformu tarafından hazırlanan ve online eğlence servisleri üzerine araştırmalar gerçekleştirerek, tüketici içgörüleri toplayan Gamin’sight’ın 820 katılımcı ile yaptıkları araştırmada ilginç istatistiki değerler ortaya çıkararak online oyun pazarının dikkatini çekecek ve pek çok konuya ışık tutacak bilgiler sundu.

820 kişiye soruldu. İşte oyuncu profili

Reklam
Reklam

Türkiye’de 14-61 yaş aralığındaki 820 kişiye düzenli olarak hangi oyunların sorulduğu araştırma sorusunda en büyük oranı (yüzde 48) zeka oyunları cevabı aldı.

Bu oyunları online oynayanların oranı ise yüzde 59. Bu oran belki de Türk insanının kıvrak zekasını gösterebileceği ortam arayışına online oyunların cevap verebildiğini gösteriyor. Bunun bir diğer göstergesi de aynı soruya verilen cevaplar arasında ikinci en yüksek oranın (yüzde 40) strateji oyunlarına ait olması. Son yılların yükselen ve önemli bir trendi olan MMO oyunları da Türk oyuncuların tercihleri arasında (yüzde 20). Genelde Free2Play modelini kullanan bu oyunlar arasında ağırlıklı tercihin MMOFPS’ler yönünde olduğu gözlemleniyor (yüzde 52). MMORPG’ler ise ikinci sırada yer alıyor (yüzde 38).

Araştırmadaki bir diğer soru da oyuncuların en çok hangi mecralarda oyun oynadıkları üzerineydi. Türk oyuncuların çoğu (yüzde 56) PC oyunlarını tercih ediyor. PC oyun türleri arasında da en çok strateji oyunlarını (yüzde 55) seçen Türk oyuncular, yoğunlukla gece (yüzde 45) ve ezici bir çoğunlukla evlerinde (yüzde 96) oyun oynamayı seviyor. Mobil platformlarda oyun oynayanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Mobil üzerinde oyun oynama oranının yüzde 48 olduğu görülüyor.

Oyun oynama süresi de araştırmada öne çıkan bir başka konu olarak dikkat çekiyor. Buna göre ortalama günde 1-3 saat arası oyun oynanıyor (yüzde 55). 1 saatten az oynayanlar ikinci sırada yer alıyor (yüzde 22). 3-6 saat arası oyun oynayanlar ise nispeten yüksek oranı ile dikkat çekiyor (yüzde 15).

Yüzde 61 oyuna para harcamıyor

Katılımcıların internet kafelerin nitelik yetersizliğinden yakındığı araştırmada oyun oynamaya harcanan para sorulduğunda, ‘hiç para harcamıyorum’ diyenlerin oranının yüzde 61 olduğu görüldü. Öte yandan Free2Play modellerinin popüler olması oyunların bir kısmının ücretsiz oynanmasını sağlıyor olsa da, toplamda yüzde 40’a yakın bir oyuncu kitlesinin oyunlara para harcadığı da araştırma ile ortaya çıkıyor.

Oyuncuların oyun dilindeki seçimleri ise yüzde 53 ile başta Türkçe olarak ön plana çıksa da, İngilizce oynayanların sayısı da hatırı sayılır derecede yüksek: yüzde 45. Öte yandan Türkler, yine en çok Türk oyuncularla ‘kapışmayı’ seviyor (yüzde 62).

Teknoloji uzmanları ve analistler bilgisayar oyunlarının içerdiği algoritmalara dayalı rekabetin, mekaniklerin, geri bildirimlerin ve mükafatlar gibi unsurlarla insan beyninin fonksiyonlarının ve duygusal istikrarın arttığına ve 2020 yılına dek gerek iş, sağlık ve eğitim sektöründe gerekse günlük yaşamda oyun kullanımın çok daha fazla artacağına inanıyor. Oyun oynamanın, çalışmaktan çok daha eğlenceli ve öğretici olduğunun açık olduğu günümüzde bu tür araştırmalar hem oyuncu kitlesini hem de oyun pazarını analiz etmek açısından oldukça kritik bir değer taşıyor.

İlgili infografiği aşağıya ekliyoruz. Oradan değerlendirmeleri görsel olarak görebilirsiniz.

:: Ne kadar oyun oynuyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam