Uzay çalışmalarını sürdüren Türkiye’nin uzaya gönderdiği uydular ve gelecek planları hakkında hazırladığımız video ile karşınızdayız. Aktif olarak görev yapan 7 uydumuzu ve görevi biten uyduların detaylarını sizlere aktarıyoruz. Aynı zamanda 2018’de kurulan TUA (Türkiye Uzay Ajansı) tarafından hedeflenen adımları anlattık.
Türkiye’nin uzaya gönderdiği uydular: 7 aktif uydumuz yörüngede
Ülkemizin mevcut durumda aktif olan 7 uydusu var. Bu uyduların 4 tanesi haberleşme 3 tanesi ise gözlem amacıyla çalışıyor. Uyduların yanı sıra Türkiye’nin uzay çalışmaları için hedefleri büyük. Dilerseniz lafı uzatmadan sizi video ile baş başa bırakalım.
TUA (Türkiye Uzay Ajansı), geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin 10 yıllık uzay planını açıkladı. Ancak gelecek planlarından önce ise geçmiş çalışmalara bakalım. Türkiye’nin uzaya gönderdiği uydular arasından şu anda 7 tanesi aktif görev yapıyor. Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B ve Türksat 5A isimlerinde 4 adet haberleşme uydumuz var. 3 tanesi ise Görktük 1, Göktürk 2 ve Rasat adlı gözlem uydularıdır.
Diğer yandan görevini tamamlayıp emekli olan uydularımıza ve fırlattığımız ilk uydunun akıbetine bakalım. Ülkemizin ilk denemesi Türksat 1A oldu. Ancak 1994’te fırlatması gerçekleşen Türksat 1A, roketteki arıza nedeniyle infilak etti. Ardından çalışmalar devam etti.
Türkiye’nin uzay yörüngesine yerleştirdiği ilk uydu ise Türksat 1B oldu. 1994 yılında haberleşme uydusu yörüngeye yerleşti ve göreve başladı. 2006’da ise emekliye ayrıldı. Uzaya gönderdiğimiz ikinci uydumuz ise 1996 yılında Türksat 1C oldu. 2008’de 1C, sinyal trafiğini 3A uydusuna devretti. Üçüncü uydumuz Türksat 2A ise 2001’de uzay yörüngesine oturdu. 2008’de ise Türksat 3A, Türkiye’nin uzaya gönderdiği uydular arasında yerini aldı.
2014’te ise Türksat 4A ve 2015’te 4B uydularını uzaya fırlattık. Son olarak Türksat 5A’nın Ocak ayında fırlatma anlarını sizlere canlı olarak aktarmıştık.
İlk gözlem uydumuz ise Rasat’tı. Tasarımı ve üretimiyle tamamen yerli olan uydu, 17 Ağustos 2011’de uzaya fırlatıldı. Bu uyduyu; planlama, şehircilik, haritacılık, afet izleme ve kirlilik gözlemleme amacıyla kullanıyoruz. Diğer yandan 2012’de Göktürk 2 ve 2016’da Göktürk 1 uzaya fırlatıldı. Ayrıca üç gözlem uydumuz da aktif görev yapmakta.
Türkiye Uzay Ajansı’nın açıkladığı Milli Uzay Programı ve hedefler
- Türkiye, milli ve yerli hibrit roket ile 2023’te yani Cumhuriyet’in 100. yılında Ay’a gidecek. Bunun sonrasında ise 2028 yılında ikinci aşama gerçekleşecek ve yumuşak iniş gerçekleşecek.
- Yeni nesil uydu geliştirme anlamında Türkiye, dünya ile rekabet edecek yeni marka geliştirecek.
- Türkiye kendisine ait bölgesel zamanlama sistemi geliştirecek.
- Uzay’da bağımsız güç olmak için Türkiye, Uzay Limanı işletmesi kuracak.
- Uzay havası (meteorolojisi) için yeni çalışmalar için yatırımlar yapacak.
- Türkiye, uzaydaki tüm nesneleri kayıt altına alacak ve takibini yapabilecek teleskoplar kuracak.
- Uzay sanayi ekosistemi daha da gelişecek.
- Program kapsamında Türkiye, ODTÜ’nün ev sahipliğinde uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kuracak.
- Türkiye, MEB ve YÖK katkısıyla uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağı geliştirilip yetiştirecek.
- Bir Türk vatandaşı uzaya çıkacak.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}