140 karaktere, ne yaptığımzı, nerede olduğumuzu, neler düşündüğümüzü ve neler hissettiğimizi sığdırmaya çalıştığımız popüler mikroblog sitesi Twitter’ın o anki ruh halimizi yansıttığı da bir gerçek. Peki Twitter bütün bir halkın belli olaylar karşısındaki tepkilerini ölçmek için kullanılabilir mi?
İngiltere’de bulunan Bristol Üniversitesi araştırmacıları, 2009 yılının Temmuz ayından 2012’nin Ocak ayına kadar bu konu üzerinde çalışıyorlar. Yaklaşık 20 milyon kullanıcı tarafından gönderilen 484 milyon tweet’i irdeleyen araştırmacılar, Twitter’daki tepkilerin halkın genel fikirlerini yansıttığını ortaya koydular.
Yapay Zeka Profesörü Nello cristianini, 2010 yılı Ekim ayındaki bütçe açıklamaları sırasında ve geçen yaz yaşanan yağmalama olayları sırasında negatif düşünceler, sinir ve korkunun üst düzeye çıktığını ancak kraliyet düğünü sırasında en aza indiğini açıkladı. Söz konusu süreçteki ölçülen duygular, bir animasyonu ile bütün bir halkın görüşlerini temsil eden bir yüz olarak da aktarılıyor.
Her geçen gün farklı bir alanda daha karşımıza çıkan sosyal medya sitelerinin böylelikle halkın olaylar karşısındaki fikirlerini ölçmek için kullanılabileceği de ortaya çıkmış oldu. Bakalım Türkiye için böyle bir çalışma ne zaman yapılacak.
:: Sizce böyle bir çalışma Türkiye için yapılsa nasıl olur?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}