Twitter, güvenlik güçlerinin ofislerine baskın düzenlemesinden günler sonra, Hindistan‘daki ifade özgürlüğü konusundaki endişelerini dile getirdi.
Hindistan’da polis, iktidar partisinin tweetlerinin manipüle edilmiş olarak etiketlenmesinden sonra sosyal medya devine bildirimde bulundu. Hükümet dijital içerik kuralları nedeniyle arasının bozuk olduğu şirketi yasalara uyması için ikaz etti. Gelişmelerin ardından güvenlik güçleri de Twitter‘ın Hindistan’daki iki ofisine baskın gerçekleştirdi.
Twitter sözcüsü: “İfade özgürlüğüne yönelik potansiyel tehditler var”
Söz konusu olayın ardından BBC‘ye demeç veren bir Twitter sözcüsü, “Şu anda Hindistan’daki çalışanlarımızla ilgili son olaylardan ve hizmet ettiğimiz kişilerin ifade özgürlüğüne yönelik potansiyel tehditlerinden endişe duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Sözcü ayrıca Hindistan’daki ve dünyadaki birçok sivil toplum kuruluşuyla birlikte, küresel hizmet şartlarının uygulanmasına yanıt olarak polisin yıldırma taktikleri kullanmasının yeni bilişim teknolojileri kurallarının temel unsurlarına aykırı olduğunu söyledi.
İddiaların karşı tarafındaki Delhi Polis Teşkilatı ise, alınan şikayetlerin ardından şirketin genel müdürlüğüne bildirimde bulunmak amacıyla gidildiğini söyledi. Ayrıca geçtiğimiz gün hükümet, Twitter’ı, şartlarını dünyanın en büyük demokrasilerinden birine dikte etmekle ve ülkenin hukuk sistemini baltalamakla suçladı. Açıklamada, “Twitter’ın ülke yasalarına uyması ve gizli saklı ilişkilerden uzak durması gerekiyor” denildi.
Bu yılın Şubat ayında hükümet, sosyal medyada ve akış platformlarında dijital içeriği düzenlemek için yeni önergeler sundu. Yeni kurallara göre, beş milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya platformlarının bir uyum görevlisi, bir iletişim görevlisi ve bir yerleşik şikayet görevlisi ataması gerekecek. Bunun yanında da bir mahkeme ya da hükümet tarafından sorulması halinde belirli bir mesajın sahibi takip edilebilecek.
Twitter, Facebook ve WhatsApp gibi platformlara bu kurallara uymaları için üç ay gibi kısa bir süre verildi. Ancak şimdiden hem bu platformlar, hem de yasalara muhalif kişiler yoğun bir eleştiri dalgasını arkasına almış durumda.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}