Teknoloji Haberleri

    Ubuntu GIMP’e Veda mı Ediyor?

    En yaygın Linux dağıtımlarından Ubuntu‘nun yapımevi Canonical‘in planları arasında, işletim sisteminin yeni sürümüne açık kaynaklı Photoshop alternatifini katmak yer almıyor. Diğer bir deyişle, Ubuntu Lucid Lynx sürümünde GIMP varsayılan olarak kurulmayacak.

    Bu ilginç kararın sebebini ise GIMP‘in profesyonellere yönelik bir uygulama olması ve normal kullanıcılar için gerekli olmaması şeklinde açıklayan Canonical, OS X ve Windows‘un Photoshop’u önyüklemeli olarak sunmamasını örnek gösteriyor. Temel düzenleme işlemleri ise F-Spot‘a devredilecek.

    Windows ve Mac OS X karşısında ücretsiz alternatif programlar gibi ekstralara fazlasıyla ihtiyacı olan Ubuntu, aksi yöndeki bu kararıyla bakalım kullanıcılardan nasıl bir tepki görecek.

    :: Canonical’in bu kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    6 Yorum

    1. SDN Okuru

      kpaint koysunlar onun yerine…
      birde nezaman gelecek bu ubuntunu kendine has arayuzu
      bekleye bekleye bir hal olduk
      haaa sdn neden iphone ile girince halen yorum okuyamiyor ve yazamiyorum sdn iphone versiyonunda…

    2. SDN Okuru

      katılıyorum, basit bir editör olmalı.
      gimp i isteyen kurar.

    3. SDN Okuru

      Normalide buydu zaten. Ücretsiz diye blander uygulamasınıda bazı dağıtımlar içeriyordu. Halbuki harddiskte yer kaplamaktan başka bir işe yaramiyordu blander nasıl kullanacağımızı bile bilmiyoruz. Gimp ön yüklemede hiç gerekli değil. İsteyen kendisi kurar zaten.

    4. SDN Okuru

      windows’un photoshop’u önyüklemeli olarak SUNMAMASINI örnek göstermesi de ne demek oluyor? microsoft, adobe’yi satın aldı da haberimiz mi olmadı?! google’da “lucid lynx” “gimp” kelimelerini aratıp ilk çıkan bağlantıya bastığınızda, haberin orijinalinde; “sunmamasını” değil, “içermemesini” yazıyor… bu arada linux’un abisi windows olmuş herhalde… windows abi office’i önyüklemeli olarak sunmadığına göre, fedora da openoffice.org’un yerine gedit, vim veya emacs önersin öyleyse… saçma sapan fikirler..!

    5. SDN Okuru

      doğru bir karar. Profesyonel toollar kullanıcının tercihine kalmalı. boşu boşuna setupları şişirmenin alemi yok.
      not:haberin başlığıyla içerik uyumlu değil.

    6. SDN Okuru

      “profesyonel toollar” yerine gelişmiş araçlar şeklinde ve “setuplar” yerine de kurulumlar şeklinde gayet güzel türkçe karşılıklar varken, teknolojiyi türkçeleştirme konusunda sorumluluk sahibi olması gereken bir sdn okuyucusunun türkçeyi yabancılaştırmaktan kaçınmasını beklerim

    Diğer yorumları gör (5) Yorum Yap

    Yorum Yaz