Son dönemlerde sinemadan oyun dünyasına kadar her yerde üçüncü boyutun etkilerini görebiliyoruz. Krizde olan Hollywood sektörü 3D filmler sayesinde yeni bir dönem yaşıyor. 2011 yılı içerisinde 30 tane yeni üç boyutlu film gösterime girecek.(3D Dünyasına Hazır Olun)
3D gözlüklerin tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Ancak 80’li yıllarda da üç boyutlu film teknolojisi sırf bu gözlükler yüzünden beklediği ilgiyi bulamamıştı
Bu teknoloji adeta animasyon filmleri için standart hale geldi. İzleyicinin büyük ilgisi de ortaya çıkınca, 3D görüntü piyasasının pastası iyice artmaya başladı.
Bu pastadan daha fazla pay kapmak isteyen teknoloji firmaları ise 3D sistemleri insanların evlerine sokmak için büyük bir yatırım yapıyor. Geçtiğimiz aylarda ünlü televizyon firmalarının ilk üç boyutlu ürün serileri piyasaya sürüldü.
{pagebreak::Avatar Herşeyi Değiştirdi }
Avatar Herşeyi Değiştirdi
Evinizde üçüncü boyuta geçmenin bedeli aslında düşündüğünüzden çok daha masraflı. Fiyatları 2-3 bin dolar eden televizyonlara bir de tanesi 150 dolar’lık gözlükler eklenince dört kişilik bir ailenin 3D macerası oldukça pahalı oluyor.
James Cameron, yeterince görsellik ve uğraş ile 3 boyutlu filmlerin ulaşabileceği gerçek noktayı tüm dünyaya gösterdi
Şu anda emekleme aşamasında olan bu ev sinema sistemlerine halkın ilgisi firmaların beklediği kadar büyük olmadı. Durum böyle olunca, teknoloji firmaları yedek planlarını devreye soktu.
İnsanlar gözlükleri istemeyince, firmaların bu arza verdiği talep ise gözlüklü üç boyutlu televizyonlar oldu. Şu anda deneme aşamasında olan bu şaşırtıcı teknolojiyle ilgili her şeyi yazımızda bulabilirsiniz…
{pagebreak::Nedir Bu Teknoloji?}
Nedir Bu Teknoloji?
Halk arasında gözlüksüz 3D olarak adlandırılan bu teknolojinin bilimsel olarak Autostereoscopy adıyla anılıyor. Bu teknoloji temel olarak gözlüğün görevini başka bir özel cam ile kapatmayı hedefliyor.
Autostereoscopic görüntüde gözlüğün görevini beyniniz görüyor
Stereoscopic görüntüler, gözlüğe gerek kalmadan direk televizyon ekranından gözükebiliyor. Aslında burada yapılan Stereoscopic göz hilesini daha ilginç hale getirmek. Üst üste oturtulan iki resim özel bir sistem yöntemiyle kullanıcıya gösteriliyor.
{pagebreak::Teknoloji Nasıl Çalışıyor?}
Teknoloji Nasıl Çalışıyor?
Normal, stereoscopic yani üç boyutlu görüntünün geçmişi 1800’lere kadar dayanıyor. İnsanın gözü üst üste bindirilmiş iki görüntüyü net şekilde gördüğü zaman ufak bir göz yanılmasıyla onları üç boyutlu olarak görüyor.
Kısacası, derinlik farkı aslında üç boyutlu görüntünün arkasında yatan sır. Bu iki farklı kareyi bir tek bir parçaymış gibi gösteren mucizevî aletler ise gözlükler.
Çapraz olarak gelen ışınlar beyin tarafından birleştiriliyor ve bu işlem görüntünün size doğru çıkmasını sağlıyor
Ancak, çoğu kullanıcı bu gözlüklerden oldukça rahatsız. Autostereoscopy, gözlüğün görevini televizyon panelinde bulunan başka bir ekranın ve beyninizin yapmasını sağlamak.
Çift katlı ekranın ilkinde stereoscopic görüntü bulunuyor. İkinci kat ise bu görüntüyü algılayıp kullanıcının gözüne üç boyutlu olarak vermesini sağlıyor. Bu sistemin esas büyüsü ise göz takip etme sisteminde. Bu sistem, iki farklı görüntüyü direk gözünüze yolluyor. Gözlüklerin yaptığı işlemi bu yöntem sayesinde beyniniz gerçekleştiriyor.
{pagebreak::Kaç Farklı Türü Var?}
Kaç Farklı Türü Var?
Gözlüksüz üç boyutlu görüntü aslında sanıldığının aksine farklı türlerden oluşuyor. Şu anda üniversiteler ve teknoloji şirketleri farklı türdeki üç boyutlu görüntü oluşturma sistemleri konusunda çalışıyorlar.
Sony’in prototip ürünü şimdilik sadece ilginç bir buluş olsa da 10 yıl içerisinde günlük hayatımızı değiştirecek
Bunlar arasında, hologram gibi bilim kurgudan fırlamış sistemler bulunurken, Nintendo DS‘ de kullanılan daha mütevazı yöntemler bulunuyor.
Şu anda Philips‘in gerçekleştirdiği sistemde 46 farklı görüntü noktası bulunuyor. Bu noktalar sayesinde, farklı açılardaki insanlar televizyondaki üç boyutlu görüntüleri algılayabiliyor.
Hologram ise aslında bu teknolojinin gelecekte alacağı hali temsil ediyor. Üç boyutlu hologramlarda, amaç görüntünün ufak bir kopyasını oluşturmak. Sony bu konuda oluşturduğu sistemde 360 farklı açıda çekilmiş fotoğrafı kullanıyor.
360 dereceli oynatıcı adını verilen bu sistemde şimdilik sadece 256 piksellik görüntüleri hologram halinde gösterebiliyor.
Sistemin temeli, 1982 yılında David Marr tarafından keşfedildi. Firma araştırmalar sırasında, derinlik farklı ve beyin arasında bir bağlantı olduğunu keşfetti.
{pagebreak::Sistem Daha Önce Kullanıldı mı?}
Sistem Daha Önce Kullanıldı mı?
Autostereoscopy teknoloji sanıldığının aksine yeni yeni kullanılmaya başlanmıyor. Bu sistemi yıllardır David Copperfield gibi illüzyonistler tarafından kullanıyordu.
Bu tarz göz hilelerinin ataları illüzyonistler tarafından oldukça fazla kullanıldı
Göz yanıltması yaparak, sihirbazlar sahnedeki olayların gerçek olmasını sağlıyordu. Daha önceleri bu özel şovlarda kullanılan sistem çok pahalı olduğu için, kullanım alanları daha da sınırlıydı.
{pagebreak::Bu Teknolojinin Sorunları Var mı?}
Bu Teknolojinin Sorunları Var mı?
Autostereoscopy teknolojisine sahip televizyonlar son dönemlerdeki teknoloji fuarlarında tanıtıldı. Bu televizyonlar ilk başta, dikkat çekici özelliklere sahip olsalar da, fuarda onları test edenlerin hepsi tek bir sorundan dolayı şikâyet ediyorlardı.
Dik açıdan görüntü etkileyici olsa da, farklı açılardan ekrana bakıldığı zaman 3 boyutlu görüntünün gizemi ortadan kalkıyor.
Fuarlarda gösterilen bu gözlüksüz 3D örneğinde Pinokyo’nun burnu izleyicilere doğru uzuyor. Ancak ekrana dik açıyla bakmazsanız bu görsel şovun etkisi pek kalmıyor
360 derecelik hologram teknolojisinde ise görüntüyü 3D görmek için iki gözünüzün de açık olması gerekiyor. Eğer tek gözünüz kapalıysa sadece normal bir fotoğraf görüyorsunuz. Ev kullanıcısı için bu sistem etkileyici ve ucuz gözükse de ne yazık ki hâlâ performanslı şekilde kullanılamıyor.
Diğer problemler ise insan sağlığı konusunda kaydedildi. Bazı kullanıcıların gözleri bulanmaya başlarken, bazılarının ise başına şiddetli ağrılar girdi.
Olayın beyin tarafından gerçekleştirilmesi nedeniyle, kullanıcıların hepsinin stabil tepki vermemesi normal gözüküyor. Televizyon şirketleri şimdilik bu kulvardaki ürünülerini sadece fuar şovu olarak gösteriyor.
:: Sizce gözlüksüz 3D yakın gelecekte evlerimizdeki yerini alabilecek mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}