Özellikle bilgisayar kullanıcılarının sıklıkla girip çıktığı alanlardan biri olan BIOS alanı geçen zaman içinde ciddi revizyonlardan geçti. Son yıllarda ise UEFI dediğimiz bir kavram ortaya çıktı. Peki, UEFI nedir? Ne işe yarar? Nasıl kullanılır?
UEFI nedir? Nasıl kullanılır?
Unified Extensible Firmware Interface anlamına gelen UEFI için kompakt bir işletim sistemi arayüzüne sahip olan BIOS ekranı benzetmesi yaparsak hiç de yanlış olmaz. Klasik ve eski nesil BIOS ekranına kıyasla çok daha modern ve anlaşılır bir arayüz deneyimi yaşatan UEFI bunun çok daha fazlasını sunuyor.
UEFI sayesinde cihaza takılmış olan tüm belleklere erişim sağlanabiliyor. Buna ek olarak işletim sistem sistemlerinde olduğu gibi boş bir alana ihtiyaç duyuyor. Bu boş alanı ise takılı olan depolama birimleri üzerinden değil, anakartın üzerindeki OnBoard Flash bellek sayesinde sunulabiliyor. Bu konu için kullanılan isim ise EFI System Partition. UEFI’nin içeriğinde geçen ”genişletilebilir” ibaresi ise yeni bellek ve depolama modülleri kolaylıkla ekletebilmesinden geliyor.
Bunun içerisine aygıt sürücüleri ve çevre birimleri de yer almakta. UEFI BIOS’unda isteğe bağlı olarak klavye veya fare ile gezebilirsiniz. Dokunmatik ekranlı modellerin de bu arayüzde desteklenmesi ayrı bir güzellik. Bir diğer güzel detay UEFI sadece üst seviye bilgisayarlar için tasarlanmadı. Orta düzey bilgisayarlar ve ARM tabanlı aygıtlar da UEFI ile desteklenebiliyor.
UEFI ne gibi avantajlar sağlıyor?
UEFI desteği, bilgisayarlara bağlı olan tüm depolama birimlerine erişim imkanı sunarken, arayüz kolaylığı da sağlıyor. Bu da hızlı ve güvenilir bir kullanıcı deneyimi olarak nitelendirilebilir. Depolama ve arşiv gibi hobileriniz var ise UEFI sayesinde, 2 TB üstündeki harddisklere de tek parça haline erişebilirsiniz. Bu da depolama cihazlarını parçalara bölme ihtiyacını ortadan kaldırıyor. 64-bit mimarisi ile kullanılabilen ve yönetilebilen RAM miktarı da artırılabiliyor. Günümüzde ise özellikle m.sata ve m.2sata ssd desteği sunabilmesi son derece önemli
Eski tip sistemleri kullananların hatırladığı bir detaydan da bahsedelim. Bildiğiniz gibi, uyku ve hazırda beklet senaryolarında, sistemi sıfırdan açıp kapatmakla, uykudan uyandırmak arasında fark çok da dikkat çekici olmazdı. Bunun en büyük sebebi ise eski tip BIOS cihazlarının donanımları baştan başlatmasıydı. UEFI ise bu durumu ortadan kaldırıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}