Dünya çapında milyonlarca insan halihazırda yatırımlarının bir kısmını, kripto para borsasında tutuyor. Günümüzde bu borsa artık yalnızca tekil kişilere değil, şirketlere ve devletlere de kapılarını açmış durumda. Özellikle Amerikalı ve Çinli şirketlerin büyük bir bölümü, banka hesaplarının ciddi bir kısmını, bu borsaya aktarmış.
Şirketlerin ve devletlerin bu borsalardan kripto para almalarının en büyük sebebi tabi ki de yüksek kar elde edebilmek. Ancak pek çoğu burada bulunan paralarının izi sürülemediği için ve devletler tarafından el konulamayacağı için tercih ediyor. Bu yüzden Çin gibi ülkeler hem kullanıcıların yatırım yapmasının, hem de kripto para madenciliği yapılmasının önüne geçmeye çalışıyor. Ancak Ukrayna gibi doğu bloğu Avrupa ülkeleri duruma daha sıcak bakıyor.
Ukrayna kripto parayı yasal hale getiriyor
Ukrayna Parlamentosu tarafından 8 Eylül‘de kabul edilen yasa, ülke başkanı Volodymyr Zelensky’nin imzasından sonra yasal hale gelecek. Bu yasa, sanal varlıkların ve takas platformlarının sahiplerini dolandırıcılıktan korumayı hedefliyor. Aynı zamanda kripto paranın ülke içerisinde yasal bir şekilde kullanılmasını sağlayacak.
Ukrayna’nın tamamen dijitalleştirilmiş bir ekonomiye geçmeye hazırlandığı ve Bitcoin’i yasal ihale olarak gördüğüne dair bolca söylentiler var. Mevzuat, Ukrayna’nın gelecekte kripto para piyasasını nasıl düzenleyeceğini belirlemeye yardımcı olacak ve Bitcoin işletmelerinin ülke içinde faaliyet göstermesine resmen izin verecek.
Devletler de yatırım yapıyor mu?
Ukrayna’da 5.5 milyona yakın kişi, halihazırda bu kripto paralara yüklü miktarlarda yatırım yapmış durumda. Yatırım yapanlara ülkenin önde gelen zenginleri ve şirketleri de dahil. Yeni çıkan yasanın da, halkın ve şirketlerin yanında tutum sergilemesi pek çok vatandaşı memnun etti.
Geçtiğimiz günlerde ülkenin enerji bakanlığı, elektriğin neredeyse yarısını 15 nükleer reaktör aracılığıyla ürettiklerini söyledi. Ayrıca, kripto para madenciliğinin fazla enerjiyi kullanmanın çağdaş ve verimli bir yolu olduğunu savunarak, enerji israfı ve verimliliği artırma sorununu çözmek için yenilikçi çözümler ürettiklerini belirtti. Dolayısıyla Ukrayna’nın hem üretim hem de borsa kısmında aktif rol alması bekleniyor.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}