Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Ultrabook Satın Alma Rehberi

Ana sayfa /

Ultrabook adı, Intel‘in lisanslı bir markası. Firmalar, Ultrabook adını kullanmak için Intel’den izin almaları gerekiyor. Bu izini alırken, ürünlerinin Intel’in istediği teknik özellikleri karşılaması gerekiyor. 

Ultrabooklar, Intel’in yükselen tablet trendine karşı geliştirdiği, yüksek pil ömrü ve taşınabilirlik sunan bir platform.

Piyasada pek çok Ultrabook modeli olmaya başladı. Özellikle ilk jenerasyon Ultrabook modelleriyle ikinci jenerasyon Ultrabook modelleri piyasada aynı anda satışta. Bu karışıklık kullanıcıların tercihlerini hatalı olarak etkileyebiliyor.

Reklam
Reklam

İşlemci ve Grafik Birimi:

Kullanıcılar özellikle tercihlerini Intel’in üçüncü nesil işlemcilerini kullanan, ikinci nesil Ultrabooklardan yana kullanmalılar. 22nm teknolojisiyle üretilen üçüncü nesil Core işlemcileri, sadece 17 watt güç tüketimi sayesinde hem az ısınıyorlar hem de düşük güç tüketimiyle yüksek pil gücü sunuyorlar.

Intel’in üçüncü nesil Core işlemcilerinde, dahili grafik işlemcilerde ciddi bir güncelleme geçirdi. İlk jenerasyon Ultrabooklarda kullanılan HD Graphics 3000 çözümü, oyunları akıcı şekilde oynatamazken, yeni nesil işlemcilerle beraber gelen HD Graphics 4000, temel seviyede oyun oynatabilen yapısıyla dikkat çekiyor.

Oyun ile ilgili dahili grafik çözümüyle yetinmek istemeyenler için, harici grafik kartıyla beraber gelen Ultrabooklar tercih sebebi olmalı. Özellikle burada incelediğimiz Asus Zenbook Prime UX32VD‘deki GT 620M modeli, Intel HD Graphics 4000’e göre neredeyse iki katı daha başarılı bir oyun performansı sunuyor.

{pagebreak::2}

Depolama ve RAM’e Dikkat:

Tablet ve akıllı telefonlardaki inanılmaz hızlı yükselişin temelinde, yüksek hız ile kullanıcılara verdiği haz yatıyor. Gömülü sistemlerde kullanılan NAND Flash depolama yongaları kullanılıyor ve bunlar da mekanik disklere göre avantaj sağlamakta.

Mekanik diskler özellikle notebook ve ultrabooklarda 5400 RPM seviyesinde hıza sahipler. Ortalama 80 megabyte hız ile okuma / yazma yapabiliyorlar. Bu 500 MB‘lık bir dosya açmanızda, belli bir süre beklemeniz anlamına geliyor. İşlemciniz ne olursa olsun, depolamada darboğaz olduğundan, o an o dosyanın açılmasını bekleyeceksiniz.

Bu yüzden Ultrabook seçimlerinizi, SSD‘li modellerden yana kullanın. SSD hem sarsıntılara karşı dayanıklı, hem gürültü oluşturmuyor ve düşük güç tüketimi sunuyor. Performansının yanında pek çok avantajı bulunuyor.

SSD kullanan bilgisayarlarda rastgele erişim süresi çilesi olmadığı için, cihaz anında tepki veriyor ve bu da kullanım deneyimini olumlu olarak etkiliyor.

Donanım olarak SSD depolamalı ürünleri tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle ürünlerde kullanılan SSD’lerin okuma yazma hızlarına da bakın. İncelemelerde yapılan testlerden, bu bilgileri öğrenebilirsiniz. 150 – 200 MB/sn seviyesinin üzerindeki diskleri tercih etmenizde yarar var.

RAM seviyesinde standart olarak 4 GB’lık modelleri görüyoruz. 4 GB RAM, dikkatli kullanımda sıkıntı oluşturmayacaktır. Fakat 4 GB ve üzeri RAM’e sahip ürünleri tercih etmenizde fayda var.

{pagebreak::3}

Kasa Yapısı ve Pil Süresi:

Ultrabookların incesi ve hafifi makbüldür. Fakat ince olsun diye, soğutması sesli ve yetersiz olan ürünleri tercih etmeyin. İlk olarak soğutma yapısından başlayalım. Fanın alt kısımda konumlandırıldığı ürünleri, sert bir cisim üzerine koyduğunuzda, hava alma yeri kapanacağından fan hızı artacak ve bu da daha yüksek ses çıkartacağı anlamına geliyor. Özellikle MacBook, Asus Zenbook gibi ürünlerdeki gibi kapak ile kasa arasındaki ızgaradan hava devirdaimini yapan ürünler daha mantıklı olacaktır.

Özellikle alt kısımda fanı olan ürünlerden, ses başta olmak üzere pek çok konuda iyice test ettikten sonra almanızı öneriyorum.

Kullanılan kasanın plastik aksam yerine daha kaliteli kaplamalar ve alaşımlardan oluşmasına özen göstermeniz gerekiyor. Özellikle hızlı soğuyan ürünler, soğutmaya daha olumlu etki ediyorlar.

İyi bir Ultrabook, ortalama 1.5 kilo ağırlığında olup, en kalın noktasının 180 mm seviyesinde olması gerekmekte. İncelik ve hafiflik, Ultrabook’un anlamı olarak görülüyor. Yoksa gidin notebook alın. Hem daha ucuz hem de daha performanslı.

Pil süresi olarak da 5 – 6 saat aralığının altına inen ürünleri almamanız gerekiyor. Zaten Ultrabook sertifikası alan ürünler 7 saat pil ömrü sunması gerekiyor fakat bu bazen teoride kalıyor. Gerçek kullanım testlerine iyice bakmanız gerekiyor.

{pagebreak::4}

Ekran:

Ultrabookların belkide en önemli noktası ekranları. Çünkü bu cihazları kullanırken bütün bir gün ekrana bakıyoruz. Ekranların özellikle parlak kaplamayla gelmemesi gerekli. Parlak ekran kaplaması özellikle dış mekanlarda ve ışıklı alanlarda yansımayı arttırarak, görüş açınızı azaltacaktır.

Yaygın olarak LCD ekranlar kullanılıyor olsa da, görüş açısı ve renk kalitesi için IPS ekranı tavsiye ediyorum.

Ekranlardaki en önemli kriter çözünürlük. 13.3 inçlik bir ekranda,  1366 x 768 piksel çözünürlük çok kötü gelmiyorken, 15.6 inçlik bir cihazda bu çözünürlük epey düşük. Ultrabook tercih ederken 13.3 inç cihazlarda 1600 x 900, 15.6 inç cihazlarda ise Full HD panelleri uygun görüyorum. Tercihleri yaparken, standartlarınızı yüksek tutun ve iyisini almayı ihmal etmeyin.

Klavye ve TouchPad:

Alttan aydınlatmalı klavye olmayan Ultrabooklara, Ultrabook gözüyle bakamıyorum. Özellikle yetersiz ışık olan yerlerde, alttan aydınlatmalı klavyeler oldukça avantajlı. 

TouchPad seçiminde de muhakkak çoklu dokunma destekli ürünlere yönelmenizi öneriyorum.

Sonuç:

Sonuç olarak bazı özelliklere kanarak, eski nesil Ultrabookları almanızı istemeyiz. Özellikle HD Graphics 3000 tabanlı cihazlar Core i7 bile olsa oyun performansı açısından pek tatmin etmeyecektir. Ultrabook alıyorum, oyun bilgisayarı değil diyebilirsiniz fakat, 2500 TL – 3000 TL aralığında bir cihaz aldığınızda, canınızın istediği zaman her şeyi temel olarak açabilmesi gerekiyor.

İçeriğimizdeki noktalara dikkat ederseniz, oldukça iyi bir Ultrabook almış olursunuz. 

:: Ultrabook almayı düşünüyor musunuz?

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam