Türksat 3A
Türksat 3A’nın Mayıs ayı sonunda büyük bir törenle uzaya fırlatılacağını söyleyen Türksat A.Ş. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, "Türksat 3A, Türk mühendislerinin gözetiminde ve en son teknolojiler kullanılarak geliştirildi. Türkiye’nin uydu teknolojisi konusundaki bilgi birikimine büyük katkı sağlayan uydumuz, uzaydaki kapasitemizi de önemli ölçüde artıracak. Türksat A.Ş. olarak çalışmalarımızı, Türkiye’nin uydu alanında dünyanın söz sahibi ülkelerinden olmasına yoğunlaştırmış bulunuyoruz. Türksat 3A’dan sonra gelecek ikinci uydunun tamamen Türk mühendisleri tarafından ve Türkiye’de üretilmesini hedefliyoruz" dedi.
20 Yıl Ömrü Var
Çin’den Grönland’a kadar çok geniş bir coğrafyada hizmet verecek olan Türksat 3A, Asya, Avrupa, Kuzey Afrika ve Türkiye‘den yayın yapacak kuruluşların taleplerine cevap verecek kapasite ve yeteneklere sahip. Uydunun kullanım ömrü ise 20 yıl olarak planlandı.
Türksat 3A, yüksek düzeyde anahtarlama ve uzaydaki yıldızların konumlarına göre kendi durumunu belirleme yeteneği (Star Tracker) gibi uydu iletişimi alanındaki en son teknolojileri kullanıyor.
Her Yere Hızlı İnternet
Türksat 3A’nın bir önemli özelliği de 50-60 cm’lik çift yönlü iletişime imkan tanıyan VSAT uydu terminalleri ile kablo altyapısının ulaşmadığı, köy, mezra ve şantiye gibi yerlere genişbant internet bağlantısı, veri iletişimi ve telefon bağlantısı hizmeti sunabilmesi.
Türksat 1C ve 2A uyduları bu hizmeti 90 cm’lik çanaklar vasıtasıyla verebiliyordu. Çanak boyutundaki düşüş, bu hizmetten yararlanmak isteyenlerin ilk kurulum maliyetlerini azaltmakta.
Türksat 1C ve 2A‘nın şu anki toplam kapasitesi ile yaklaşık 500 TV kanalına hizmet verilebiliyor. Bu uyduların sağladığı veri iletişim kapasitesi ise 4.5 Gbit seviyesinde.
Türksat 1C’nin yerini Türksat 3A’nın almasıyla birlikte kanal sayısı ve veri transfer kapasiteleri yaklaşık yüzde 50 artarak 750 TV kanal ve 7 Gbit veri transfer kapasitesine ulaşılacak.
Mayıs’ta Törenle Fırlatılacak
Türksat 3A’nın, içinde bulunduğumuz Mart ayında fırlatılması planlanmıştı. Fakat fırlatma bölgesi olan Fransız Guyanası’nda son aylarda yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle 21 Aralık ile 9 Mart arasında fırlatma yapılamadı ve Türksat 3A öncesinde fırlatılması planlanan uyduların fırlatılmasında gecikme yaşandı.
Bu nedenle Türksat 3A’nın fırlatılması Mayıs ayının üçüncü haftasına ertelendi. Türksat 3A öncesinde Brezilya (Starone C2) ve Vietnam (VinaSAT-1)’ın haberleşme uyduları tek bir seferde fırlatılacak. Türksat 3A ise Mayıs ayının üçüncü haftası büyük bir törenle uzaya gönderilecek.
Kısaca Türksat 3A
:: Tasarımına 10 Şubat 2006’da başlandı
:: Fransa’daki Thales Alenia Space tesislerinde üretildi
:: Çin’den Grönland’a kadar Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika bölgesine hizmet verebiliyor.
:: 400 TV kanalını destekliyor
:: 4 Gbit veri transfer kapasitesi bulunuyor
:: Uydu alanındaki en son teknolojiler olan yüksek düzeyde anahtarlama ve Star Tacker gibi teknolojilere sahip.
:: Ömrü 20 yıl
:: Mayıs ayının üçüncü haftası Fransız Guyanası’ndaki Kourou Uydu Fırlatma Bölgesi’nden uzaya gönderilecek.
:: Türksat 3A, ihtiyaçlara cevap verir mi? Forumda tartışalım.
Bilgi için: Türksat AŞ
SDN – http://shiftdelete.net
{{user}} {{datetime}}
{{text}}