Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

USB 3.0 Hakkında Her Şey!

Ana sayfa /

USB portlarının günlük hayatımızdaki yeri oldukça büyük. Intel‘de çalışan Ajay Bhatt tarafından geliştirilen USB, ilk kez 1996’da tanıtıldı. Tam açılımı Universal Serial Bus yani Türkçesiyle Evrensel Seriyolu Denetleyicisi, 1998’de USB 1.1 sürümü ile yaygınlaşmaya başladı. 2000 yılında USB 2.0 sürümüyle hız konusunda büyük bir atılım yapılarak 480 Mbps hıza ulaşıldı.

 

Reklam
Reklam

USB portunun 3. revizyonu USB 3.0 da ilk kez 2008 yılının Kasım ayında duyuruldu. Bir önceki nesil USB 2.0‘a göre 5 Gbps bant genişliğiyle 10 kat daha fazla hız vaat ediyor. Tabii bu yine de teorik olarak ulaşılabilecek bir değer. Pratikte bu hıza erişmek için en üst seviye profesyonel aygıtlara ihtiyaç duyuyorsunuz.

Yine de ortalama olarak son kullanıcı cihazlarında 3 Gbps gibi bir hız sunabilecek olan USB 3.0, bu hızıyla SATAII arabirimini karşısına alacak.

{pagebreak::iki}

Teknik açıdan baktığımızda en son USB 2.0’da 4 telli olan bağlantı, USB 3.0 ile 9 telli bir bağlantı yapısına ulaşmış. Bu nedenle büyük yapıdaki standart USB bağlantı girişlerinde bir değişiklik olmazken, microUSB yapısındaki bağlantı girişinin büyüdüğünü görüyoruz. Önceki USB‘lerde olduğu gibi, geriye doğru uyumluluk tam bir şekilde sağlanmış.

 

USB 3.0’da enerji tüketimi konusunda da geliştirmeler yapılmış. USB 2.0’da maksimum 500 mA olan güç çıkışı USB 3.0’da 900 mA’e çıkarılmış durumda. Ayrıca sahip olduğu güç koruma modu ile ancak cihaz aktif olarak çalışırken cihaza güç aktarımı yapılacak. Diğer durumlarda gereksiz yere güç harcanmayacak. Özellikle dizüstüler için oldukça yararlı olacağını söyleyebiliriz.

{pagebreak::uc}

Henüz yaygınlaşma aşamasında olan USB 3.0, USB 2.0’da olduğu gibi yavaş yavaş yaygınlaşacaktır. Ancak artık USB 2.0’ın ilk çıktığı zamana göre daha fazla rakibinin olduğunu söyleyebiliriz. Örnek verecek olursak e-SATA, Thunderbolt gibi bağlantı türleri USB 3.0’ın yaygınlaşmasını ne derecede etkileyecek göreceğiz.

Yine de USB 2.0 cihazlarla geriye dönük olarak tam uyumlu yuvalarının bulunması avantajı sayesinde diğerlerine göre bir adım önde denebilir. Günümüzde de bir çok dizüstünde yer verilmeye başlandığını görüyoruz.

 

Exper’in Karizma serisi dizüstülerinde de sunulan USB 3.0 portları beraberlerinde geriye dönük uyumluluk ve performansı getiriyor. Örnek verecek olursak, Karizma NCG1K modelinde 2 adet USB 3.0 yuvası bulunuyor. Uyumlu cihazlarla kullandığınızda, örneğin harici sabit disklerde oldukça hızlı veri aktarımı yapabiliyorsunuz. Exper Karizma NCG1K, çok fazla dosya aktarımı yapanlar ve sürekli harici disklerle çalışanlar için USB 3.0 yuvalarıyla uygun bir dizüstü bilgisayar.

USB 3.0, USB 2.0’ın üzerine bir çok şey katıyor ancak Thunderbolt gibi rakiplerini de es geçmemek gerek. Yavaş yavaş kızışan piyasada son durum nasıl olacak hep beraber göreceğiz.

 

::Anakartınızın USB 3.0 desteği var mı?

A D V E R T O R I A L

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam