Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

USB Bellek ve SD Kart Satın Alma Rehberi

Ana sayfa /

Dijital verilerin hayatımızdaki önemi her geçen gün artıyor. Artık bilgisayarlar hayatın her anına girdiği için, belgelerden fotoğraflara, filmlerden müziklere her şey dijital ortamda saklanır hale geldi.

Ortaya çıkan bu büyük miktarlardaki dijital verilerin taşınabilmesi de büyük önem taşıyor. Sahip olduğunuz verilerin sadece bilgisayarınızın sabit diskinde yer alması pek bir işinize yaramayacaktır. Bu yüzden dijital verileri verimli bir şekilde taşıyabilmek gerekiyor.

Verilerin taşınabilir olması gerek

Bunun için piyasada birçok ürün grubu bulunuyor. Bunların en önde gelenleri ise USB flash bellekler ve SD kartlar. Bu iki gruptaki ürünler temelde aynı şeyi, yani dijital verileri taşıma işini yapsalar da kullanım alanları birbirlerinden çok farklı.

Bilgisayarla ya da elektronik cihazlarla ilgili olan çoğu insanın ihtiyaç duyduğu ve piyasada yüzlerce seçeneği bulunan USB flash bellek ve SD kartlar arasından en doğru tercihi nasıl yapacağınızı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var.

{pagebreak::USB bellekler – Kapasite}

USB bellekler – Kapasite

Bilgisayarla ilgili herkesin cebinde birer tane bulunan USB flash belleklerden satın almadan önce öncelikle dikkat etmeniz gereken şey elbette ki kapasite. 1 GB’tan 256 GB’a kadar geniş bir yelpazede ürün bulunuyor.

Hangi kapasiteyi tercih edeceğinizi, belleği ne için kullanacağınza göre belirlemelisiniz

Tercih edeceğiniz kapasiteyi belirlemeden önce, USB belleği ne için kullanacağınızı düşünmelisiniz. Eğer sadece iş için gerekli birkaç belge, fotoğraf ve bunlara ek olarak müzik dosyası taşıyacaksanız en fazla 4 GB’lık bir model işinizi görecektir. (Toshiba 8 GB USB bellek video inceleme)

Öte yandan, eğer film ve oyun taşımayı planlıyorsanız 4 GB’tan daha yüksek bir kapasite tercih etmelisiniz.

{pagebreak::USB bellekler – Hız}

USB bellekler – Hız

Kapasiteden sonra dikkat edilmesi gereken şey ise hız. Bu tip ürünlerde okuma ve yazma hızı olarak iki farklı değer göze çarpar.

Yazma hızına dikkat etmelisiniz

Okuma hızı denilen şey, USB belleğiniz üzerinden açtığınız bir dosyanın gösterilme hızıdır. Örneğin USB bellek üzerindeki bir filmi oynattığınızda okuma hızı önem kazanır.

Daha önemli olan yazma hızı ise belleğe bir dosya atmak istediğinizde bekleyeceğiniz süreyi etkiler. 20 MB/sn’lik okuma ve 10 MB/sn’lik bir yazma hızı size beklediğiniz performansı sağlayacaktır.

{pagebreak::USB bellekler – Dış tasarım}

USB bellekler – Dış tasarım

Kapasite ve hız en önemli özellikler olsa da USB bellek almadan önce dikkat etmeniz gereken birkaç detay daha var. Buların başında dış tasarım geliyor.

Hem kullanımı, hem de dayanıklılığı etkileyen tasarıma dikkat etmek gerek. Kapaklı bir model alacaksanız, kapağın sağlam olmasına dikkat etmelisiniz.

Kapak deyip geçmeyin, kullanıma büyük etkisi var

Sürgülü modellerde ise sürgünün rahat açılıp açılmadığına bakmalısınız. Ayrıca ürünü ev ve iş dışında da kullanmak istiyorsanız, darbeye, suya ve toza dayanıklı modellerden de tercih edebilirsiniz.

{pagebreak::USB bellekler – ReadyBoost ve Write Protect}

USB bellekler – ReadyBoost ve Write Protect

USB belleklerinizi virüslerden korumak istiyorsanız yazma koruma (write protect) tuşu olan modellerden tercih edebilirsiniz.

Bu şekilde belleğinizi farklı bilgisayarlarda kullanırken virüs bulaşması riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Yazma koruması olan modellere, siz istemedikçe bir veri aktarılamaz.

USB belleğinizi (Readyboost özelliği ile) sisteminizi hızlandırmak için kullanabilirsiniz

Bunun dışında USB belleğinizi sisteminizi hızlandırmak için de kullanmanız mümkün.

Windows Vista ve 7′de bulunan ve işletim sisteminin açılmasını sağlayan Ready Boost özelliğini kullanmak için de bu teknolojiyi destekleyen bir bellek aramalısınız.

{pagebreak::SD kartlar – Kapasite}

SD kartlar – Kapasite

Cep telefonlarının yapabildiklerinin artması ve dijital fotoğraf makinelerinin kalitelerinin yükselmesi, bu cihazların veri depolama kapasitelerinin artmasını gerektirdi. Bu gibi cihazlar için kullanılan SD (Secure Digital) kartlar gerekli kapasite artışını sağlıyorlar. Aynı USB bellekler gibi, SD kartlar için de birden fazla boyut ve standart yer alıyor. (Toshiba microSD kart video inceleme)

Günümüzde piyasada üç tip SD kart bulunuyor. Bunlar Standart SD, SDHC (SD High Capacity) ve SDXC (SD Extended Capacity) olarak ayrılmışlar.

Farklı kapasitelere, farklı isimler veriliyor

Standart SD’lerin kapasitesi 1 ile 4 GB arasındayken, SDHC’te kapasite 32 GB’e kadar çıkabiliyor. 2009 yılında piyasaya çıkan yeni biçim olan SDXC kartlar ise inanılmaz bir şekilde 2 TB’a kadar kapasite sunabiliyorlar.

Dijital fotoğraf makinenizde yüksek çözünürlüklü çok sayıda fotoğraf saklamak istiyorsanız SDHC ve SDXC modellerini tercih etmeniz gerekiyor.

Öte yandan cep telefonunda GB’larca veriye ihtiyacınız olmayabilir. Akıllı telefonlar için geliştirilen uygulamaların ve müzik dosyalarının boyutu en fazla birkaç MB olduğundan çok yüksek kapasiteli SD kartlara ihtiyacınız olmayabilir.

{pagebreak::SD kartlar – Boyut}

SD kartlar – Boyut

SD kartların kapasitelerinin dışında bir de boyutları farklılık gösteriyor. Bu alanda SD kartlar standart, mini SD ve micro SD olarak üçe ayrılıyor. Bunların arasındaki tek fark boyutları oluyor.

SD kartların kullanıldığı cihazlardaki yuvalara göre değişiklik gösteren bu boyut farklılığına dikkat etmek gerekli. Bunun için SD kartı kullanacağınız cihazdaki yuvaya göre bir ürün almanız gerekiyor.

Micro SD’lerin yanında adaptör olanlarını tercih etmek daha uygun

Piyasada bulunan microSD kart modellerinin çoğu beraberinde diğer yuvalara da uymasını sağlayan bir adaptörle gelse de, yine de boyutlara dikkat etmekte fayda var.

{pagebreak::SD kartlar – Hız ve sınıf}

SD kartlar – Hız ve sınıf

Aynı USB belleklerde olduğu gibi SD kartlarda da hız büyük önem taşıyor. Hangi SD kartın, ne kadar hızlı olduğunu anlamak için ürünün hangi sınıfa (Class) dahil olduğuna bakmak gerek.

C harfinin içindeki sayı SD kartın hangi sınıfa (Class) dahil olduğunu gösterir

SD kart kutularının üzerinde yer alan Class ifadesi ürünün sahip olduğu en düşük yazma hızını gösteriyor. Class ifadesinin yanında bulunan sayı, ürünün bir saniyede en az kaç MB yazabildiğini anlatıyor.

Örneğin Class 6 bir SD kart minimum 6 MB/sn yazma hızına sahip oluyor. Şu an piyasada Class 2, Class 4, Class 6 ve Class 10 SD kartlar bulunuyor.

:: USB bellek ve SD kart alırken ilk önce neye dikkat ediyorsunuz?

Yorum Ekleyin