Temmuz ayı boyunca devam eden muson yağmurları Pakistan’da son yılların en büyük sel felaketinin yaşanmasına neden oldu. (Tarihe Geçen 10 Büyük Felaket)
Temmuz ayının sonlarına doğru Kuzey Pakistan’a düşen 400 mm’lik yağmur İndüs ve Kabil Nehirleri’ni taşırarak milyonlarca kişiyi evsiz bıraktı.
Haftalarca devam eden yağmurlar sonucunda kuzeyden güneye taşınan sular Pakistan’da tam bir insanlık dramının yaşanmasına neden oluyor.
Pakistan’daki sel milyonlarca kişiyi evsiz bıraktı
Uzaydan Görüntüler
NASA, yaşanan bu sel felaketinin boyutlarının daha iyi anlaşılması için bölgenin uydulardan çekilmiş görüntülerini yayınladı. (NASA Uydularının Petrol Sızıntısı Görüntüleri)
Pakistan’da yaşanan sel felaketinin ne kadar büyük olduğu bu görüntülerle daha iyi anlaşılıyor. İlerleyen sayfalarda görüntüleri açıklamaları ile birlikte bulabilirsiniz.
Foto galeri için ise buraya tıklayabilisiniz.
{pagebreak::Termal Kamera Görüntüsü}
Termal Kamera Görüntüsü
NASA’nın Terra adlı aracından çekilen görüntü geçtiğimiz Çarşamba gününe ait. Pakistan’ın en uzun nehri olan İndüs’ün ve çevresine yayılan suların termal kamerayla görüntüsü bu şekilde.
{pagebreak::Fırtına Bulutları}
Fırtına Bulutları
Sellere neden olan muson fırtınaları 28 Temmuz tarihinde başladı. Bu görüntüde tüm Pakistan’ı kaplayan fırtına bulutlarını görebilirsiniz.
{pagebreak::Kotri Barajı}
Kotri Barajı
Üstteki resim İndüs Nehri’nin 31 Temmuz 2009′daki halini gösteriyor. Uzun süren muson yapmurları sonucunda nehrin akıntısı ile kuzeyden güneye ilerleyen suların Kotri Barajı’nda yarattığı etkiyi alttaki resimde görebilirsiniz.
{pagebreak::Sind Bölgesi}
Sind Bölgesi
Üstteki resim 8 Ağustos 2009 tarihini gösteriyor. Sind bölgesini etkisine alan sel, 11 Ağustos 2010′da çekilen aşağıdaki resimde görüleceği gibi sınırlarını aşıp şehirleri etkilemiş.
{pagebreak::Keşmir Çevresi}
Keşmir Çevresi
Landsat 5 uydusuyla çekilen iki resim selin etkisini gözler önüne seriyor. 9 Ağustos 2009′da çekilen üstteki resim İndüs Nehri ve Keşmir çevresini gösteriyor. Alttaki resim ise yağışlardan sonra bölgenin ne hale geldiğini açıkça ortaya koyuyor.
{pagebreak::Çok Kısa Sürede}
Çok Kısa Sürede
Pencap ve Sind bölgesinde yaklaşık 12 milyon kişiyi evsiz bırakan selin ne kadar hızlı büyüdüğü NASA’nın Aqua uydusuyla çekilen görüntülerle anlaşılıyor. Üstteki resim ile alttaki arasında sadece 20 günlük bir fark var.
{pagebreak::Tarım Alanları Sular Altında}
Tarım Alanları Sular Altında
Sind Bölgesi ülkenin en büyük tarım alanlarına sahip. Termal kamerayla çekilen görüntülerde İndüs Nehri’nin tarım alanlarındaki sulama kanallarını nasıl taşırdığı gözüküyor. Üstteki resim bölgenin 2001′deki halini gösterirken, alttaki ise selden sonraki halini gösteriyor.
:: Dünyanın Pakistan’da yaşanan drama gereken ilgiyi gösterdiğini düşünüyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}