Bu yılın en sarsıcı haberlerinden biri hiç şüphesiz yeni tip corona virüs salgını oldu. İlk olarak Çin’in Wuhan kentinde görülen virüs ülkemiz de dahil olmak üzere dünya geneline yayıldı. Geçtiğimiz hafta salgının ülkemiz topraklarına gelmesi ile üniversiteler ve okullar uzaktan eğitim modeliyle eğitimlere devam edeceğini duyurdu. Bu yüzden Uzaktan eğitim için görüntülü konferans uygulamaları da ön plana çıktı.
İlköğretim ve ortaöğretim için EBA üzerinden önceden oluşturulmuş interaktif içeriklere erişim sağlanabiliyorken üniversitelerde bu durum eğitmenlerin çalışma yöntemine göre belli oluyor. Bu durum sadece üniversiteler değil, görüntülü sohbet ile eğitime devam etmeyi tercih eden öğretmenler ve öğrencilerin bazı araçları kullanması gerekiyor. Görüntülü sohbet için ücret ödemek istemeyenler ücretsiz görüntülü sohbet uygulamaları arayışına giriyor.
Uzaktan eğitim için görüntülü konferans uygulamaları neler?
Görüntülü sohbet uygulamaları ücretli ve ücretsiz olarak ikiye ayrılıyor. Aralarındaki en büyük fark görüntü kalitesi ve katılımcı sayısı olarak dikkat çekiyor. Görüntü kalitesinin bir sınırı olsa da, katılımcıların internet bağlantı kalitesine göre çözünürlükte bir düşüş yaşanabiliyor.
1. FaceTime
FaceTime, Apple’ın en başarılı uygulamalarından bir tanesi. Apple cihazlarda önyüklü gelen uygulama, stabil ve kaliteli bir görüşme imkanı sunuyor. Mobil cihazlarda kullanılabilecek en kaliteli görüntülü sohbet uygulamarından biri olan FaceTime, grup görüşmelerinde 32 kişilik toplantılara izin veriyor. Uygulamanın en büyük eksisi yalnızca iOS cihazlarda kullanılabiliyor olması. FaceTime ile Android veya başka bir işletim sistemine sahip cihazla görüşme yapmak ne yazık ki mümkün değil.
2. Google Duo
Google Duo, 2016 yılındaki Google I/O etkinliğinde duyurulmuştu. 16 Ağustos 2016’da Android ve iOS cihazlar için çıkış yapan uygulama çıktığı dönemde oldukça büyük bir yankıya sebep olmuştu. HD 720p görüntü kalitesi ile çoğu platformun önünde gelen uygulamanın en büyük artılarından biri iOS ve Android platformlarında kullanılabilir olması. Bağlantı hızını iyi değerlendiren ve 8 mbps bağlantı ve üzerinde sağlıklı çalışabilen uygulama şu an Android cihazlar arasında sıkça tercih ediliyor. G Apps kapsamında Android’de yüklü gelen uygulama Play Store’dan ücretsiz edinilebiliyor. Mobil cihazlarda uzaktan eğitim amacıyla kullanılabilecek en iyi uygulamalardan biri Google Duo olabilir.
3. Skype
Skype, Microsoft tarafından 2011 yılında satın alındığından beri MSN Messenger’ın yerine kullanılıyor. MSN Messenger’a göre çok daha iyi görüntü kalitesi, stabilite, grup çağrıları gibi özellikleriyle kısa sürede benimsendi ve dünya genelinde yaygınlaştı. Skype’ın platform desteği olarak oldukça geniş bir yelpazesi bulunuyor. Windows, MacOS, Linux, Android, iOS ve Xbox One gibi platformlarda kullanılabiliyor olmasıyla katılımcılar arasındaki platform farklılığı sorununu ortadan kaldırıyor. Popüler görüntülü sohbet uygulamaları arasında gelen Skype’ı rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
4. Google Hangouts
Google Hangouts, web tabanlı olarak kullanılabilmesi özelliğiyle oldukça basit şekilde kullanılabiliyor. Google hesabınızla uyumlu olarak çalışan uygulama, görüntülü sohbet için hızlı bir çözüm oluyor. 2015 itibariyle Google Talk uygulamasının yerine geçen Google Hangouts online ortamdaki görüşmeler için tercih ediliyor. Google Voice servisinin gelişmiş örneği olarak tasarlanan uygulama web ortamında yeterli bir deneyim vadediyor.
5. Viber
Skype kadar geniş bir platform desteğine sahip olan Viber 2010 yılında Skype’a rakip olarak tasarlanmıştı. iPhone cihazlarda çıkış yapan uygulama daha sonradan Android, Windows, Mac OS gibi platformlara da gelince ilgi odağı haline gelmişti. Platformlar arası görüntülü sohbeti mümkün kılan uygulamalardan bir tanesi Viber, ücretsiz olarak indirilebilir durumda.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}