Bilim insanları, uzay ziyaretlerinde astronotların yaşadığı nöro-oküler sendrom (SANS) sorunu için çözüm ürettiklerini açıkladı. Görme bozukluğuna yol açan SANS, geliştirilen teknolojik uyku tulumu ile tarihe karışacak.
Ay ve Mars görevlerinde çalışma yürüten astronotlar, kas kaybı başta olmak üzere birçok sağlık sorunu ile mücadele ediyor. SANS, göz küresinin düzleşmesine, optik sinirin şişmesine ve görme bozukluğuna neden olan bir rahatsızlık. Basınçla birlikte kafada sıvı toplandığında ortaya SANS, farklı sorunları beraberinde getirebiliyor.
Görme bozukluğunu ortadan kaldıracak özel uyku tulumu geliştirildi
Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) altı aydan fazla görev yapacak astronotlar için geliştirilen uyku tulumu, basınç dengelemek için oldukça etkili. Astronotlar uyurken kafasında sıvı toplanmasına engel olan tulum, göz küreleri üzerindeki olası zarar verici baskıyı hafifletiyor.
ISS ortamındaki mikro yerçekimi koşulları, astronotların kafalarında biriken sıvıyı vücuda eşit şekilde dağıtacak teknolojiye henüz sahip değil. Bu sebepten dolayı kafada sıvı birikme sorunu ortaya çıkıyor.
Dünya’daki yaşamda da benzer durumlar gerçekleşebiliyor. Ancak yerçekimi, ayakta durduğumuz sürece kafamızda biriken sıvıyı aşağı doğru çekiyor. Bu da kafamızda oluşan basıncın dengelenmesini sağlıyor.
Çoğu astronotun görme sorunu, her ne kadar Dünya’ya döndüğünde ortadan kalksa da bazı durumlarda kalıcı hasar ortaya çıkabiliyor. Dallas’taki Texas Üniversitesi ekibi, bu sorunu çözüme kavuşturmak için REI adlı firma ile ortak bir çalışma yürüttü.
Texas Southwestern Tıp Merkezi Üniversitesi’nde iç hastalıkları profesörü olan ekip lideri Benjamin Levine, “İki yıllık bir Mars görevi sırasında basınca bağlı etkilerin ne kadar kötü olabileceğini bilmiyoruz. Astronotların uzun süreli görme kaybı, görevi tehlikeye atacak durumlara yol açabilir.” dedi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}