Uzayda hayat arayacak olan gezegen avcısı teleskop son yapılan testler sonrası devreye girdi. Mars’ta bulunan yeraltı suyu sonrası dünya dışı yaşam umudu daha da arttı. Nasa ise uzun süredir hazırlığını sürdürdüğü gezegen avcısı teleskobu ile yaşanabilir yeni gezegenler bulmanın peşinde.
Gezegen avcısı teleskop yeni keşifler peşinde
TESS adı verilen uydu, teleskobu aracılığıyla Güneş sistemi dışındaki gezegenleri gözlemleyip sonuçları dünyaya gönderecek. İlk verileri Ağustos ayında gönderecek olan TESS, her 13,5 günde bir yeni bulgularını dünyayla paylaşacak. NASA görevlileri TESS konusunda çok umutlu. Şimdiye kadar Güneş sistemi ve çevresindeki gezegenleri gözlemleyen kurum böylece daha uzak sistemleri de gözlem altına almış oldu.
TESS, 18 Nisan’da yörüngeye girdi. Bu üç aylık sürede testlere tabi tutulan uydu artık yeni gezegenleri keşfetmeye hazır. Bu test sürecinde uydu Nasa merkezine belirli fotoğraflar gönderdi. Bu fotoğraflarda etrafında en az bir gezegen bulunan 200 bin yıldız gözlemlendi.
Uzayda hayat arayan TESS, Kepler teleskobunun izinden gidiyor
TESS, Nasa’nın 2600 onaylı keşif yapan ikonik uydusu Kepler’in yolunu takip ediyor. Kepler gibi TESS’te yıldızların uzayda bıraktığı izler üzerinden keşifler yapacak. Ancak Kepler uzayda çok küçük bir alanı tarayabiliyordu. TESS ise görüş açısında olan tüm uzayı tarayabilecek şekilde geliştirildi. Uydu testlerde ortaya çıkan gözlemlenebilir uzayda yer alan en parlak 200 bin yıldızı öncelikle inceleyecek.
TESS’in keşfettiği yıldızlar ve gezegenleri ise 2019‘da faaliyete geçmesi beklenen James Webb Uzay Teleskobu ayrıntılı şekilde inceleyecek. Gezegen avcısının önümüzdeki yıllarda insanlığa uzayda hayatın varlığına dair kanıt bulabilir mi göreceğiz.
Peki siz ne düşünüyorsunuz, NASA bu yeni teleskobuyla uzayda hayat ya da yaşanabilecek bir gezegen bulabilir mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}