Bir asırdan fazla bir süredir insanlığın en büyük soru işaretleri olarak evrende yalnız olup olmadığımız yer alıyor. Bilim insanları, bu soruyu aydınlatmak bir birçok araştırma ve girişimde bulundular. Bu bilinmeyen durum, birçok kişi için merak uyandırsa da bazı uzmanlar için uzak durulması gereken bir konu.
“Beacon in the Galaxy” girişimi ile Samanyolu’na sinyal gönderildi
Uzmanlar son olarak “Beacon in the Galaxy” (BITG) adlı girişim üzerinde çalışıyor. Galaksideki İşaret (BITG) olarak adlandırılan yeni uzay notu, NASA’nın Jet Propulsion Laboratuvarı’nda bir bilim adamı olan Jonathan Jiang ve ekip arkadaşları tarafından hazırlandı. BITG, Dünya’nın konumunu uzaya ışınlayacak.
Samanyolu’nda ışınlanmak üzere tasarlanan mesaj, var olabilecek akıllı uzaylılar ile iletişime geçebilmek amacıyla gönderildi. Ancak bu notu göndermek birçok uzmana göre oldukça tehlikeli. Zira akıllı uzaylılarla iletişime geçmek için gönderilen bu not, Dünya’yı açık hedef haline getiriyor. Oxford Üniversitesi’nden Anders Sandberg, bu girişimin oldukça riskli olduğunu belirtti.
Pek çok insan, bu konuyu ciddiye almayı reddediyor. Girişim gözüyle bakılan konu, okadar yüksek bir etkiye sahip ki, gerçekten ciddiye almanız gerekiyor. İstilanın önünü açabilecek not, “biz buradayız” notunu paylaşan bir kartpostal gibi niteliğinde.
Bu girişim aslında ilk kez gerçekleşmiyor. BITG girişiminin hikayesi, 1974’te Porto Riko’nun Arecibo teleskopundan bir yıldız kümesine gönderilen bir mesaja kadar uzanıyor. Evrendeki diğer yaşam formlarıyla iletişim kurma fikrine zamanında Stephen Hawking çok fazla karşı çıkmıştı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}