Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Uzun Süreli Pozlama Nedir?

Ana sayfa /

İnternette ya a farklı ortamlarda özellikle gece yapılan çekimlerde ışıkla boyama tekniğinin kullanıldığı fotoğraflar görmüşüzdür. Benzer bir teknik şelale ya da suyun aktığı fotoğraflarda kullanılır.

Bu tekniğin temelinde uzun süreli pozlama mantığı yatar. Uzun süreli pozlamada sensöre birkaç saniye boyunca görüntü düşer ve bu da ışığın ya da nesnelerin sensör üzerinde bir iz bırakmasına sebep olur.

Düşük enstantane değeri

Reklam
Reklam

Fotoğrafta enstantane değeri sensöre düşen ışık miktarının süresini belirlemek için kullanılır. 1/X cinsinden belirlenen bu değer saniye olarak ifade edilir. İşte bu enstantane değerinin 1/15 ya da daha düşük olması durumunda (ortamdaki ışık durumuna göre değişmekle beraber) uzun süreli pozlanmış olur.

Yerine göre bu uzun süreli pozlama 15-20 hatta 30 saniyeye kadar çıkabilir. Bu sayede sabit olan görüntüde hareketli ışık ya da nesneler normalde gözümüzün göremediği şekilde fotoğraflanır.

Bu tip fotoğrafları uzun süreli pozlama yöntemi ile elde ederiz. Bu yöntem gece otomobillerin ışıkları ile aydınlatılan yollarda, elde fener ile yapılan gece çekimlerinde ya da şelale çekimlerinde kullanılır.

Tripod şart

Bu yöntemi kullanırken genelde çekim modu olarak M ya da A tercih edilmelidir. Ayrıca bu tip çekimlerde tripod kullanmak gerekir. Zira düşük enstantane değerlerinde fotoğraf makinesini titretmeden tutmak mümkün olmaz.

Bütün bu yazdıklarımızı ve daha fazlasını video rehberimizde anlatıyoruz.

#video_7101#

:: Uzun süreli pozlama tekniğini daha önce denediniz mi?    

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam