Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Valve’dan Nintendo Switch rakibi el konsolu: Steam Deck

Ana sayfa / Oyun

Dünyanın en büyük oyun yapım şirketlerinden Valve, Nintendo Switch rakibi taşınabilir oyun konsolu Steam Deck ile karşımıza çıktı. Tüketicilerin Steam kütüphanelerine hareket halindeyken erişebilmelerini sağlayan cihaz ilk bakışta tableti andıran büyük ekranıyla dikkat çekiyor. Sade bir tasarımla kullanıcıların karşısına çıkan el konsolunun fiyatı da belli oldu.

Valve tarafından yapılan açıklamaya göre, Steam Deck oyunları tamamen yerel olarak çalıştırabiliyor. Yani herhangi bir bulut tabanlı akış hizmetine ihtiyaç duyulmuyor. Bu da cihazın donanımsal açıdan yeterli seviyede güçlü olduğunu ortaya koyuyor.

Dead by Daylight, Steam’de rekor kırdı

Dead By Daylight çıktığı günden bu yana ilk kez Steam'de 100.000'den fazla oyuncuya ulaştı ve korku temalı yapım yeni bir rekor kırdı.

Reklam
Reklam

Steam Deck ne özellikler sunuyor?

16 GB boyutunda LPDDR5 RAM ile kutudan çıkan Steam Deck; 64 GB, 256 GB ve 512 GB olmak üzere üç farklı depolama opsiyonuyla satışa sunulacak. 256 ve 512 GB’lık sürümlerinde NVMe SSD teknolojisine yer verilirken, diğer versiyonunda ise eMMC depolama birimi bulunuyor. Eğer isterseniz microSD kart takara hafızayı genişletebiliyorsunuz. Elbette ki her cihazın fiyatları da değişiklik gösteriyor.

Dört çekirdekli Zen 2 CPU ile 8 çekirdekli AMD RDNA 2 grafik ünitesini bünyesinde barındıran özel bir AMD APU sistemiyle donatılan Steam Deck, ortalama 4-15W arasında güç tüketimi yapıyor. Standart bir tableti andıran 7 inç boyutundaki ekranıyla piyasaya çıkan cihazın parlaklığı 400 nit seviyesine kadar çıkabiliyor. Dokunmatik hareketleri algılayabilen bu ekranın yenileme hızı ise 60 Hz.

Steam Deck, kullanıcıların oyunları etkili bir biçimde kontrol edebilmelerini sağlayan özel düğmeleri bünyesinde barındırıyor. Bunlar arasında; iki adet parmak izi algılayıcı, ABXY düğmeleri, D-pad, Trackpad ve Thumbstick’ler yer alıyor. Kasasındaki jiroskop sensörü sayesinde el hareketlerini de eş zamanlı olarak takip edebilen cihazın arka tarafında da ses açma kapama gibi ek butonlar mevcut.

Birkaç saat boyunca oyun oynanabiliyor

Valve’ın açıklamasına göre, içerisinde 40 watt büyüklüğünde batarya bulunduran Steam Deck çoğu oyunu birkaç saat boyunca aralıksız oynatabiliyor. Ancak kullanıcı oyun oynamak yerine internette gezinmeyi tercih eder ve diğer aktiviteleriyle uğraşırsa bu sürenin 7-8 saate kadar uzadığı bildiriliyor.

Yazılım desteğini Valve’ın Linux tabanlı işletim sistemi SteamOS ile karşılayan konsol, Windows oyunlarıyla da çalışabiliyor. Geliştiricilere Proton adlı özel bir uyumluluk katmanı sunan Valve, oyununu SteamOS’te çalıştırmak isteyenlerin işini kolaylaştırıyor. Proton, her oyunun özel olarak Steam Deck’e özel revize edilme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Steam Deck teknik özellikleri

Steam Deck fiyatı ve çıkış tarihi

Cihazın yurt dışındaki müşterilere teslimatı Aralık ayında başlayacak. Türkiye’de satışa sunulup sunulmayacağı henüz belli olmayan Steam Deck için fiyat bilgileri ise şöyle:

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam