VDSL teknolojisi, ADSL’in sunduğu nimet olan tek bir bakır kablo çiftinden kullanıcılara yüksek hızlı internet erişimi sunma konusunu bir adım öteye götürüyor. VDSL, veya ülkemizde uygulanması düşünülen haliyle VDSL2, kullanıcılara benzer bir alt yapıyla çok daha yüksek hızlar sunabiliyor.
{pagebreak::Alt Yapı Yenilenmesi}
Alt Yapı Maliyetleri Makul
VDSL ve ülkemize gelecek olan türevi VDSL2, kullanıcı ve işletmeci tarafında yeni yatırımlara ihtiyaç duyuyor. Benzer şekilde bir ayırıcı kullanılarak ikiye bölünen hat, telefon ve internet erişimi için kullanılabiliyor. ADSL‘den yapılacak VDSL geçişi için kullanıcıların modemlerinin değiştirilmesi ve işletmecilerin de karşı uçta, kendi santrallerindeki ekipmanları değiştirmesi gerekiyor.
Gerekli olan alt yapı yatırımından sonra santralle kullanıcının evi veya ofisi arasında herhangi bir kablo değişimi yapılması veya yeni bir hat çekilmesine gerek yok.
{pagebreak::Hız Sınırları}
VDSL2’de Hız Sınırları
2006 sonunda hazırlanan VDSL standardı sayesinde, VDSL2 100 MBit/s hızlarına çıkabiliyor. Bu hıza ulaşmak için şebekeye olan uzaklığın en fazla 300 metre olması gerekiyor. Ülkemizde sunulması planlanan hızlar ise 16 ve 32 MBit/s olarak düşünülmüş durumda.
İşin kötü tarafı, VDSL2 teknolojisi de asimetrik temelli olduğu için birçok şebekede, ülkemizde de olacağı gibi, gönderim hızı 1-2 Mbit/s ile sınırlı olacak.
{pagebreak::Yeni Olanaklar }
VDSL2 Ne Getiriyor?
VDSL teknolojisi ve en son gelişmiş standardı olan VDSL2, yüksek bant genişliğiyle kullanıcılara daha iyi VoIP, IPTV ve internet erişimi sağlayacak. Ülkemizde de VDSL2 ile birlikte Triple Play olarak anılan, bu bahsettiğimiz üç hizmeti bir arada sunan operatörler görmeye başlayacağız.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}