Mountain View merkezli teknoloji devi Google, devletlerden gelen veri erişimi talepleri hakkında verilerin yer aldığı Şeffaflık Raporu yayınladı. Son yıllardaki konuştuğumuz en yegane konulardan olan mahremiyet ve bilgi güvenliği konusundaki rapor Türkiye verilerini de kapsıyor.
Google veri erişim talebi konusunda Şeffaflık Raporu’nu açıkladı
Google tarafından yeni açıklanan raporda kullanıcı bilgilerinin ne sıklıkla gerçekleştiği bilgisi ilk açıklanan veri olarak dikkat çekiyor. Veri listesi üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm hükümet ve devlet kurumlarının küresel bilgi talepleri yer alırken, ikinci bölümde kurumsal bilgi talepleri yer alıyor. Son bölümde ise ABD ulusal güvenliği için istenen talepler yer alıyor.
İstatistiklere bakılırsa son dönemde Google, bilgi taleplerinin yaklaşık yüzde 70’lik kısmında hükümet ve devlet kurumlarına kısmen olsa da bilgi aktarıyor. Verileri Türkiye açısından değerlendirdiğimizde, Google’ın Türkiye’deki resmi kurumlarla veri paylaşım oranı oldukça az.
Temmuz 2019 – Aralık 2019 dönemi arasında Türkiye’deki resmi kurumlardan 611 hesap için veri talebi iletilirken, Google bu isteklerin yüzde 1’lik bölümü için isteği kabul etmiş görünüyor. Ayrıca Türkiye’ye özgü verilerde Ocak 2010’dan itibaren görüntülenen verilerde bu veri paylaşım oranı hiçbir dönemde yüzde 1’i geçmemiş.
Diplomatik yasal talepler alanında da şimdiye dek Türkiye, sadece iki kez talepte bulunmuş. Normal talepler haricinde bu alanın kendine özgü diplomatik işleyişi olması, bu rakamı oldukça olağan kılıyor. Bir diğer istatistik ise Türkiye, hiçbir kurumsal bilgi erişim talebinde de bulunmamış.
Her yıl iki defa yayınlanan Google Şeffaflık Raporu, kaç hesaba yönelik veri bilgisi istendiği ve kaçına cevap verildiği konusunda ayrıntılı istatistikleri barındırırken, verilerin içerikleri saklanıyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}