Vodafone Türkiye ve TABİT ortaklığında kırsal alanda kalkınmaya destek olma hedefiyle, geçen yıl Aydın’da hayata geçirilen Vodafone Akıllı Köy, dünyanın ve Türkiye’nin uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyü olma yolunda hızla ilerliyor.
Geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil kırsal yaşam modelinin sunulduğu Vodafone Akıllı Köy’de uygulanan teknolojiler ve nitelikli bilgi ile 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşılarak toplam 15 milyar TL’lik ekonomik değer yaratılması hedefleniyor.
Verimlilikte yüzde 10 artış
Tüm iş ortaklarının katkısıyla 10 yılda yaklaşık 28 milyon TL’lik yatırım yapılması planlanıyor. Vodafone Akıllı Köy’de uygulanan akıllı model ile bitkisel üretim maliyetlerinde %22, hayvansal üretim maliyetlerinde %20 tasarruf sağlanırken, verimliliği ortalama %10 artırmak mümkün olacak.
Uçtan uca dijital teknolojilerle donatılan Vodafone Akıllı Köy, çevresel kalkınmaya da katkı sağlayacak. Akıllı sistemleri sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayan Vodafone Akıllı Köy’de tarımsal sulamada en az %20 tasarruf elde edilecek.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy “ Vodafone Akıllı Köy ile geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunuyoruz. Hesaplamalarımıza göre, Vodafone Akıllı Köy’deki teknoloji ve nitelikli bilgi uygulamalarıyla 5 yılda 642 bin çiftçiye ulaşarak toplam 15 milyar TL’lik ekonomik değer yaratabileceğiz ” dedi.
TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın “Geçen yıl sizlerle duyurusunu paylaştığımız ‘dünyanın ilk akıllı köyü’ hayalimiz bugün gerçeğe dönüşmüş durumda. İnanıyoruz ki Vodafone Akıllı Köy tarımda adeta Rönesans etkisini başlatan ilk adım olarak tarihteki yerini alacak. Köyden kente göçün azalmasını, hem kırsalda hem kentlerde yaşam kalitesinin yükselmesini arzu ediyoruz. Çevrenin ve temiz su kaynaklarının korunmasını talep ediyoruz. Tüm bunları hayata geçirmenin yolu kırsalda dijital dönüşümü gerçekleştirmekten geçiyor” dedi.
Akıllı bilezikle hayvan takibi
Büyükbaş hayvanların ayaklarına takılan ve “pedometre” adı verilen akıllı bilezik ile hayvan hareketleri ölçümlenerek hayvanların sağlığı ve doğum zamanı takip edilebiliyor. Diğer yandan, arıcılıkta kullanılan GPS Takip Sistemi sayesinde kovanların takibi yapılarak ileriye dönük veri toplanıyor.
Tarımsal izleme merkezi
Vodafone Akıllı Köy’de tarımsal üretimde Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisinden yararlanılıyor. Her ürünün tarihsel verilerinin takip edildiği bu teknolojiyle, her bir ürün için bir sonraki adımın doğru olarak ve zamanında uygulanması sağlanıyor. Diğer yandan, tarımsal izleme merkeziyle, Vodafone Akıllı Köy’de kullanılan bütün IoT (Nesnelerin İnterneti) uygulamalarından gelen veriler tek bir ekrandan takip edilebiliyor.
Cepten tek tuşla sulama
Vodafone Akıllı Köy’de Ocak 2018 itibariyle kullanıma sunulması planlanan, aile çiftçiliğine özel Akıllı Sulama Otomasyonu ile çiftçiler, tarlalarının sulamasını uzaktan kontrol edebilecekler. Toprağın nemine göre sulama periyotlarını belirleyen bu sistemle üretim artışının yanında sulama suyunun kullanımında tasarruf sağlanacak.
Köy köy gezilecek
Vodafone Akıllı Köy için “Çiftçi Çözüm Ortağı” adıyla bir çiftçi satış kanalı da kuruluyor. Buna göre, merkezi Vodafone Akıllı Köy’de bulunan ve bir yılın sonunda 70 kişiye ulaşması hedeflenen özel bir mobil ekip, ilk yılında Türkiye’de tarımın yoğun olarak yapıldığı 15 ilde köyleri tek tek gezecek, çiftçilere hem iletişim ihtiyaçlarına yönelik uygun Vodafone ürünlerini, hem de tarımsal teknolojileri ulaştıracak.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}