Rusya’nın Perşembe günü başlattığı Ukrayna işgali iki ülke arasında gerçekleşen bir savaş olmaktan çıkmış durumda. AMD ve Intel’in Rusya’ya çip tedariğini askıya alması, Apple Pay ve Google Pay hizmetlerinin kapatılmasıyla birlikte teknoloji sektörüne de yansıyan kriz gün geçtikçe büyüyor.
Geçtiğimiz günlerde Alman otomobil üreticisi Volkswagen, Ukrayna’da üretilen parçaların tedarik aşamasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle Almanya’daki iki fabrikasında üretimi birkaç günlüğüne durdurma kararı almıştı. Fransa merkezli Renault ise Rusya’daki montaj tesisindeki operasyonları askıya alacağını açıklamıştı.
Volkswagen, Rusya’ya otomobil tedariğini de durdurdu
Rusya devletine bağlı RIA Haber Ajansı’nın aktardığı bilgilere göre, Volkswagen üretimi askıya alma kararının ardından Rusya’daki otomobil bayilerine araç teslimatını geçici olarak durdurdu. Kararın ardında yatan sebep birinci ağızdan açıklanmasa da, önümüzdeki günlerde Volkswagen’in akıllardaki soru işaretini gidermesi bekleniyor.
Rusya – Ukrayna savaşı sadece otomobil pazarını değil, sosyal medyayı da vurdu. Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta, Cumartesi günü Rusya’ya bağlı medya kuruluşlarının sosyal medya platformlarında reklam yayınlamalarını ve para kazanmalarını yasaklamıştı. Twitter da ülkede yeni hesap açılmasını engellemişti.
Sosyal medya devlerinden peş peşe gelen kararlara Rusya Hükümeti’nin tepkisi de gecikmedi. Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Meta’ya bir yazı göndererek Rus medyasına yönelik uygulanan sansürlerin kaldırılmasını talebinde bulundu ancak şirketten olumsuz cevap gelince, Facebook’a erişimi kısmen kısıtladı.
Putin yönetimi Facebook’un ardından Twitter’ı da engelledi. Kremlin sosyal medya sitesine NetBlocks, Rostelecom, MTS, Beeline ve MegaFon gibi operatörlerden girilmesini yasakladı. Rusya’daki kullanıcılar yasaklanan platformlara VPN ile erişebiliyorlar. Ambargonun ne zaman kalkacağı ise henüz bilinmezken; savaş devam ettiği müddetçe yasağın süreceği tahmin ediliyor.
Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında veya SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}