Günümüzde artık olmazsa olmazlarımız arasında yer alan VPN “Virtual Private Network” (Türkçesi “Sanal Özel Ağ”) servisleri, dünya çapında yaygın bir şekilde kullanılmakla beraber, haklarında doğru kabullenilmiş birçok yanlış bilgi de servis edilmekte. Bu bağlamda sizler için VPN servisleri hakkında doğru bilinen en büyük yanlışları, çeşitli başlıklar altında değerlendirdik.
VPN hakkındaki en büyük yanılgılar!
Şüphesiz VPN kullanmak internet servis sağlayıcılarının verilerinizi satarak para kazanmasını engellemenin en iyi ve en kolay yolu. Ancak VPN servisleri görünenden çok daha karmaşık ve düzensizdirler, dolayısıyla düzgün bir şekilde ayarlamazlarsa vaat ettiklerinin aksine güvenlik riski oluşturabilirler.
VPN kullanarak reklam tercihleri saklanabilir!
Bu aslında ( kısmen de olsa ) doğru bir söylem. Zira VPN kullandığınız zaman IP adresiniz maskelenerek başka ülke veya bölgedeki bir bilgisayar üzerinden internete erişim sağladığınız için, dolaylı olarak size gösterilen reklamlar o ülkeninkiyle değiştirilmiş – sıfırlanmış olur.
Ancak olay şurada ilginçleşiyor ki günümüzde reklam servislerinin çoğu artık IP adresinden ziyade, çerezleri ( “herhangi bir İnternet sitesi tarafından bilgisayara bırakılan bir tür tanımlama dosyası” ) baz alarak içerik yönlendirmesi yapıyor. Dolayısıyla siz bir VPN servis kullansanız dahi yaptığınız arama veya girdiğiniz sitelerden dil, bölge ve ilgi alanı gibi özel bilgilere kısa sürede erişilebiliyor.
Not: Yine de siz tarayıcınızın “Do Not Track” özelliğini açarak ve AddBlock gibi reklam önleyicileri kullanarak bu tarz bilgi hırsızlıklarından mümkün olduğunca çok korunabilirsiniz.
{pagebreak::2}
VPN, Internet bağlantısını yavaşlatır!
Bir önceki sayfada da bahsettiğimiz gibi VPN kullanmak demek (adı üstünde: “Virtual Private Network”) başka ülke veya bölgede bulunan bir makine üzerinden özel ağ aracılığıyla internete girmek demek. Yani nasıl ki kablo uzunluğu arttıkça veri ve hız kaybı yaşanabiliyorsa, aynı durum VPN için de geçerli.
Tabi bu gecikmede kullandığınız sunucunun bant genişliği (depolama tipi, işlemci çekirdek sayısı, RAM kapasitesi vs. dahil) veya internet sağlayıcınızın sunduğu hız limiti gibi birçok faktörün de etkin rol oynadığını belirtmeden geçmeyelim.
{pagebreak::3}
VPN kullanarak otomatik olarak gizli ve güvende olunabilir!
Belki de VPN kullananların en çok düştüğü yanılgılardan biri bu olsa gerek. Zira her ne kadar VPN’in temel amacı gizlilik ve güvenlik olsa da, günümüzde bunu tam anlamıyla sağlayabilen veya sunabilen servis sayısı çok az.
Yakın zamanda yapılan bir bağımsız araştırma sonucunda birçok (PPTP tip) VPN servis sağlayıcısının, asli görevlerinden biri olan veri şifreleme işini es geçtikleri ortaya çıkarıldı. Dolayısıyla siz VPN kullanarak güvende olduğunuzu düşünürken şifrelenmemiş veriler IP adresiniz gibi birçok ayrıntıyı kolay erişilebilir bir hale getiriyor.
Ayrıcı VPN servis sağlayıcılarının (her ne kadar bunu yapmadıklarını savunsalar da) istedikleri takdirde sizin veri trafiğinizi izleyebileceklerini ve hatta yönlendirebileceklerini unutmamak lazım. Bu bağlamda, pahalı olsalar da, güvenilirliği tescil edilmiş popüler VPN servis sağlayıcılarını tercih etmekte fayda var.
{pagebreak::4}
En iyi VPN servisi hangisi?
Biri en iyi VPN servislerinin bir listesini derleyebilse herkesin hayatını ne kadar da kolaylaştırır, öyle değil mi? Ancak maalesef bu çok zor olmakla birlikte, neredeyse imkânsız. Zira bu servislerin güvenilirliğini veya gizliliğini sürekli denetleyen bir mekanizma olmadığı için, herhangi birine bu en iyi VPN servisi demek zor.
Bu bağlamda sizin kendinize şu soruyu sormanız gerekiyor: “Ben ne için VPN kullanıyorum?” Sorunuzun cevabı sadece engelleri aşarak internette gönlünüzce sörf yapmak ise, bütçenize uygun herhangi bir VPN servisini seçmekte bir sakınca olmayacaktır.
Ancak güvenlik ve gizlilik benim için her şeyden önce gelir diyorsanız, başvurabileceğiniz en iyi çözüm yolu (eğer az da olsa yazılım ve ağ bilginiz varsa) kendi VPN sunucunuzu oluşturmaktır. İnternette bulunan birçok rehber video ile kolaylıkla oluşturulabilecek bu VPN sunucusu, sadece size özel olacağı için herhangi bir güvenlik ve gizlilik endişesi duymanıza gerek kalmayacaktır.
:: Siz VPN servisleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}