Facebook, WhatsApp’ı şirket olarak bünyesine kattığı dönemde 400 milyon kullanıcısı vardı. Yakın zamanda 900 milyon kullanıcı sayısını aşan uygulama neredeyse 1 milyar kullanıcısına sunduğu kesintisiz hizmeti sadece 50 mühendis ile veriyor. Peki, bu nasıl mümkün oluyor?
Cevap WhatsApp mühendislerinin günümüz piyasasında pek kullanılmayan ancak bir zamanlar yazılım dünyasında büyük paya sahip ufak sırrında saklı.
WhatsApp hangi programlama dili ile yazıldı?
WhatsApp’ın az sayıda mühendis ile 900 milyona hizmet verebilmesini sağlayan temel faktör, WhatsApp mühendislerinin kullandığı programlama dili.
Sektörün aksine WhatsApp mühendisleri “Erlang” adı verilen bir fonksiyonel programlama dilinde yazılımı geliştirmeye devam ediyor.
Her ne kadar fonksiyonel programla 50’lerde kalmış eski bir programlama akımı olarak görülmekte olsa da, hatta Lisp gibi köklü fonksiyonel programlama dilleri, programcılar arasında çeşitli şekillerde dalga geçilme konusu olmuşsa da, fonksiyonel programla günümüz ihtiyaçlarına doğru cevap verebilmekte.
Sosyal medyanın ve internet girişimlerinin Dünya nüfusuna oranla hızlı büyüme ve yayılma rakamlarını görmekte olduğumuz günümüzde fonksiyonel programlamanın yeniden önem kazanması aslında şaşırılacak bir şey değil. Fazla kullanıcının daha fazla eş zamanlı işlem anlamına geldiği yazılım dünyasında, eş zamanlı işlemleri başarıyla gerçekleştirmesi ile bilinen fonksiyonel programlamanın yakın gelecekte piyasadaki eski önemini kazanacağını görmek mümkün.
:: WhatsApp’ın 50 kişi ile hizmet vermesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}